Dostupni linkovi

Srbija i Kina jačaju saradnju u javnoj bezbednosti


Ambasadorka Kine Čen Bo i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, 28. jula 2022.
Ambasadorka Kine Čen Bo i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, 28. jula 2022.

Ambasadorka Kine Čen Bo uručila je 28. jula ministru unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Aleksandru Vulinu pismo ministra javne bezbednosti Kine Vanga Sjaohonga,u kojem se "potvrđuje odlična saradnja u oblasti unutrašnjih poslova dve zemlje".

Kako stoji u saopštenju MUP-a, "stav kineske strane dosledan po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije kada je reč o pitanju Kosova, te da će nastaviti da pružaju čvrstu podršku Srbiji".

Takođe, u saopštenju se navodi da je u pismu je naglašena saradnja u oblasti bezbednosti projekata Inicijative Pojas i put u Srbiji, kao i podrške u okviru međunarodnih organizacija, pre svega Interpola.

Ambasadorka Kine sastala se i sa predsednikom Skupštine Srbije

Ambasadorka Čen Bo je u razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačić rekla da su bilateralni odnosi dveju država "na istorijskom maksimumu" i da ih kineska strana ocenjuje kao "svevremene odnose čeličnog prijateljstva", saopštila je Skupština Srbije.

Ona je kazala da u političkim odnosima nema otvorenih pitanja i da odnose dve zemlje karakteriše visok stepen uzajamnog poverenja i međusobna podrška u najvažnijim pitanjima, navodi se.

Dačić je rekao da je Srbija, pored intenzivnog političkog dijaloga na svim nivoima, veoma zadovoljna i nivoom parlamentarne saradnje dve zemlje, piše u saopštenju.

On je izrazio nadu da će novi saziv parlamenta, koji će biti konstituisan 1. avgusta, nastaviti da radi u istom duhu kao prethodni, u kojem je poslanička grupa prijateljstva sa Kinom brojala 122 poslanika, dodaje se.

Naime, sa sankcijama Zapada protiv Rusije koje drže međunarodne kompanije podalje od ove zemlje, kineske trgovačke rute širom Evroazije u okviru Inicijative Pojas i put premošćuju njenu teritoriju i traže manje korišćene južne mreže kako bi dostavile robu u Evropu.

Zbog saradnje sa Kinom, Srbija se našla pod lupom Evropske unije (EU), čijem članstvu teži, dok su iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) stizala upozorenja zvaničnom Beogradu zbog saradnje Srbije i Kine u oblasti odbrane.

Zvaničnici EU isticali su u više navrata da će Srbija kada postane punopravna članica evropskog bloka morati da raskine sporazume o slobodnoj trgovini sa trećim državama.

XS
SM
MD
LG