Dostupni linkovi

Lončar: Zdravstveni sistem Srbije spreman za korona virus


Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončar

„Nema mesta panici zbog korona virusa“, izjavio je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar dodavši da je realno da se ovaj virus pojavi i u Srbiji, ali da je zdravstveni sistem spreman i da su sprovedene sve preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

On je to rekao nakon sastanka sa direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom u Beogradu.

Posle potpisivanja sporazuma o nastavku saradnje u Palati Srbija sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom, Lončar je rekao da u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj korona virusa i najavio da će na sajtu Ministarstva zdravlja biti poseban deo koji će se baviti korona virusom.

Lončar je pozvao građane da prate zvanične informacije nadležnih u zdravstvu u Srbiji, kao i informacije na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

Hans Kluge, koji posle sastanka u Beogradu putuje za Italiju gde je više gradova na severu te zemlje u nekoj vrsti karanatina zbog korona virusa, rekao je nema mesta panici i da zdravstveni sistemi moraju da budu spremni za pojavu virusa.

"To znači da moraju da budu spremni da leče pacijente, da to bude dostojanstveno i da ne sme biti diskriminacije prema osobama koje obole od ovog virusa", poručio je Kluge.

Kluge je istakao da treba činiti sve da se spreči dalje prenošenje virusa i treba uvesti mere u zdravstvene ustanove koje se tiču obuke i zaštite zdravestvenih radnika, da koriste odgovarajuću opremu i proceduru kako se ne bi i sami razboleli.

Državljani Srbije zaraženi na kruzeru, najverovatnije ostaju u Japanu na lečenju

Dvoje državljana Srbije, članova posade na kruzeru "Dajmond princes" koji su bili pozitivni na prisustvo korona virusa, verovatno će ostati u Japanu na lečenju, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da će Srbija pružiti maksimalnu pomoć.

"Mislim da neće ići na to da rizikuju da te pacijente šalju dalje, da budu u kontaktu sa više ljudi, nego da će preuzeti da ih oni leče. O tome će oni morati da odluče. Kakvu god odluku budu doneli, mi smo spremni da je poštujemo", rekao je Lončar.

XS
SM
MD
LG