Dostupni linkovi

Skupština Kosova: Sprečiti srbijanske izbore


Skupština Kosova, arhiv
Skupština Kosova, arhiv
Skupština Kosova usvojila je u četvrtak rezoluciju kojom se suprostavlja održavanju srbijanskih izbora na teritoriji Kosova i zahteva od Vlade da spreči te izbore. Rezoluciju je predstavila najveća stranka u Skupštini, Demokratska partija Kosova, uz podršku svih poslaničkih grupa.

U Rezoluciji se odluka Skupštine Srbije za održavanje izbora na Kosovu ocenjuje kao kršenje suvereniteta i ugrožavanje međudržavnih odnosa.

“Naglašavamo da je kršenje suvereniteta i ugrožavanje međususedskih odnosa da se lokalni i parlamentarni izbori jedne zemlje organizuju u drugoj. Zaključujemo da Skupština Kosova ne dozvoljava izbore Srbije na Kosovu i obavezuje Vladu da realizuje ovu odluku”, pročitao je tekst Rezolucije poslanik DPK Adem Grabovci.

Tokom zasedanja Skupštine premijer Kosova Hashim Thaçi je kazao i da su teritorijalne pretenzije Srbije prema Kosovu neprihvatljive. Inače, i ukoliko dođe do otvaranja pitanja granica na Balkanu, onda bi Albanci, po njegovim rečima, najbolje i najlakše živeli ujedinjeno u jednoj državi.

“Tvrdnje koje se tu i tamo predstavljanju o nekoj autonomiji ili specijalnom statusu, nisu tačne i do toga neće doći. A što se tiče napora o promenama granice, ja sam u ime Vlade jasno preneo svim međunarodnim prijateljima poruku svih institucija i građana Kosova - da bi, kada se radi o naporima o promeni granica, Albanci najbolje i najlakše mogli živeti u jednoj jedinoj državi”, kazao je Thaçi.

Optužbe opozcije

Iako su rezoluciju podržali svi poslanici, ona ipak nije uspela da ujedini stavove opozicije sa Vladom kada je u pitanju dijalog sa Srbijom. Opozicija je optužila Vladu da putem ovog dijaloga priprema teren za autonomiju severa Kosova.

Poslanica DSK Vjosa Osmani je zatražila prekid dijaloga, te je iznela i predlog za šeficu pregovaračkog tima Editu Tahiri.

“Predlažem joj da se više ne vraća sa tih budućih putovanja, zato što je njen rad Kosovu doneo samo štetu. Ovo je i poslednji trenutak za Kosovo da uslovi Srbiju učešćem u dijalogu sa tim da se Srbija više ne meša u unutrašnja pitanja Kosova”, kazala je Osmani.

Potpredsednik Skupštine iz redova Samoopredeljenja Glauk Konjufca istakao je da Vlada Kosova priprema teren za autonomiju severa gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

“Sa ovom Vladom, samo je jedan rezultat zagarantovan, a taj je o autonomiji severa. Vlada je do sada imala negativan stav o pregovorima o severu, ali ukoliko je ovo 'ne' isto kao i 'ne' za fusnotu, onda teško nama”, kazao je Konjufca.

Na optužbame opozicije odgovorila je i sama šefica pregovaračkog tima Edita Tahiri, ističući da poslednji sporazum o regionalnom predstavljanju je priznanje Kosova od strane Srbije.
XS
SM
MD
LG