Dostupni linkovi

Batut podigao stepen rizika od pojave korona virusa u Srbiji na umeren


Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da u Srbiji raste rizik od pojave korona virusa i da se može se oceniti kao umeren.

Batut navodi i da se od 24. februara "primenjuju korigovani algoritmi za postupanje", shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji.

U ovom Institutu kažu da se u Srbiji sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje uključuju distribuciju zdravstvenih upozorenja putnicima koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa i, prema indikacijama, zdravstveni nadzor i izolaciju obolelih i zdravstveni nadzor nad kontaktima ili karantin za zdrave kontakte prema definisanim indikacijama", navodi se u saopštenju.

"Samim tim što se koronavirus nalazi bliže zemljama sa kojima se direktno graničimo, i stepen unosa rizika je veći nego kada je bio na području Kine", rekla je za RTS zamenica direktora Instituta "Batut" epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević.

Svi testirani na koronavirus u Srbiji negativni

Kisić Tepavčević je rekla da se u utorak kod šest osoba sumnjalo na potencijalno prisustvo koronavirusa i da je kod svih utvrđeno da nemaju taj virus.

Osobe koje su boravile u područjima intenzivne transmisije virusa pozivaju da se po povratku u Srbiju pridržavaju određenih preporuka i da se, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, jave na broj 064 8945 235.

"U narednih 14 dana potrebno je smanjiti kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima, ako se pojave simptomi infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo odmah staviti masku preko usta i nosa, pojačati higijenu ruku, izbegavati kontakte sa drugim osobama, koristiti maramicu prilikom kijanja ili kašljanja i pozvati telefonom epidemiologa Instituta ili Zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje boravka", navodi se na sajtu Batuta.

Građanima Republike Srbije savetuju da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa SARS-KoV-2 zbog mogućeg rizika od zaražavanja novim korona virusom.

Dodaje se da se takvim područjima trenutno smatraju NR Kina, a naročito grad Vuhan u provinciji Hubej, Južna Koreja, Singapur, Japan, Iran i Italija, posebno sever te zemlje. Takođe, područjem intenzivne transmisije virusa se smatra i kruzer "Dajmond princes", koji je ukotvljen u japanskoj luci u Jokohami.

Prisustvo korona virusa registrovano je kod dvoje državljana Srbije, članova posade kruzera "Diamond Princess" koji se nalazi u luci grada Jokahoma u Japanu. Oni će, prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara najverovatnije biti lečeni u Japanu.

XS
SM
MD
LG