Dostupni linkovi

Srbija i RS: Do kraja meseca 'Deklaracija o opstanku srpske nacije'


Sednica dve vlade usledila je nakon sastanka predsednika i premijera Srbije i RS
Sednica dve vlade usledila je nakon sastanka predsednika i premijera Srbije i RS

Osma zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske održava se u Palati Srbije u Beogradu.

Sedici je prethodio sastanak predsednika Srbije i bh eniteta Republika Srpska Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, i predsednica Vlada Ane Brnabić i Željke Cvijanović, koji čine Savet za implementaciju Sporazuma o specijalnim vezama.

Nakon tih razgovora, Milorad Dodik je rekao da je tema bila dosadašnja saradnja i da je zaključeno da je sve što je bilo do sada planirano realizovano. Razgovralai su i o ekonomiji i ulaganjima.

"Sednica dve vlade treba operativno da razradi saradnju za 2018. godinu", rekao je Dodik.

On je izjavio i da su razgovarali i o pitanju razgraničenja, te da očekuje da do Nove godine bude završen proces razgraničenja Srbije i BiH.

Dodik je dodao i da granicu ne doživljava kao "suštinsku državnu granicu", već kao "formalnu liniju" koju treba usaglasiti.

Sastanak predsednika i premijera Srbije i RS
Sastanak predsednika i premijera Srbije i RS

Granica BiH i Srbije duga je 335 kilometara, a sporni su delovi kod Zvornika, odnosno Bajine Bašte, zatim deo kroz koji prolazi pruga Beograd-Bar i deo oko opštine Priboj, koja je razdvojena teritorijom opštine Rudo.

Tema je, rekao je Dodik, bio i razvoj situacije u regionu, kao i "Deklaracija o opstanku srpske nacije". Dodik je rekao da veruje da će ona, kako je ranije najavljeno, do kraja ovog meseca biti predstavljena parlamentima Srbije i Republike Srpske.

Podsetimo da je donošenje Deklaracije ranije bilo objašnjeno "potrebom za zaštitu srpskog jezika i pisma", te namerom da se zaštiti identitet srpkog naroda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na Tviteru napisao da "Srbija ostaje posvećena zajedničkim projektima i ekonomskom napretku Republike Srbije i Republike Srpske".

Tokom dana je predviđeno i potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblastima infrastrukture kvaliteta, između Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske i Ministarstva privrede Republike Srbije i Memorandum o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske za period 2017-2021. godine.

Zajednička sednica je najavljena početkom septembra, kada su se u Beogradu sastali Cvijanović i Dodik sa Brnabić i Vučićem.

XS
SM
MD
LG