Dostupni linkovi

Pet miliona evra za Srbe preko Drine


Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, Beograd, 2. septembar 2017.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, Beograd, 2. septembar 2017.

Deklaracija o očuvanju srpske nacije biće predstavljena u parlamentima Srbije i Republike Srpske (RS) u novembru, saopštili su državni vrh Srbije i Republike Srpske nakon sastanka u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i predsednica Vlade RS-a Željka Cvijanović sapštili su da je formiran tim za pisanje Deklaracije o zaštiti i očuvanju srpskog naroda.

"Ona podrazumeva pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličkog pisma, pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo na izučavanje srpske istorije i negovanje herojskih i slobodarskih tradicija srpskog naroda, pravo na izučavanje nacionalne geografije, očuvanje i zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa srpskog naroda na njegovom kulturnom prostoru, kao i pravo na informisanje na srpskom jeziku", rekao je Aleksandar Vučić.

On je dodao da će za ostvarivanje tih prava biti formiran budžetski fond, kao i da će se raditi na ujednačavanju školskog programa srpskog jezika i književnosti u Srbiji i RS-u, na organizovanju đačkih ekskurzija, omladinskih kampova, i letnjih i zimskih škola u Srbiji i RS-u.

Ovom prilikom najavljeno je da će Srbija uložiti oko pet i po miliona evra u više projekata podrške i pomoći građanima i institucijama Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

"Hvala u ime građana Republike Srpske, kao i za pomoć koju ćemo uložiti u opštine koje se nalaze u Federaciji koje imaju ignorantski odnos institucija federalne vlasti u Bosni i Hercegovini sa stanovišta razvoja infrastukture i ukupnog javnog i društvenog života. Milion evra koje će opštine u Federaciji BiH dobiti od Vlade Srbije, kao i ono što ćemo mi pridružiti tome u okviru redovnih aktivnosti, rešiće mnoge probleme u infrastukturi i podići kvalitet života", izjavio je Milorad Dodik.

On je najavio da će Republika Srpska na sednici Narodne skupštine doneti konkretnu odluku o vojnoj neutralnosti.

"Deo našeg opredeljenja je da zajedno sa Srbijom gradimo sistem bezbednosne politike", rekao je Dodik.

Saopšteno je da se na ovom susretu razgovaralo i o izgradnji brzih saobraćajnica, pre svega do Bijeljine, kao i da će početkom novembra biti održana zajednička sednica vlada Srbije i RS-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će deklaracija biti u skladu sa međunarodnim pravom i Dejtonskim sporazumom.

"Srbija ne traži ništa čime bi povredila nekog drugog. Samo tražimo da i Srbija bude poštovana i da se poštuju Dejtonski mirovni sporazum i osnovna prava Republike Srpske. I ništa više od toga. Mislim da je vreme da dodatno konkretizujemo stvari, da još više projekata guramo zajedno, i da vidimo šta zajedno možemo da napravimo u budućnosti", rekao je Vučić.

Dodik, Cvijanović, Brnabić i Vučić
Dodik, Cvijanović, Brnabić i Vučić

Aleksandar Popov, iz Centra za regionalizam, smatra da ova deklaracija u praksi nema veliki domet.

"Čini mi se da je motiv za njeno donošenje da se skrene pažnja sa realnih problema u kojima grcaju Srbija i Republika Srpska. Mislim da je to još jedno zamajavanje naroda sa stvarima koje su kao od velikog nacionalnog značaja, dok se ne vodi računa o onome što brine običnog čoveka. A to je kako da preživi, zašto je ovako visoka korupcija, zašto nema vladavine prava, zašto nam mladi odlaze u inostranstvo… Kada bi o tome brinuli ova deklaracija nam ne bi bila potrebna", ocenjuje Popov.

Popov podseća da Srbija već ima Strategiju o dijaspori i procenjuje da najavljena deklaracija neće imati uticaj na odnose u regionu.

"To je još jedan od dokumenata, bilo da je unutar jedne nacije ili između predstavnika država, koji traje dok se ne osuši mastilo i na kraju ostane samo mrtvo slovo na papiru. Već kroz par meseci biće nešto drugo aktuelno, a ovo će otići u zaborav kao Strategija o dijaspori koju sam spomenuo", ističe Popov.

Sa planiranih pet i po miliona evra, kako je saopšteno, Srbija će finansirati izgradnju vrtića u Trebinju i Brčkom, studentsko-đačkog doma u Vlasenici, rekonstrukciju ulica u Palama i sportske dvorane i izgradnju trga u Istočnom Sarajevu, rekonstruckiju mosta koji povezuje Zvornik i Mali Zvornik, kao i podršku opštinama u Federaciji BiH većinski naseljenih Srbima.

Saopšteno je da Srbija u budžetu, zaključno sa avgustom, ima milijardu evra bolji rezultat od planiranog i da je odatle u mogućnosti da pomogne Republici Srpskoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG