Dostupni linkovi

Od dobrodošlice do raskida Srbije sa Rio Tintom


Ekološki aktivisti i građani protestuju u Beogradu protiv otvaranja rudnika litijuma u Srbiji (18. decembar 2021.)
Ekološki aktivisti i građani protestuju u Beogradu protiv otvaranja rudnika litijuma u Srbiji (18. decembar 2021.)

Rio Tinto je u Srbiji od 2001. godine, kada je ova internacionalna rudarska kompanija, sa sedištem u Londonu, osnovala privredno društvo za geološka istraživanja Rio Sava Exploration u Beogradu.

Ova kompanija je 2004. u zapadnoj Srbiji otkrila novu rudu "jadarit" - kombinaciju litijuma i bora. Litijum se koristi za baterije u mobilnim telefonima, kompjuterima i električnim automobilima.

Uzorak jadarita iz projekta Rio Tinto u Srbiji je bio izložen u centru za istraživanje i razvoj Bundoora u predgrađu Melburna, Australija (30. jul 2021.)
Uzorak jadarita iz projekta Rio Tinto u Srbiji je bio izložen u centru za istraživanje i razvoj Bundoora u predgrađu Melburna, Australija (30. jul 2021.)

Rio Tinto je planirao da izgradi rudnik za eksploataciju rude litijum kod Loznice, na zapadu Srbije, a projekat je nazvan "Jadar" po reci u čijoj dolini je mineral pronađen.

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović Rio Sava Exploration je Srbiji na ime naknade za geološka istraživanja platio oko 13 miliona dinara.

Kompanija je obećala da će poslovati u skladu sa zakonima i ekološkim standardima, ali su se poslednjih meseci širili protesti građana. Oni su počeli najpre u selima nadomak budućeg rudnika, da bi se proširili na Beograd i druge gradove Srbije.

Od novembra 2021. vikendom su u pojedinim gradovima blokirane glavne saobraćajnice. Ekološki aktivisti i građani strahovali su od štete po životnu sredinu u slučaju eksploatacije litijuma.

Protestne blokade saobraćaja u više gradova Srbije: Nadgurivanje građana i policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Rio Tinto je odlučio da zastane sa projektom, a Vlada Srbije je ubrzo rešila da stavi tačku na taj posao.

Institucije u Srbiji su Rio Tintu od početka dvehiljaditih izdavale i produžavale dozvole za istraživanje terena, nezavisno od toga koje političke stranke su bile na čelu države.

Pogledajte kako je izgledao sled događaja u slučaju Rio Tinto u Srbiji.

2004. godina

Kompanija Rio Sava Exploration započela je geološka istraživanja bora i litijuma u polju "Jadar" kod Loznice, na zapadu Srbije.

Istraživanje je započeto na osnovu odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike koje je izdato u junu te godine.

Tada je manjinsku Vladu predvodila desno orijentisana Demokratska stranka Srbije (DSS) uz podršku socijalista. Premijer je bio tadašnji lider DSS-a Vojislav Koštunica.

Vojislav Koštunica (2. mart 2004.)
Vojislav Koštunica (2. mart 2004.)

Dozvola za geološka istraživanja produžavana je više puta tokom godina (2005, 2007, 2008, 2009, 2011, 2013, 2016, 2018.).

Prava istraživanja na tom ležištu Rio Tinto je imao do 1. septembra 2021.

U tom periodu smenjivale su se vlade koje je predvodio DSS, zatim Demokratska stranka uz podršku socijalista i od 2012. Srpska napredna stranka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa socijalistima.

2011. godina

Gradonačelnik grada Loznice Vidoje Petrović i Rio Sava potpisali su Memorandum o razumevanju u cilju poboljšanja međusobne saradnje. Petrović je i danas na čelu lokalne vlasti u Loznici.

Vidoje Petrović (15. mart 2010.)
Vidoje Petrović (15. mart 2010.)

Loznica je donela Lokalni ekološki akcioni plan (LEAP) koji daje smernice za proces zaštite i unapređenja životne sredine.

2017. godina

Počinje izrada Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Kako su zvaničnici objašnjavali on je bio neophodan da bi kompanija Rio Tinto znala u kom obimu da radi Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

U julu je potpisan i Memorandum o razumevanju u vezi sa implementacijom projekta "Jadar" između Vlade Srbije i Rio tinta.

Na vlasti je tada Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima među kojima je Socijalistička partija Srbije (SPS) najznačajnija.

Vlada premijerke Ane Brnabić ovlastila je tadašnjeg ministra rudarstva i energetike, socijalistu Aleksandra Antića, da potpiše memorandum. Ovaj memorandum nije pravno obavezujući.

2020. godina

Istraživanja su završena početkom 2020.

Vlada je u februaru usvojila uredbu kojom je u Prostornom planu Srbije predviđeno vađenje litijuma u dolini Jadra.

Ministarstvo rudarstva i energetike je krajem 2020. stavilo potpis na dokument Rio Tinta o rezervama bora i litijuma u dolini Jadra.

Prema podacima procenjene rezerve su preko 158 miliona tona rude.

2021. godina

6. januar

Rio Sava Exploration podneo je zahtev za odobrenje eksploatacionog polja u cilju buduće eksploatacije ležišta litijuma i bora Jadar.

U martu je Ministarstvo rudarstva i energetike tražilo od kompanije da dopuni nedostatke u dokumentaciji.

Kompanija je u narednom periodu podnosila zahteve za produženje roka kako bi dopunila nedostatke.

1. septembar

Predstavništvo Rio Tinta u Srbiji je sa Ministarstvom zaštite životne sredine ušlo u proces dobijanja dozvole za Studiju o proceni uticaja rudnika na životnu sredinu. Ta Studija treba da pokaže da li rudnik predstavlja ekološku pretnju.

11. septembar

Nakon jednog od ekoloških protesta protiv Rio Tinta, ova kompanija je saopštila da ima razumevanja za zabrinutost građana.

"Posvećeni smo poštovanju najviših ekoloških standarda i izgradnji održive budućnosti za zajednice u kojima poslujemo, blisko sarađujući sa svim zainteresovanim stranama. Projekat Jadar koji želimo da realizujemo u Srbiji u ovom pogledu neće biti izuzetak", naveo je Rio Tinto.

Tada je navedeno da planiraju da u zaštitu životne sredine ulože preko 100 miliona dolara.

Brane pašnjake zapadne Srbije i ne veruju u ekološko kopanje litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

4. decembar 2021.

Ovog dana bili su najmasovniji protesti koji se od kraja novembra održavaju subotom protiv rudnika litijuma u Srbiji.

Građani su tog dana blokirali saobraćajnice širom zemlje zbog usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.

Širom Srbije blokiran saobraćaj, Vučić najavljuje moguće izmene Zakona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Izmene pomenutih zakona omogućavale su državi da po hitnom postupku oduzme imovinu u privatnom vlasništvu i za to isplati naknadu vlasniku – ukoliko je oduzimanje imovine potrebno zbog projekata od javnog interesa.

Demonstranti su tvrdili da su dva zakona doneta kako bi se stranim kompanijama, prvenstveno međunarodnoj rudarskoj kompaniji Rio Tinto, olakšalo poslovanje u Srbiji.

Dok su građani širom Srbije protestovali, Vučić je razgovarao sa meštanima doline reke Jadar u zapadnoj Srbiji gde je kompanija Rio Tinto zainteresovana da eksploatiše rudu jadarit.

Aleksandar Vučić (oktobar 2021.)
Aleksandar Vučić (oktobar 2021.)

"Shvatio sam da se plašite da to može da ugrozi životnu sredinu i da bi eventualnim poplavama u budućnosti moglo da bude sve ugroženo", rekao je tada Vučić.

8. decembar

Vlada je i zvanično povukla izmene Zakona o eksproprijaciji i predložila izmene Zakona o referendumu. Parlament je izmene usvojio nakon dva dana. Na taj način vlasti su izašle u susret zahtevima sa protesta.

Deo udruženja je nastavio proteste blokirajući jednom nedeljno saobraćajnice na pojedinim lokacijama u Srbiji sa zahtevom da se zabrani eksploatacija litijuma.

16. decembar

Skupština Loznice, grada od 20.000 stanovnika ukinula je prostorni plan koji u tom kraju predviđa rudnik. Time je ispunjen zahtev lokalnih udruženja i aktivista zabrinutih za životnu sredinu.

Automobil prolazi mestom na kojem je kompanija Rio Tinto planirala da izgradi rudnik za eksploataciju litijuma kod Loznice (7. decembar 2021.)
Automobil prolazi mestom na kojem je kompanija Rio Tinto planirala da izgradi rudnik za eksploataciju litijuma kod Loznice (7. decembar 2021.)

23. decembar

Kompanija Rio Sava Exploration saopštila je da planira da zastane sa projektom "Jadar".

Vesna Prodanović, generalna direktorka te kompanije izjavila je za agenciju Beta da će to biti učinjeno kako bi se u javnom dijalogu stanovnici upoznali sa svim aspektima projekta.

2022. godina

12. januar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je raspoloženje u Vladi da se raskine sve sa Rio Tintom.

"Ja mislim da će Vlada da donese odluku, a ja sam za moratorijum, da odluka sačeka kraj ove godine, kako bismo videli šta to rade u Nemačkoj", rekao je Vučić na RTS-u.

14. januar

Predstavnici pokreta "Kreni - promeni", koji je i jedan od organizatora protesta, predali su Vladi Srbije 290.000 potpisa on line peticije pod nazivom "Rio Tinto, marš sa Drine".

Predstavnik ovog pokreta Savo Manojlović zatražio je osim ukidanja Prostornog plana za projekat "Jadar" i uvođenje moratorijuma na eksploataciju litijuma i bora na 20 godina.

"Ako ne postoji ovaj Prostorni plan, ne postoji nikakva pravna obaveza Srbije da se Rio Tinto obešteti", rekao je Manojlović ispred Vlade Srbije.

Blokada graničkog prelaza Trbušnica između Srbije i Bosne i Hercegovine u cilju zaustavljanja plana rudarske kompanije Rio Tinto da eksploatiše litijum u dolini Jadra u Zapadnoj Srbiji (15. januar 2022.)
Blokada graničkog prelaza Trbušnica između Srbije i Bosne i Hercegovine u cilju zaustavljanja plana rudarske kompanije Rio Tinto da eksploatiše litijum u dolini Jadra u Zapadnoj Srbiji (15. januar 2022.)

18. januar

Predstavnici pokreta "Kreni-promeni" podneli zahtev Skupštini Srbije da otpočnu proceduru narodne inicijative, odnosno da građani Srbije nakon 30.000 prikupljenih potpisa na dnevni red parlamenta stave zabranu iskopavanja bora i litijuma.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je tog dana da je Vlada "blizu odluke" da se kompaniji Rio Tinto kaže da ne ostaje u Srbiji. Ona je na TV Prva objasnila da će isteći dozvole koje Rio Tinto ima, a da će Vlada ukinuti Prostorni plan posebne namene.

Ana Brnabić (novembar 2021.)
Ana Brnabić (novembar 2021.)

Rio Tinto je potom saopštio da početak proizvodnje litijuma odlaže za godinu dana – sa 2026. na 2027, ukoliko se dobiju sve dozvole. Naveli su da se u ovom momentu kasni sa dobijanjem rešenja za eksploataciono polje.

Rešenje bi preciziralo prostor gde se planira iskopavanje litijuma, kako bi se u narednom koraku utvrdio i uticaj tog rudnika na životnu sredinu.

19. januar

Portparol međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto u Velikoj Britaniji saopštio je za RSE da ta kompanija "nije kontaktirana oko mogućnosti poništenja "bilo kakvih dogovora u Srbiji, gde planira izgradnju rudnika litijuma.

Predstavništvo te kompanije u Srbiji je navelo za RSE da "ostaju posvećeni" projektu izgradnje rudnika litijuma i da postoje međunarodno priznati mehanizmi zaštite investicija - koji se odnose i na sva ulaganja u Srbiji.

20. januar

Vlada Srbije donela je odluku o prekidu saradnje sa međunarodnom rudarskom kompanijom Rio Tinto.

"Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno (ćerkom firmom) Rio Sava, sve dozvole, odluke, rešenja. Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta, i stavili tačku na Rio Tinto u Republici Srbiji", izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Rio Tinto je odmah saopštio da je izuzetno zabrinut zbog izjave da je ukinut prostorni plan za Projekat "Jadar", kao i da se poništavaju svi upravni akti u vezi sa projektom.

Kako se dodaje, Rio Tinto razmatra pravne osnove za donošenje ove odluke i "implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji".

Ranije tokom dana, kompanija je saopštila da ostaje posvećena razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima.

"I uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala", navedeno je u saopštenju.

21. januar

Akcije Rio Tinta zabeležile su pad nakon odluke Srbije da povuče dozvole toj kompaniji za istraživanje litijuma, preneo je Rojters.

Akcije Rio Tinta završile su trgovanje 21. januara na Australijskoj berzi padom od 4,1 odsto posle gubitka od čak 5,1, odsto tokom dana, što je najgori pad od avgusta 2021, naveo je Rojters.

U Londonu su akcije Rio Tinta pale za više od tri odsto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG