Dostupni linkovi

Ekološki aktivisti u Beogradu najavili radikalizaciju ako se trajno ne zabrani iskopavanje litijuma


Ekološki aktivista Zlatko Kokanović i lider pokreta "Kreni - Promeni" Savo Manojlović na protestu 3. februara 2022.
Ekološki aktivista Zlatko Kokanović i lider pokreta "Kreni - Promeni" Savo Manojlović na protestu 3. februara 2022.

"Ako ne usvoje zakon kojim se zabranjuje trajno iskopavanje litijuma i bora na teritoriji cele Srbije, krećemo u radikalizaciju sledeće nedelje", rekao je u četvrtak ekološki aktivista Zlatko Kokanović na protestu ispred Predsedništva Srbije u Beogradu.

Savo Manojlović, lider nevladinog pokreta "Kreni-Promeni" rekao je da će građani sledeće nedelje kampovati na ulici u Beogradu do ispunjenja tog zahteva.

Građani i ekološki aktivisti okupili su se na protestu u organizaciji Saveza ekoloških organizacija Srbije i pokreta "Kreni-Promeni" na kom traže trajnu zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na teritoriji Srbije.

Protest u Beogradu 3. februara
Protest u Beogradu 3. februara

Savo Manojlović je dodao da vlast želi da stvori "ekološke izbeglice" u Srbiji i da je zato sa Savezom ekoloških organizacija Srbije usaglašen zahtev da se traži trajna zabrana iskopavanja litijuma i bora.

"To važi za Projekat Jadar i sve druge", rekao je on.

Građani su nakon toga išli u protestnu šetnju do Vlade Srbije, gde se protest završio.

Manojlović je na kraju protesta pohvalio policiju što je protest protekao bez nereda. On je pre protesta na društvenoj mreži Tviter objavio da je policija pokušala da mu uruči rešenje o zabrani skupa, ali da je on to odbio da primi.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) saopštili su 2. februara da skup koji je najavio Savo Manojlović nije zabranjen, kako on tvrdi, već je prijava skupa odbačena jer nije predata na vreme.

Protestne šetnje sa zahtevom da se zabrani eksploatacija litijuma i bora u Srbiji održane su i prethodnih nedelja.

Čelnici ekoloških organizacija koje vode proteste više puta su saopštili da je cilj da se trajno stavi zabrana na eksploataciju litijuma i slične minerale u dolini Jadra i svim drugim mestima u Srbiji.

Ekološke organizacije su prvobitno tražile moratorijum na iskopavanje litijuma i bora na 20 godina, ali su nakon toga, kako su ranije naveli, promenili zahtev zbog zebnje građana i "neizvesnosti šta će se desiti po isteku moratorijuma".

Ekološke organizacije i građani koji se protive iskopavanju litijuma u Srbiji od novembra protestuju i blokiraju saobraćaj.

Zahtevali su od Vlade da ukine uredbu o prostornom planu koji predviđa sprovođenje rudarskog projekta "Jadar" kod Loznice na zapadu zemlje i objavljivanje dokumenata potpisanih sa kompanijom Rio Tintom.

Kompanija "Rio Tinto" planirala je izgradnju rudnika litijuma i bora na tom području.

Nakon ovih protesta, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 20. januara da je na sednici Vlade doneta odluka o prekidu saradnje sa međunarodnom rudarskom kompanijom Rio Tinto.

Tom prilikom su, kako je rekla Brabić, poništeni svi pravni akti u vezi sa projektom Jadar kompanije Rio Tinto.

Brnabić je tada navela i da "Rio Tinto" nije pružio dovoljno informacija građanima u dolini Jadra, ali ni Vladi Srbije.

Iz kompanije Rio Tinto saopštili su 20. januara da su zabrinuti zbog izjava predstavnika Vlade Srbije i da "diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju Projekta (Jadar, prim. aut.)".

Rio Tinto je takođe saopštio da razmatra pravne osnove za donošenje ove odluke i „implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji“.

Vlasti u Srbiji su ranije saopštile da su ukupna ulaganja "Rio Tinta" u projekat "Jadar" iznosila više od 209 miliona dolara od 2004. do 2020. godine.

XS
SM
MD
LG