Dostupni linkovi

Bliža Banjaluka od Sarajeva


Premijerke RS i Srbije Željka Cvijanović i Ana Brnabić na sastanku u Beogradu 10. novembra
Premijerke RS i Srbije Željka Cvijanović i Ana Brnabić na sastanku u Beogradu 10. novembra

„Srbija želi da zadrži posebne odnose sa Republikom Srpskom, a saradnja će u narednom periodu biti intenzivirana“, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nakon osme po redu zajedničke sednice Vlada Srbije i Republike Srpske koja je održana u Beogradu. Tema sastanka bila je i Deklaracija o opstanku srpske nacije, za koju je rečeno da će „uskoro biti predstavljena“.

„Saradnja sa Republikom Srpskom veoma je visoko na listi prioriteta Vlade Srbije“, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić. Govoreći o rezultatima zajedničke sednice, istakla je da su potpisana četiri sporazuma o saradnji, a da postoje i konkretni projekti i predlozi stvari na kojima već rade i na kojima će se raditi u budućnosti.

Predsednica Vlade RS Željka Cvijanović kazala je da je na sednici usvojeno 30 zaključaka, a Srbiji je zahvalila što je finansijski podržala realizaciju projekata u lokalnim zajednicama u RS.

Tokom zajedničke sednice otvorene su i političke teme, poput one o zajedničkoj Deklaraciji o opstanku srpske nacije. Dokument, čije je donošenje ranije objašnjeno „potrebom za zaštitu srpskog jezika i pisma“, te namerom da se zaštiti identitet srpkog naroda, još nije spreman da bude predstavljen, ali bi uskoro trebalo da bude, rekle su predsednice dve Vlade.

Brnabić je navela da više žele da bude dobro, nego brzo urađen: „Važno je da stvarno imamo jedan ozbiljan pristup tome kako možemo u budućnosti i za buduće generacija da učvrstimo saradnju srpskog naroda u regionu“.

Na sastanku dve vlade razgovarano je i o pitanju razgraničenja, za koje je predsednik RS Milorad Dodik rekao da očekuje da do Nove godine bude završeno. Ipak, kako su istakle dve predsednice Vlade „nije u njihovim nadležnostima da se o tome donose i rešenja“.

Premijerke i predsednici Srbije i Republike Srpske, 10. novembra u Beogradu
Premijerke i predsednici Srbije i Republike Srpske, 10. novembra u Beogradu

Brnabić je najavila da će Vlada Srbije uskoro, sa Savetom ministara BiH, razgovarati o tome da se što pre završi zajednički granični prelaz na mostu Bratunac-Ljubovija na Drini.

Željka Cvijanović je upitana i da li je Beograd uticao na Banjaluku da suspenduje odluku o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH. „Vi govorite o nečemu što se zove direktan politički uticaj. Dakle, ja ne prepoznajem direktne političke uticaje, prepoznajem političku saradnju. Ona postoji i ona će postojati i biće sve jača i čvršća. Dakle, ta priča ne postoji“, rekla je Cvijanović.

Zajednička sednica i sve poruke koje su se čule, nastavak su bliske saradnje Beograda i Banjaluke, koja je vidljivo bliža nego ona sa Sarajevom, primećuje direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, dodavši da je to situacija sa svim vladama od 2000. godine do danas.

On ističe i da, ako Sjedinjene Američke Države, kao neko ko je inicirao i ko je autor Dejtonskog sporazuma, nameravaju da ozbiljnije preduzmu mere u pravcu konsolidacije BIH, onda će Vlada Srbije i predsednik Vučić, pošto imaju očigledan uticaj na Banjaluku i Dodika, biti pod daljim pritiskom da nateraju Dodika na konstruktivnije ponašanje:

„Očigledno je da je Hojt Ji izvršio pritisak na predsednika Vučića da ubedi predsednika Dodika da odustane od najavljenog referenduma o pravosuđu i to se i desilo. Dakle, to je jedna od prvih pukotina koja se pojavila na relaciji Beograd – Banjaluka. Bilo je još jedno da je na insistiranje Beograda odložen ili otkazan jedan referendum, ali izgleda sada situacija ozbiljnija, jer je i Hojt ji nakon toga napravio ustupak i ublažio je onu svoju izjavu o sedenju na dve stolice“.

Što se najavljene Deklaracije tiče, Popov ocenjuje da je to politički dokument, kojeg se nakon donošenja, javnost neće dugo sećati.

Najavljena Deklaracija je politički dokument: Aleksandar Popov
Najavljena Deklaracija je politički dokument: Aleksandar Popov

„Mi imamo i ranije donetu strategiju o dijaspori koja je sličnog karaktera, s tim što je to naš interni dokument, dokument Srbije. Ali mislim da je to potrebno u ovom trenutku i Vučiću zbog Kosova da pokaže patriotski kapacitet, da se stara o svim Srbima u regionu i rasejanju, a Dodiku je potrebno da ojača svoju poziciju u Republici Srpskoj“, rekao je Popov.

Poslednja sednica dve Vlade održana je u julu 2015. godine. „Trudićemo se da redovnije održavamo ove sednice jer postoji puno stvari koje nas povezuju", rekla je Ana Brnabić, dok je Željka Cvijanović izjavila kako se nada da će uspeti da narednu, devetu, organizuju već sledeće godine, u Banjaluci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG