Dostupni linkovi

Novi zaraženi korona virusom u J. Koreji, smrtni slučajevi u Iranu i Francuskoj, Nijemac obolio


Dezinfekcija na stanici u Daegau, Južna Koreja
Dezinfekcija na stanici u Daegau, Južna Koreja

Južna Koreja prijavila je 26. februara 169 novih slučajeva oboljenja od korona virusa (Covid-19), uključujući američkog vojnika.

Broj novih slučajeva porastao je na 1.146, prenosi Reuters.

Od novih slučajeva, 134 su bili iz grada Daegu, gdje se nalazi ogranak Šinčeonđi Isusove crkve, saopćili su iz Korejskih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Američka vojska prijavila je 26. februara prvi slučaj oboljenja od korona virusa kod 23-godišnjeg vojnika sa sjedištem u Camp Carrollu, oko 20 km od Daegua.

Vojnik je u samoizolaciji u svom domu izvan baze, navodi se u izjavi američkih snaga u Južnoj Koreji.

Otprilike 80 posto zaraženih, uključujući i one iz Centra za osobe s invaliditetom, povezano je s crkvom Daegu i bolnicom u obližnjem okrugu Čeongdo.

Broj preminulih uslijed širenja zaraze u Iranu porastao je na 19, saopćio je glasnogovornik iranskog Ministarstva zdravlja.

On je rekao da je do sada potvrđeno 139 slučajeva zaraženosti virusim korona u Iranu.

Iran je zemlja u kojoj je do sada zabilježeno najviše smrtnih slučajeva zbog virusa korona izvan Kine, gdje se virus pojavio krajem prošle godine.

Francuski organi nadležni za zdravstvo saopćili su da je potvrđen drugi slučaj smrti uslijed širenja epidemije Covid-19 u Francuskoj.

Ljekar Jerome Salomon (Žerom Salomon) izjavio je da je kod francuskog državljanina starog 60 godina 25. februara potvrđena zaraza.

"Nažalost, preminuo je tokom noći", dodao je Salomon.

Preminuli Francuz jedan je od troje ljudi kod kojih su potvrđeni novi slučajevi zaraženosti.

Ukupan broj zaraženih novim virusom korona u Francuskoj je 17.

Vlasti u zapadnoj Njemačkoj saopštile su da je muškarac koji je zaražen korona virusom u kritičnom stanju i da je prevezen u specijalnu bolnicu u Dusseldorf.

Ministarstvo zdravlja države Sjeverna Rajna-Vestfalija saopćilo je da je taj muškaraca prvi put hospitaliziran 24. februara zbog ozbiljne upale pluća u gradu Erkelenz, blizu holandske granice.

Tada mu je dijagnosticiran novi virus i izoliran je na odjeljenju intenzivne njege, prije nego što je prevezen u Univerzitetsku bolnicu u Dusseldorfu.

Riječ je o 40-godišnjaku koji je već bio narušenog zdravlja, javili su njemački mediji.

Jedna žena je takođe izolirana zbog simptoma koji su ukazivali na virus.

Holandski zdravstveni dužnosnici pratili su kretanja oboljelog Nijemca nakon što su saznali da je prošle sedmice posjetio južnu provinciju Limburg.

Smatra se da je korona virus nastao na tržnici gdje se prodaju divlje životinje u kineskom gradu Vuhanu krajem prošle godine. Do sada je zaraženo oko 80.000, a umrlo više od 2.700 ljudi, većinom u Kini.

XS
SM
MD
LG