Dostupni linkovi

Kina i Srbija sporazumom do jedinstvenog broja za hitne slučajeve


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo potpisuju 28. septembra sporazum kojim će Kina Srbiji donirati Srbiji sistem 112 koji objedinjuje hitne službe.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo potpisuju 28. septembra sporazum kojim će Kina Srbiji donirati Srbiji sistem 112 koji objedinjuje hitne službe.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ambasadorka Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo potpisali su 28. septembra sporazum kojim će Kina Srbiji donirati Srbiji sistem 112 koji objedinjuje hitne službe.

Ovaj sistem, kako se navodi u saopštenju, vredan je 25,6 miliona evra.

Vulin je rekao da će potpisani sporazum omogućiti uvođenje srpskog nacionalnog sistema, jedinstvenog srpskog broja 112, "koji će objediniti sve naše službe koje pomažu ljudima kada im je pomoć potrebna, skratiti brzinu reagovanja u tim situacijama, omogućiti da se preciznije odredi lokacija sa koga je poziv upućen".

Vulin dodaje da je ovo "najveća pojedinačna donacija Ministarstvu unutrašnjih poslova od strane Narodne Republike Kine".

"Ali, važnije od novca, ove velikodušne donacije, jeste nastavak saradnje između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, ali i nastavak saradnje između dva ministarstva unutrašnjih poslova", kazao je Vulin.

Vulin je istakao i da Srbija i Kina "sarađuju kao prijatelji, partneri, sa pozicija pune ravnopravnosti".

Srbija, kako je naglasio, podržava politiku jedne Kine, teritorijalni integritet i suverenitet Kine. Kako dalje navodi, Srbija podržava projekat "Pojas i put" "za koji smatramo da je projekat koji može da promeni život na bolje čitavom nizu zemalja".

Principom "jedna Kina" Tajvan se priznaje kao deo Kine.

Srbija je deo kineske Inicijative "Pojas i put". Reč je o "novom putu svile" kineskog predsednika Si Đinpinga, sa ciljem povezivanja Kine sa Evropom i prodora na Zapad.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo navela je da će završetak ovog projekta “doprineti značajnom podizanju kapaciteta srpske strane za reagovanje u hitnim slučajevima i da će se bolje zaštititi bezbednost života i imovine naroda u Srbiji”.

Saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i kineske kompanije Huawei ranije je privukla pažnju javnosti zbog kontroverzi u vezi sa korišćenjem kamera za prepoznavanje lica.

Reč je kineskom projektu "Pametni gradovi" koji se zasniva na širokoj upotrebi savremenih informatičkih i telekomunikacionih tehnologija kojima se detektuju, analiziraju, a zatim integrišu sve ključne informacije vezane za funkcionisanje jednog grada.

Realizacija razvoja "pametnih gradova" počela je u Beogradu u prvoj polovini 2019. godine, a predviđeno je da do 2021. godine na 800 lokacija bude instalirano više od 1.000 kamera za nadzor opremljenih tehnologijom za prepoznavanje lica.

Kamere je u okviru projekta pod nazivom "Bezbedan grad" od kineske kompanije "Huawei" kupilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Iako su mnoge kamere već instalirane, u odgovoru za RSE u maju 2020, MUP je saopštio da sistem još nije u funkciji, te da će javnost o tome biti blagovremeno obaveštena.

Upotreba ovakve tehnologije pravda se potrebom za unapređenjem bezbednosti, a sve podatke koji se tiču projekta sa kineskim Huavejem, MUP je označio kao "tajne".

Sjedinjene Američke Države su kompaniji Huawei 2019. uvele sankcije, uz obrazloženje da predstavlja bezbednosnu pretnju zbog veza sa kineskom vladom. Sumnja se da Kini pruža pristup velikim setovima podataka drugih zemalja.

Zbog saradnje sa Kinom, Srbija se našla pod lupom Evropske unije (EU), čijem članstvu teži, dok su iz SAD stizala upozorenja zvaničnom Beogradu zbog saradnje Srbije i Kine u oblasti odbrane.

XS
SM
MD
LG