Dostupni linkovi

UNMIK neće organizovati srpske lokalne izbore na Kosovu


Šef UNMIK-a Farid Zarif, 2011.
Šef UNMIK-a Farid Zarif, 2011.
Šef UNMIK-a Farid Zarif odgovorio je u četvrtak Beogradu da zbog okolnosti na terenu, UNMIK neće moći organizovati lokalne izbore na Kosovu, potvrdila je za RSE portparolka UNMIK-a Tanya Castle.

Ona je kazala da je ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović 21. marta podneo zvaničan zahtev UNMIK-a da u sklopu mandata rezolucije 1244 organizuje lokalne izbore na Kosovu.

Održavanje srpskih izbora na Kosovu, bilo da su oni lokalni, parlamentarni ili predsednički, je neprihvatljivo i u suprotnosti sa Ustavom Kosova, ali i sa međunarodnim zakonima i principima, ocenjuju stručnjaci za pravno-ustavna pitanja na Kosovu.

Oni su takođe ocenili kao štetne izjave specijalnog predstavnika EU na Kosovu, Samuela Žbogara, koji je kazao da srpske parlamentarne izbore na Kosovu može organizovati OEBS, uzimajući u obzir činjenicu da tu žive i građani sa dvojnim državljanstvom.

Riza Smaka, stručnjak za pravno-ustavna pitanja, ocenjuje da je održavanje parlamentarnih izbora u suprotnosti evropskim principima i međunarodnim pravom.

“Ne postoji osnova. U stranim zemljama, to je bez presedana. U međunarodnom pravu nije poznat slučaj gde jedna država organizuje izbore u drugoj. Oni koji imaju dvojno državljanstvo, koji žele da ostvare ta prava, mogu otići u drugu državu da to urade. Znači, ukoliko imaju dvojno državljanstvo, Srbi mogu otići u Srbiju i glasati, a ne da se na Kosovu organizuju i održavaju izbori”, kazao je Smaka u izjavi za RSE.

Institucije treba da reaguju

Sa Žbogarovom izjavom nije se složio ni Mazllum Baraliu, profesor prava. On je izbore na Kosovu u organizaciji Srbije ocenio neprihvatljivim.

“Žbogaru treba preneti da postoje zakoni državljanstva koji dopuštaju i višestruka državljanstva, ali se u ni jednoj zemlji ne dopušta da se u jednoj suverenoj državi
Mazllum Baraliu
Mazllum Baraliu
održe izbori druge zemlje. Takođe je neprihvatljtivo da OEBS, koji inače ima neutralan status prema Kosovu, organizuje takve izbore”, kaže Baraliu.

On je dodao da podrška srpskih izbora na Kosovu predstavlja kršenje suvereniteta zemlje i da kosovske institucije treba da reaguju na to.

“To predstavlja ugrožavanje suvereniteta, potcenjivanje i zaobilaženje interesa Kosova, njegove perspektive i evropskog opredeljenja. Kosovske institucije treba da budu odlučne u svojoj reakciji, i uz podršku civilnog društva, ali i međunarodne zajednice na Kosovu, ne smeju dozvoliti održavanje ovih izbora”, naglasio je Baraliu.

I Smaka naglašava da institucije trebaju biti odlučne i protiv održavanja bilo kakvih srpskih izbora na Kosovu.

“Trebaju se ponašati kao institucije u pravom smislu državnosti. Izvršna vlast ne sme dopustiti te izbore, zato što oni predstavljaju kršenje suvereniteta i ustavnog reda”, kaže Smaka.

Dan ranije zamenik premijera Kosova, Hajredin Kuci je nakon zasedanja vlade izjavio da su srpski izbori na Kosovu ilegalni, dok je Skupština Kosova prošle nedelje usvojila rezoluciju kojom obavezuje vladu da ne dopusti održavanje izbora na Kosovu.
XS
SM
MD
LG