Dostupni linkovi

Sputnjik V u Crnu Goru sletio preko Beograda


Srbija donirala Crnoj Gori rusku vakcinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Srbija donirala Crnoj Gori rusku vakcinu

Avionom države Srbije u Podgoricu je dopremljeno 2.000 doza Sputnjik V anticovid vakcina koje je Crnoj Gori donirala Srbija. Još toliko doza, takođe iz Srbije, najavljeno je za naredne dane.

Donaciju je u ime Vlade Srbije uručila premijerka Ana Brnabić koju je na aerodromu dočekao crnogorski premijer Zdravko Krivokapić sa saradnicima.

Srpska premijerka je pohvalila borbu Crne Gore protiv korona virusa poručujući da će Srbija donirati Crnoj Gori još vakcina, ako bude potrebno.

“Ovim gestom ništa drugo ne želimo, nego da otvorimo novo poglavlje u odnosima Srbije i Crne Gore, da odnosi među nama budu odnosi između braće i sestara. U ovom trenutku je najvažnija solidarnost i treba da se držimo zajedno”, istakla je Brnabić zahvalivši se i liderima Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću koji su, kako je rekla, dnevno pisali predsjedniku Aleksandru Vučiću povodom donacije.

Donaciju je u ime Vlade Srbije uručila premijerka Ana Brnabić koju je na aerodromu dočekao crnogorski premijer Zdravko Krivokapić sa saradnicima.
Donaciju je u ime Vlade Srbije uručila premijerka Ana Brnabić koju je na aerodromu dočekao crnogorski premijer Zdravko Krivokapić sa saradnicima.

Krivokapić je zahvalio Brnabić i državi Srbiji za " najdrogocjeniji poklon".

"Građani Crne Gore su dugo iščekivali kada će doći vakcina. A evo večeras, 74. dan otkako je ustanovljena Vlada stigla je i neko treba da se zapita šta je bilo od 30.avgusta do 4.decembra i šta to mi nismo odradili najveći dio posla i kao Srbija obezbijedimo građanima ono što je i Srbija, a to su vakcine", rekao je Krivokapić aludirajući na period kada je nakon gubitka izbora Vlada Demokratske partije socijalista (DPS) tehnički vršila vlast do izglasavanja nove Vlade.

U međuvremenu, vakcine koje su stigle iz Srbije povod su političkih prepucavanja predsjednika države, Vlade i partija vlasti i opozicije.

Đukanović optužuje Vladu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je novu vlast za nesposobnost i neodgovornost u nabavci vakcine.

Kako je rekao vakcina je mogla da bude u Crnoj Gori još 24. januara budući da je premijera Zdravka Krivokapića 21. januara obavijestio o ponuđenoj donaciji grčkog investitora Petrosa Statisa.

Đukanović je nazvao providnim pokušaje Ministarstva zdravlja da za, kako je kazao, vlastitu nesposobnost okrivi prethodnu vlast.

“Kako misle odgovorni u zdravstvenom sistemu Crne Gore da se suoče sa porodicama koje su u međuvremenu izgubile svoje najbliže i koji znaju da se efikasnijim postupanjem države takva nenadoknadiva posljedica mogla izbjeći”, naglasio je Đukanović u intervjuu za Pobjedu.

Vlada optužuje Đukanovića

Ocjene predsjednika države da je aktuelna vlast odgovorna za situaciju koja je dovela do gubitka ljudskih života iz Vlade Crne Gore su nazvali “apsolutno nedržavničkim, nemoralnim, neistinitim i opasnim”.

U saopštenju su naveli i da je za epidemiološko stanje u Crnoj Gori odgovorna prvenstveno prethodna Vlada Demokratske partije socijalista (DPS) koja kako tvrde "nije sklopila niti jedan jedini bilateralni ugovor za nabavku vakcina, niti je uplatila garancije za COVAX program”.

Reagovali su i na Đukanovićevo pominjanje ponuđene donacija Petrosa Statisa ponavljajući raniji stav da “donacija fizičkih ili pravnih lica direktno ugrožava pregovore sa proizvođačima vakcina i vladama drugih zemalja”.

Dvostruki aršini ministarke zdravlja

Najavljujući dolazak prvog kontigenta vakcina iz Srbije, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je 16. februara izjavila da je donacija dogovorena kroz bilateralne pregovore sa Srbijom.

Dan ranije iz Ministarstva zdravlja na čijem je Borovinić Bojović čelu su saopštili da donacija grčkog biznismena Petrosa Satatisa koji je krajem januara Crnoj Gori ponudio 10 hiljada vakcina kineske proizvodnje, nije izvodljiva budući da se “po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije vakcine nabavljaju jedino direktnim kontaktom sa proizvođačem ili sa vladom zemlje proizvođača”.

U Srbiji, čiju je donaciju od 4.000 vakcina Crna Gora prihvatila, za sada nije regostrovan ni jedan proizvođač vakcine protiv korona virusa.

Političke manipulacije koronom

Od početka pandemije priča o korona virusu, zdravlju nacije i sada vakcinama postala je pogodna za političke manipulacije i vlasti i opozicije, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Boris Raonić iz Građanske alijanse:

“Prvo smo imali stav ministarke zdravlja i resora koji vodi kako će samo pregovarati sa proizvođačima i zemljama iz kojih su proizvođači pa se to od juče promijenilo i to treba da nam nešto govori. Sa druge strane, bivša vlast pred kraj svog mandata bukvalno ništa nije uradila po pitanju vakcina i sada ne vidim nikakav njihov legitimitet da komentarišu u tom pravcu.”

Crna Gora: Čekajući vakcinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Vakcine kao dio kampanje za izbore u Nikšiću

Bivši ministar vojni Predrag Bošković iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) kazao je da aktuelna vlast vakcine iz Srbije koristi kao propagandno sredstvo pred izbore u Nikšiću koji su zakazani za 14. Mart.

“Koliki licemjeri morate biti da odbijete 110.000 doza vakcine da bi ste 45 dana kasnije (uz ogromne ljudske žrtve) na ovako ponizan način dočekivali 4.000 doza istih i sve zbog političke propagande i predaje liste Demokratskog fronta za izbore u Nikšiću”, napisao je Bošković na Tviteru.

Raško Konjević iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) zahvalio je Srbiji na donaciji. Optužio je ministarku zdravlja da je obmanula javnost kada je govorila o razlozima neprihvatanja ranijih donacija vakcina.

“Jelena Borovinic Bojović je danima obmanjivala javnost i konačno se potvrdilo da ne govori istinu. Zbog toga i alarmantne situacije ona treba da podnese ostavku”, napisao je Konjević na istoj mreži.

Ko je zaslužan što je Sputnjik V stigao

Napominjući da je lično razgovarao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić povodom donacije vakcina potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je 16. februara kazao da su zahvalni za taj nesebični i humani gest, koji je, kako je istakao odličan uvod u bolju bilateralnu saradnju.

Istovremeno se oglasila i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović objavom o donaciji. Zahvalivši se “bratskoj i prijateljskoj Srbiji” ona je istakla značaj sastanaka sa srpskim ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem.

Prethodno je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić objavio da je razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji mu je, kako je napisao na Tiviteru, rekao da je “od premijerke Brnabić zatražio da u roku od 24 sata pošalje Crnoj Gori prvi kontingent vakcina”.

"Sada gledaju na nas, očekuju sve od nas i dobiće to od nas", kazao je Vučić u intervjuu njemačkom Bildu, 16 februara, komentarišući situaciju u zemljama regiona koje nijesu dobile nijednu dozu vakcine jer su se u potpunosti oslonile na Kovaks program Evropske unije.

Vakcina kao sredstvo manipulacije

Pitanje vakcina protiv korona virusa na Zapadnom Balkanu je tema za politikantska podkusurivanja dok se u svijetu, iako je i tamo to politička priča, vlade i politički subjekti trude da zajednički rješavaju pitanja nabavke i distribucije ocjenjuje Boris Raonić iz Građanske alijanse:

“Za razliku od svijeta, mi od početka pandemije na žalost imamo brojne primjere negativne kampanje, kontradiktornih izjava o epidemiološkoj situaciji predstavnika i tadašnje i sadašnje vlasti gdje u skladu sa svojim političkim interesima mijenjaju stavove na dnevnoj osnovi.”

Uz to po Raoniću sama situacija otvara prostor manipulaciji:

“Pitanje vakcina je takođe plodno tlo za manipulacije građanima jer u atmosferi straha i neizvjesnosti politički subjekti koriste priliku da osvoje političke poene.”

Crna Gora koja je na prvom mjestu u regionu sa 1.376 inficiranih na 100.000 stanovnika, poslednja u regionu počinje imunizaciju.

Vakcinacija je danas (17. februar) počela i u Sjevernoj Makedoniji koja je 14. februara od Srbije dobila 4.680 doza Fajzer (Pfizer) vakcine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG