Dostupni linkovi

ODIHR u izveštaju o izborima u Srbiji izdao 25 preporuka za unapređenje procesa


Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji "dominiralo je odlučujuće učešće predsednika, što je, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorilo nepravedne uslove za učesnike", saopštila je 28. februara Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

U izveštaju o decembarskim izborima u Srbiji navodi se, pored ostalog, da su "osnovne slobode generalno poštovane u kampanji, ali je bila narušena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa".

Koji su nalazi ODIHR-a u izveštaju?

ODIHR ističe da pravni okvir pruža adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora, ali da nekoliko ranijih preporuka ove međunarodne institucije nije adresirano u dovoljnoj meri - uključujući one koje se odnose na obezbeđivanje jednakih uslova, sprečavanje zloupotrebe javnih funkcija i državnih resursa u kampanji.

U izveštaju se navodi i da nisu sprovedeni dovoljno efikasni mehanizmi za sprečavanje zastrašivanja i pritiska na birače, i pristup biračkom spisku.

"Sloboda izražavanja i okupljanja su generalno poštovani u kampanji i birači su imali izbor između političkih alternativa, ali slučajevi pritiska na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba javnih resursa i šeme podsticanja birača izazvali su zabrinutost u pogledu njihove sposobnosti da naprave izbor bez neopravdanog pritiska", zaključuje ODIHR.

Dodaje se da su, pored ostalog, te prakse "pružile neprikladnu prednost vladajućoj stranci i koaliciji i zamaglile granicu između države i stranke", što je u suprotnosti sa OEBS-ovim kriterijumima.

"Period kampanje obeležili su mnogi slučajevi upotrebe zapaljivog jezika, oštre retorike, verbalnih napada i klevetničkih kampanja", upozorava ODIHR.

Dodaje se da je medijsko predstavljanje različitih stavova umanjeno "učvršćenom polarizacijom i snažnim uticajem vlasti na većinu medija".

Podseća se da zakon dozvoljava zvaničnicima, uključujući predsednika, da učestvuju u političkim aktivnostima, osim ako je to u suprotnosti sa njihovom funkcijom.

"Predsednik Vučić, iako nije bio kandidat za ove izbore, preuzeo je centralnu ulogu u kampanji kroz intenzivno učešće u događajima SNS-a, televizijskim nastupima u kampanji i na bilbordima, dajući neprikladnu prednost svojoj stranci", ukazuje se.

Uz zaključak da je izborni dan bio "generalno uredan", ODIHR upozorava da je došlo do izolovanih incidenata koji su uključivali fizičke napade i zastrašivanje članova biračkih odbora i posmatrača.

"Pored toga, tokom dana su se pojavljivale rasprostranjene tvrdnje o potencijalno velikom broju birača koji žive u inostranstvu, koji su organizovani i prevezeni do glavnog grada da glasaju za vladajuću stranku. Ovi navodi su ugrozili poverenje javnosti u integritet lokalnih izbora i takođe su uticali na prihvatanje rezultata parlamentarnih rezultata", navodi ODIHR.

Koje su preporuke ODIHR-a?

U izveštaju je navedeno i 25 preporuka da se izbori dalje usklade sa obavezama unutar OEBS-a, kao i s drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore.

Među ključnim preporukama je "revizija zakonodavstva kako bi se efikasno adresirale prethodne preporuke kroz inkluzivni konsultativni proces izgrađen na širokom političkom konsenzusu".

U izveštaju ODIHR-a se preporučuju sprovođenje značajne revizije biračkih spiskova uz učešće relevantnih zainteresovanih strana, kao i preduzimanje mera za sprečavanje zloupotrebe službenih i državnih resursa.

Među preporukama ODIHR-a je i sprovođenje delotvornih pravnih i institucionalnih mehanizama nadzora radi sprečavanja zastrašivanja i pritiska na birače, uključujući zaposlene u javnim i državnim institucijama.

ODIHR-ova preporuka je i garantovanje nezavisnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i proaktivno rešavanje medijskih prekršaja koje identifikuje REM.

Među preporukama su i "uvođenje obavezne obuke za sve članove lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora, uključujući i prošireni sastav ovih tela", kao i edukacija birača.

Kako su na izveštaj reagovali vlast i opozicija?

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 28. februara da izveštaj ODIHR-a "svakako ima negativnih aspekata".

"Ono što je najvažnije je da ovaj izveštaj nakon višemesečne nestabilnosti stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora", tvrdi Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je "fer i korektno" ono što piše u konačnom izveštaju ODIHR-a i pozvao Vladu Srbije da uvaži preporuke tog međunarodnog tela.

Navode opozicije je nazvao "insinuacijama i besmislicama".

Sa druge strane, Marinika Tepić, jedna od nosilaca izborne liste opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" ocenila je da je izveštaj ODIHR-a potvrdio da se u Srbiji dogodila izborna krađa.

"Stavljena je tačka na potvrdu da su izbori u Srbiji pokradeni", ocenila je Tepić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Ona je navela da se sve ono na šta su ova koalicija, domaća posmatračka misija Crta i civilni sektor ukazivali "beleži u ovom izveštaju".

Evropski parlament je 8. februara izglasao rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora održanih prošlog decembra u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u prevaru birača.

XS
SM
MD
LG