Dostupni linkovi

Brnabić tvrdi da izveštaj kancelarije OEBS-a stavlja tačku na navode o krađi izbora


Premijerka Srbije Ana Brnabić, 13. decembar 2023.
Premijerka Srbije Ana Brnabić, 13. decembar 2023.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 28. februara da izveštaj ODIHR-a, OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava o decembarskim izborima u Srbiji "svakako ima negativnih aspekata".

"Ono što je najvažnije je da ovaj izveštaj nakon višemesečne nestabilnosti stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora", tvrdi Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić obratila se na konferenciji za medije u Beogradu pre objavljivanja finalne verzije izveštaja ODIHR-a jer su, kako je rekla, pojedini mediji objavili delove izveštaja.

Očekuje se objavljivanje izveštaja ODIHR-a.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se u izveštaju ODIHR-a ne pominje izborna krađa jer je, kako je rekao, nije ni bilo.

"Naša obaveza je da postupamo u skladu sa preporukama ODIHR-a", rekao je Vučić novinarima u Tirani gde učestvuje na samitu "Ukrajina – Jugoistočna Evropa".

U Srbiji su 17. decembra održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština, uključujući i Beograd.

Domaći i međunarodni posmatrači ocenili su da je na izborima bilo nepravilnosti, a deo opozicije je optužio vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) za izbornu krađu. Državni vrh i SNS ove navode odbacuju.

'Ne slažemo se svim što stoji u izveštaju'

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će Vlada nastaviti da radi sa ODIHR-om i primenjivati njihove preporuke.

"Da li se slažemo sa svim što stoji u ovom izveštaju, svakako ne, ali nastavljamo sa implementacijom preporuka", rekla je.

Ponovila je da je Vlada Srbije pozvala misiju ODIHR-a da posmatra i lokalne izbore u Srbiji koji bi trebalo da se održe na proleće.

Brnabić je ocenila da je izveštaj ODIHR-a "neuporedivo objektivniji" od izveštaja nekih drugih međunarodnih institucija koje je optužila da su iskoristile situaciju da "vode političku kampanju protiv Srbije", zbog "nekih drugih geopolitičkih interesa".

"Svi će moći da vide da ne postoje nikakvi ni dokazi ni kritike u vezi sa onim što je nazivano krađom izbora", tvrdi Brnabić.

'Navodi o krađi izbora zbog Kosova'

Brnabić je rekla da su navodi o izbornoj krađi "tendenciozno plasirani da bi se optužila Srbija i da bi u ovakvim geopolitičkim okolnostima neki došli i dalje pritiskali Srbiju".

"Ne zbog izbora nego zbog nekih drugih stvari, između ostalog zato što (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić ne želi, decidno neće da prizna nezavisnost Kosova", smatra Brnabić.

Ona tvrdi da su preporuke u izveštaju "mnoge blaže nego u mnogim zemljama Evropske unije", te je navela da to "pokazuje da su izbori bili transparentni, fer i u skladu sa demokratskim normama".

"Nema pomena međunarodne istrage ili bilo čega sličnog", rekla je.

Evropski parlament je 8. februara izglasao rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora održanih prošlog decembra u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u prevaru birača.

'Nema dokaza za migraciju birača'

Brnabić je navela da je izveštaj konstatovao da su se tokom izbornog dana širile tvrdnje o potencijalno velikom broju birača koji žive u inostranstvu a koji su organizovano dovezeni u Beograd da glasaju za vladajuću partiju.

"I u samom izveštaju nećete pronaći nikakav dokaz i nikakav pokazatelj da su te tvrdnje istinite. Znate zašto, pa zato što nisu tačne", tvrdi Brnabić.

Dodala je da se u izveštaju navodi da su ove optužbe potkopale javno poverenje u integritet lokalnih izbora i uticale na prihvatanje parlamentarnih rezultata.

Domaća nevladina organizacija CRTA, koja je posmatrala izborni proces, ocenila je da je organizovana migracija birača uticala na ishod rezultata u Beogradu.

Osvrćući se na ocenu da je bila prisutna potpuna dominacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića u izbornoj kampanji, Brnabić je rekla da je takav narativ kreirala opozicija.

"Opozicija je ovu kampanju pravila kao referendum da li ste ili niste za Vučića. Naravno da je dominirao, opozicija je pravila takav narativ", smatra Brnabić.

Takođe je rekla da "nema preporuke da liste ne mogu da nose ime osobe koja nije kandidat". Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je nosilac svih lista Srpske napredne stranke iako nije bio kandidat na izborima.

Navela je i da je u izveštaju "najpozitivnije ocenjen" rad Republičke izborne komisije (RIK).

Prema njenim rečima, Srbija je u prethodnih sedam godina sprovela 54 preporuka ODIHR-a.

ODIHR je u preliminarnom izveštaju 18. decembra saopštila da su izbore obeležile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

XS
SM
MD
LG