Dostupni linkovi

Vučić i Dodik: U novembru predstavljanje Deklaracije o opstanku srpske nacije


Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, Beograd, 2. septembar 2017.

Deklaracija o opstanku srpske nacije biće predstavljena u parlamentima Srbije i Republike Srpske (RS) u novembru, a početkom novembra biće održana i prva zajednička sednica vlada Srbije i RS, rekli su danas u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Vlade RS-a Željka Cvijanović.

Premijerka Srbije Brnabić izjavila je da će zajednička sednica dve vlade biti održana početkom novembra, ocenivši da je to dokaz kontinuiteta politike sadašnje Vlade Srbije s prethodnom.

Aleksandar Vučić je rekao da je formiran tim koji će raditi na pisanju deklaracije čiji će cilj biti promovisanje i zaštita prava vezanih za očuvanje identiteta srpskog naroda.

Deklaracija će, istakao je Vučić, biti u skladu sa međunarodnim pravom i Dejtonskim sporazumom.

"Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali ne želimo da nam neko zamera što se ponosimo što pripadamo istom rodu. To je naše pravo, u skladu sa svim međunarodnim pravnim aktima i Dejtonskim sporazumom, pravom da poštujemo i čuvamo naš identitet", rekao je Vučić.

U deklaraciji će biti istaknuta prava na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, izučavanje i negovanje srpske kulture, izučavanje srpske istorije i negovanje slobodarskih tradicija, očuvanje kulturnog nasleđa i nacionalne geografije i informisanje na srpskom jeziku.

Vučić je dodao da će posle završetka deklaracije biti donet akcioni plan koji će definisati konkretne mere, a zatim će biti određen i budžetski fond za realizovanje tih ciljeva.

Predsednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da se očekuje da tekst deklaracije bude predstavljen na sednicama Narodne skupštine Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske u novembru.

"Meni je važno i ono što nas boli je da se obračunamo sa stereotipom kako smo mi bosanski Srbi. Mi smo jednostavno Srbi i želimo da se tom deklaracijom osvrnemo na tu činjenicu", rekao je Dodik.

Istovremeno, Vučić je danas izjavio da će Srbija uložiti između pet i pet i po miliona evra u više projekata podrške i pomoći narodu i institucijama RS-a, kao i u Federaciji BiH.

Posle razgovora u Beogradu odlučeno je da najmanje četiri miliona evra bude uloženo u izgradnju vrtića, studentsko-đačkog doma, sportske dvorane i rekonstrukciju puteva u više mesta u RS-u.

XS
SM
MD
LG