Dostupni linkovi

'Srbija protiv nasilja' smatra da je izveštaj ODIHR potvrdio da su izbori pokradeni


Opoziciona političarka Marinika Tepić
Opoziciona političarka Marinika Tepić

Marinika Tepić, jedna od nosilaca izborne liste opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" ocenila je da je konačni izveštaj kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) potvrdio da se u Srbiji dogodila izborna krađa.

"Stavljena je tačka na potvrdu da su izbori u Srbiji pokradeni", ocenila je Tepić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Ona je navela da se sve ono na šta su ova koalicija, domaća posmatračka misija Crta i civilni sektor ukazivali "beleži u ovom izveštaju".

"A to je organizovana migracija i prevoz birača da bi glasali, izuzetno problematičan birački spisak, narušeno poverenje u birački spisak, dominacija predsednika Republike, ogroman pritisak na zaposlene u javnom sektoru. O nejednakim uslovima, medijskim, da ne govorim", navela je Tepić.

Očekuje se objavljivanje izveštaja ODIHR-a o decembarskim izborima. Pojedini mediji objavili su delove ovog izveštaja. U Srbiji su u decembru održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

Tepić, koja je potpredsednica Stranke slobode i pravde rekla je da je ODIHR ekspertska misija a ne politička, i da koristi drugačiji jezik od političara.

"Kad neko kaže izbori su sprovedeni u neravnopravnim uslovima, favorizovan je jedan čovek, vođena je agresivna kampanja, zabeležen je govor mržnje i vređanje - to znači da su izbori bili nedemokratski i neslobodni", rekla je Tepić.

Prethodno je premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila da izveštaj ODIHR-a "svakako ima negativnih aspekata", ali je iznela tvrdnju da "stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora".

ODIHR je u preliminarnom izveštaju 18. decembra saopštio da su izbore obeležile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Evropski parlament je 8. februara izglasao rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora održanih prošlog decembra u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u prevaru birača.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG