Dostupni linkovi

Srbija uvela kontrolu na aerodromu 'Nikola Tesla' zbog korona virusa


Kontrola putnika zbog širenja korona virusa organizuje se u brojnim drugim zemljama
Kontrola putnika zbog širenja korona virusa organizuje se u brojnim drugim zemljama

Srbija će provjeravati putnike koji stižu na beogradski aerodrom 'Nikola Tesla' uz korištenje termalne kamere te smještati u karantin sve one za koje se sumnja da su zaraženi korona virusom, saopštio je ministar zdravlja te zemlje Zlatibor Lončar.

"Ljudi sa povišenom tjelesnom temperaturom će biti premješteni u karantin i premješteni u Kliniku za zarazne bolesti na dalje praćenje", rekao je Lončar novinarima prilikom posjete aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.

Lončar je izjavio i da je Ministarstvo zdravlja preduzelo "sve mjere kako bi se spriječila pojava virusa u Srbiji", dodavši da se situacija prati "iz dana u dan" i da se postupa po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Ministar zdravlja je rekao i da Srbija ima reagense koji utvrđuju četiri tipa korona virusa i da su u stanju da izvrše provjere kada posumnjaju na njegovo prisustvo, dodavši da se uspostavljaju kontakti sa referentnim laboratorijama u Evropi i svijetu gdje će se ti podaci provjeravati.

„Trenutno nema mjesta za paniku. Situacija će se pratiti iz dana u dan. Pošto se ne znaju osobine virusa, ne mogu ni da se predvide dalji koraci“, rekao je Lončar.

On je istovrijemeno upozorio ljude da izbjegavaju putovanje u područja u kojima su zabilježeni slučajevi oboljelih i dodao da su srpske vlasti osigurale svu potrebnu opremu za borbu protiv epidemije.

U Srbiji do sada nema zabilježenih slučaja oboljelih od ovog virusa.

Hiljade kineskih državljana živi i radi u Srbiji a više od 100.000 kineskih turista posjetilo je Srbiju tokom prošle godine.

Prema posljednjim informacijama devet osoba je preminulo a gotovo 500 je oboljelo usljed zaraženosti virusom koji se širi iz kineskog grada Wuhanga u kojem ima 11 miliona stanovnika. Simptomi virusa koji se manifestuju kroz upalu pluća uključuju temperaturu, kašljanje i poteškoće sa disanjem.

Slučajevi oboljelih zabilježeni su i van Kine, odnosno u Sjevernoj Koreji, Tajlandu, Japanu i Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG