Dostupni linkovi

'Save the Children' savetuje kako razgovarati sa decom o tragediji u Beogradu


Sveće ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 4. maj 2023.
Sveće ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 4. maj 2023.

Nakon što je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trinaestogodišnji učenik 3. maja ubio osmoro dece i radnika obezbeđenja, a ranio još sedmero, organizacija "Save the Children" je objavila smjernice kako sa djecom razgovarati o tragediji.

"Nasilje i traumatski događaji deluju tako da se deca i odrasli često osećaju kao da im je izmaknuto tlo ispod nogu, i ovakvi događaji nisu nešto što je lako objasniti i razumeti", navode iz ove organizacije.

Navode da se o tragedijama mora razgovarati i da se moraju obezbediti uslovi kako da razumemo šta se desilo, "suočimo se sa teškim i bolnim osećanjima, i, na osnovu toga, preduzmemo korake da se slične stvari nikada više ne dese."

U svemu tome, kažu iz "Save the Children" moramo da obezbedimo da sva deca pogođena nasiljem "dobiju zaštitu, da dobiju zdravstvenu podršku, koja uključuje i podršku mentalnom zdravlju, i imaju pravo da iskažu svoja osećanja i mišljenja."

U razgovoru sa decom i mladima 'Save the Children' preporučuje:

  • Uzdržite se od pominjanja zastrašujućih pojedinosti i analize događaja. U kratkim crtama objasnite šta se dogodilo, ako je potrebno, onda pustite njih da govore o tome kako su i dajte im do znanja da su sva njihova osećanja normalna. Omogućite im da postavljaju pitanja. Nemojte lagati decu da ih utešite, radije recite da ne znate odgovor, ali da ćete učiniti sve da oni budu bezbedni.
  • Pozabavite se svim brigama koje deca mogu imati, makar bile neosnovane – deca mogu verovati da se napad oružjem često dešava u školi i da škola nije bezbedno mesto. Pomozite deci da shvate kako mogu da se zaštite u svim vrstama vanrednih situacija, i skrenite im pažnju na to da mogu da pobegnu, potraže sklonište i sakriju se.
  • Dajte im priliku da kažu šta misle o sadržajima koje o ovom događaju imaju prilike videti na društvenim mrežama. Ako zajedno procenite da kruže štetni sadržaji, pomozite im da zaustave njihovo širenje.
  • Pomozite deci da se ne osećaju usamljeno, tako što ćete im skrenuti oažnju na to da je ova tragedija pogodila mnogo dece i odraslih, i da o situaciji misle sa stanovišta saosećanja sa sobom i svim ostalima koji pate.
  • Normalno je da deca budu uplašena, ali ako dete pokazuje izraženije simptome straha, ljutnje ili povlačenja, potražite profesionalnu pomoć iz oblasti mentalnog zdravlja. Informišite se i naučite da prepoznate znake trauma.

Telefoni za psihološku podršku u Srbiji

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je otvorio dve telefonske linije za psihološku podršku:
▪ 063 8681757 i 063 8682217.

Na Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbije formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je potrebno.

Telefoni na Klinici za psihijatriju:
▪ 011 2685050, 011 3662124 i 063 310723.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG