Dostupni linkovi

Vučić i Dodik o saradnji Srbije i Republike Srpske


Predsednici Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, kao i premijerke Ana Brnabić i Željka Cvijanović razgovarali su danas u Beogradu o saradnji, uključujući jačanje ekonomskih odnosa.

Posle sastanka, predsednik Dodik je rekao novinarima da su razgovarali o dostignućima dosadašnje saradnje i planovima za iduću godinu.

Dodik je napomenuo da će dve Vlade danas u Beogradu, na operativnom nivou, razmatrati konkretne aktivnosti u vezi s budžetskim aktivnostima.

Naveo je da je današnji sastanak veoma značajan, s obzirom na to da je za obe vlade došlo vreme za izradu budžeta za 2018. godinu, a samim tim i za obezbeđivane sredstava za određene planove.

Dodik je rekao da se na sastanku razgovaralo o ekonomskim potrebama i u Republici Srpskoj, i u Srbiji, i dodao da se to odnosi i na ekonomska ulaganja.

On je naveo da je Republika Srpska spremna da u Srbiji pomogne obnovu škola i vrtića i da će o tome odluka biti doneta naknadno.

Tema sastanka je bila i politička situacija u regionu.

"Srbija je nezaobilzni faktor za očuvanje stabilnosti", rekao je Dodik i dodao da je Republika Srpska "uz Srbiju".

On je rekao i da je danas praktično održana sednica Saveta za implementaciju sporazuma o specijalnim vezama Srbije i Republike Srpske.

Dodik: Očekujem da do Nove godine bude završen proces razgraničenja Srbije i BiH.

On je izrazio očekivanje da bi do nove godine mogao da bude završeno razgraničenje između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dodik je rekao da je na tom sastanku upoznat da je Srbija koncipirala svoj predlog koji je veoma jasan.

On je ponovio da Republika Srpska podržava predlog Srbije i da veruje da ni Hrvati u Bosni i Hercegovini neće imati ništa protiv.

Predsednik RS je upozorio da je moguće da će zvanično Sarajevo iz svojih političkih razloga možda praviti probleme.

"Niko tu ništa ne dobija i ne gubi", rekao je Dodik govoreći o razgraničenju.

Granica BiH i Srbije duga je 335 kilometara a sporni su delovi kod Zvornika, odnosno Bajine Bašte, zatim deo kroz koji prolazi pruga Beograd-Bar i deo oko opštine Priboj, koja je razdvojena teritorijom opštine Rudo.

XS
SM
MD
LG