Dostupni linkovi

Sada se svi bave nasiljem u školama


Odavaje pošte žrtvama napadača koji je ubio devet osoba, od kojih osmoro učenika, osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 7. maja 2023.
Odavaje pošte žrtvama napadača koji je ubio devet osoba, od kojih osmoro učenika, osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 7. maja 2023.

Ministarstvo prosvete i kulture u Severnoj Makedoniji otvorilo je mejl adrese u okviru kampanje za podizanje svesti mladih o nenasilnom i tolerantnom ponašanju u školama i van nje, odmah nakon tragedije u Beogradu.

Istovremeno, Ministarstvo prosvete i nauke te države radi na protokolu i smernicama za stručne službe škola i nastavnike, koje se odnose na korišćenje društvenih mreža u školskom okruženju. Opširnije pročitajte na linku dole:

U Crnoj Gori Skupština je na jednom od odbora otovrila pitanje o modalitetima suzbijanja nasalja među mladima, posebno u školama. Predlaže se povećanje broja psihologa u školama, angažovanje policajaca u kvartovima, pa do pooštravanja zakona.

Pozivajući se na primjere Kanade i Italije, direktorica Centra za djecu i mlade Nina Delević sugerisala je da treba smanjiti granicu krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina, predlog koji se nakon masakra u školi u Beogradu čuje i u Srbiji. Pogled iz Crne Gore pročitajte ovde:

Samo u jednom danu, 9. maja, u nekoliko gradova Srbije privedeno je ili saslušano šest učenika. Oni se sumnjiče za izazivanje panike i nereda ili ugrožavanje sigurnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je 8. maja saopštilo da je u poslednjih nekoliko dana prijavljeno više od 120 slučajeva pretnji učenika, kao i objavljivanja "neprimerenih" sadržaja na društvenim mrežama. Detaljnije pronađite u tekstu iz Beograda:

Sve reakcije usledile su nakon šoka izazvanog događajima u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, od 3. maja kada je usred časa ubijeno osmoro učenika i radnik obezbjeđenja, a povređeno šest đaka i nastavnica.

Dan kasnije u oružanom napadu u dva sela blizu Beograda ubijeno je osmoro, a povređeno 14 osoba.

Pitanje nasilja, posebno među mladima, posle godina upozorenja prećenih blagim odjecima, zaokuplo je pažnju javnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG