Dostupni linkovi

Novi protest protiv kopanja litijuma uz kampovanje kod Predsedništva Srbije


Novom protestu priključili su se i stanovnici doline Jadra a organizatori su najavili da će kampovati ispred zgrade Predsedništva Srbije sve do ispunjenja zahteva.
Novom protestu priključili su se i stanovnici doline Jadra a organizatori su najavili da će kampovati ispred zgrade Predsedništva Srbije sve do ispunjenja zahteva.

Ekološki aktivisti i građani i ovog četvrtka (10. februar) organizuju večernji protest ispred Predsedništva Srbije u Beogradu, zahtevajući zabranu iskopavanja bora i litijuma na teritoriji cele države.

Ulica kralja Milana u centru grada, zatvorena je za saobraćaj u oba smera. Okupljeni nose zastave Srbije, obeležja ekoloških organizacija i transparente “Ne damo Jadar”, “Stop iskopavanju litijuma”. Kako javlja reporter Radija Slobodna Evropa (RSE) okupilo se nekoliko stotina ljudi.

Novom protestu priključili su se i stanovnici doline Jadra, kod Loznice na zapadu Srbije, gde je bio planiran rudnik litijuma međunarodne kompanije Rio Tinto - pod nazivom projekat "Jadar".

Forma protesta ove nedelje je drugačija jer su organizatori najavili da će zajedno sa meštanima kampovati ispred Predsedništva sve do ispunjenja zahteva. Uoči početka okupljanja u Pionirskom parku ispred zgrade Predsedništva razvučeni su šatori u kojima učesnici protesta planiraju da provedu noć.

“Ovde smo da kažemo ‘ne’ rudniku. Hoće da nam plodnu zemlju pretvore u rudnike i jalovišta”, rekla je glumica Jelena Stupljanin, u uvodnom obraćanju i pozdravila meštane sela koji su došli da kampuju.

Nakon poruka ispred zgrade Predsedništva, okupljeni su prošetali centralnim gradskim ulicama. Preko Terazija i šetnjom kroz Svetogorsku ulicu, prošli su pored zgrade Radio televizije Srbije a potom vratili do Predsedništva gde će u parku pod šatorima jedan broj učesnika provesti noć.

Protestna šetnja centralnim ulicama Beograda
Protestna šetnja centralnim ulicama Beograda

Organizatori protesta, Savez ekoloških organizacija Srbije i nevladina inicijativa Kreni-promeni, traže da Vlada predloži zakon o zabrani iskopavanja litijuma i da ga parlament usvoji pre 15. februara.

Za taj dan je predviđeno raspuštanje aktuelnog saziva Skupštine Srbije zbog predstojećih izbora, najavljenih za 3. april.

Povodom večerašnjeg protesta predstavnici vlasti se nisu oglašavali, a premijerka Srbije Ana Brnabić je ranije saopštila da zbog kratkog roka nije moguće usvojiti zakon kojim bi se u Srbiji zabranilo istraživanje i eksploatacija i prerada litijuma i bora.

Vlada Srbije je stopirala izgradnju rudnika 20. januara, kada je poništila dokumentaciju za projekat.

Meštani, međutim, sumnjaju da Rio Tinto nastavlja aktivnosti na terenu, ali Vlada Srbije i kompanija se nisu oglasili tim povodom.

Ekološki aktivisti smatraju da uredba Vlade o ukidanju dozvola Rio Tintu nije doneta na pravno valjan način, zbog čega strahuju da će se posle izbora ta kompanija vratiti.

U Gornjim Nedeljicama traže garancije da se Rio Tinto neće vratiti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:05 0:00

Zaokret u odnosu vlasti u Srbiji prema projektu "Jadar" dogodio se nakon višemesečnih protesta protiv Rio Tinta i blokada puteva širom države.

Na protestima je ukazivano na opasnost od štete po životnu sredinu, ako se sa eksploatacijom litijuma otpočne.

Rio Tinto je obećao da će poslovati u skladu sa zakonima i ekološkim standardima, ali je projekat stopiran u momentu kada je kompaniju od dobijanja dozvole za rudnik delilo nekoliko koraka.

Nakon odluke Vlade Srbije da prekine saradnju sa Rio Tinto, ta kompanija saopštila je da je izuzetno zabrinuta zbog odluke kojom se poništavaju svi upravni akti u vezi sa projektom.

"Tokom našeg rada na Projektu 'Jadar', uvek smo poštovali zakone Republike Srbije", navela je 20. januara kompanija. Rio Tinto poručio je i da razmatra pravne osnove za donošenje takve odluke i "implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji".

Rio Tinto je u Srbiji od 2001. godine. Istražujući oblast zapadne Srbije, 2004. godine otkrio je novu rudu "jadarit" - kombinaciju litijuma i bora. Litijum se koristi za baterije u mobilnim telefonima, kompjuterima i električnim automobilima.

Od početka dvehiljaditih, institucije u Srbiji Rio Tintu su izdavale i produžavale dozvole za istraživanje terena, neovisno od toga koje političke stranke su bile na čelu države.

Kako je projekat "Jadar" ulazio u finiš u protekle dve godine, tako su se širili i protesti – do januara 2022. godine održano je više protesta u selima nadomak budućeg rudnika, ali i u Beogradu i drugim gradovima Srbije, gde su od jeseni 2021. vikendom blokirane glavne saobraćajnice.

Pod pritiskom protesta, izmenjena su ili povučena dva zakonska propisa za koje su demonstranti smatrali da idu u korist "Rio Tintu". Vlada Srbije povukla je 8. decembra donošenje izmena Zakona o eksproprijaciji, a na glasanju u Skupštini Srbije 10. decembra izmenjen je Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Na protestima protiv Rio Tinta, u organizaciji ekoloških udruženja i meštana doline Jadra gde se rudnik planira, učestvovali su i predstavnici dela opozicije u Srbiji, a litijum je postao i jedna od ključnih tema pred izbore u aprilu 2022.

XS
SM
MD
LG