Dostupni linkovi

Grčki biznismen poklanja vakcine, Vlada Crne Gore se premišlja


Neophodna provjera vakcina: Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja u Vladi Crne Gore
Neophodna provjera vakcina: Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja u Vladi Crne Gore

U momentu kad je nepoznanica kad će i od kog proizvođača stići prve vakcine u Crnu Goru, Vlada premijera Zdravka Krivokapića nije odlučila da li će prihvatiti ponudu grčkog biznismena Petrosa Statisa koji želi da Crnoj Gori donira 10.000 doza kineske vakcine.

Iz Vlade danima stižu kontradiktorne izjave o Statisovoj ponudi, što je izazvalo burne reakcije dijela javnosti koja u svemu vidi i političke motive jer je Statis godinama bio strateški partner prethodne vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednika Mila Đukanovića.

Upravo iz kabineta crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića je 21. januara saopšteno da je vlasnik Adriatic propertisa i Universal Capital Banke Petros Statis ponudio Crnoj Gori donaciju od 10.000 doza vakcine kineske kompanije “Sinopharm“, koja se već koristi u više država svijeta, a sa kojom o nabavci pregovara i aktuelna Vlada.

Kontradikcije Ministarstva zdravlja

Odgovarajući pitanje da li će prihvatiti Statisovu donaciju, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala da je Vlada već imala „ i drugih ponuda za ovakve vrste nabavke vakcina“ ali da su se u interesu javnog zdravlja „opredijelili da vakcine isključivo dolaze u Crnu Goru direktnim konekcijama i međunarodnim bilateralnim ugovorima“. Ipak nije isključila mogućnost da Statisova donacija bude prihvaćena.

„U tom slučaju bilo bi potrebno provjeriti i kvalitet vakcine, ali i način na koji je moguće da jedna firma koja se zvanično ne bavi nabavkom i distribucijom vakcine bude neko preko koga će vakcine stići u Crnu Goru. Ukoliko vakcine budu donirane, mi ćemo ih svakako provjeriti“, navela je.

Izjava ministarke od utorka (16. januara) u suprotnosti je za izjavom državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Borka Bajića, datom samo dan prije. On je, komentarišući Statisovu ponudu, na konferenciji za novinare izjavio da nema potrebe da se bilo šta donira.

„Crna Gora će preko Covaxa dobiti oko 5.850 vakcina Fajzer/Biontek, a ugovorima sa drugim proizvođačima ugovorili smo sasvim dovoljan broj vakcina da pokrijemo i prioritetne grupe i predviđeni broj stanovništva tako da nema potrebe da se bilo šta donira u tom smislu“, rekao je Bajić.

Šta kaže zakon?

Crna Gora može da primi donacije pod tačno određenim uslovima.

Prema važećem Uputstvu o prijemu i načinu evidentiranja donacije i sponzorstva opreme u zdravstvenim ustanovama, donaciju mora da odobri Agencija za lijekove i medicinska sredstva. Donacija mora biti iz pouzdanih izvora i mora da ima sertifikat o usklađenosti sa crnogorskim propisima.

Radio Slobodna Evropa (RSE) uputio je i šefici Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mini Brajović pitanja kakav je odnos Svjetske zdravstvene organizacije po pitanju donacija, kakvu bi proceduru trebale proći i na šta bi trebalo obratiti pažnju.

Odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili. Kao ni odgovor na pitanje da li je vakcina koja je ponuđena, kupljena ili nabavljena u regularnoj proceduri i bezbjedna, koje smo proslijedili Petru Statisu posredstvom njegove firme u Crnoj Gori. Interesovalo nas je i da li je crnogorska vlada odgovorila na ponuđenu donaciju.

Opozicija kritikuje 'nećkanje' vlasti oko Statisove donacije

Opozicione partije oštro su osudile mogućnost da donacija od 10.000 vakcina bude odbijena.

„Ne raspolažemo sa pola miliona vakcina pa nam je 10.000 nebitno. Nemamo nijednu vakcinu“, kaže za RSE funkcioner Socijaldemokratske partije Mirko Stanić, ocjenjujući da je namjera Ministarstva zdravlja i ministarke Borovinić Bojović opasna i neodgovorna.

„Odbijate potencijalnu imunizaciju 5.000 stanovnika. Tim brojem biste mogli vakcinisati značajan broj starih ili skoro cio medicinski kadar. U pravu je ministarka da se ne može kupiti vakcina kao parfem ali nije ni Boing da ga ne možemo nabaviti“, kaže Stanić, aludirajući na raniju izjavu ministarke da „vakcine nijesu parfem koji se kupuje preko interneta“.

Opozicione Socijaldemokrate odluku Ministarstva ocjenjuju skandaloznom i politički motivisanom.

„Ministarka je odbila donaciju od Petrosa Statisa, ali je tražila pomoć od Srbije u nabavci vakcine protiv korona virusa. Odbijanje pomoći jednog subjekta i traženje te pomoći na drugoj strani ne ostavlja nikakvu sumnju da je riječ o političkim motivima“, navode u toj partiji.

Početkom aprila Statis je donirao Crnoj Gori 500.000 zaštitnih maski, 300.000 medicinskih rukavica, 2.000 testova i 500 odijela.

Ko je biznismen Petros Statis?

Grčki biznismen preko deset godina ima poslove u Crnoj Gori, u oblasti turizma, medija, nekretnina.

Crnogorske kompanije u vlasništvu države (Budvanska rivijera i Miločer), su 2007. godine dali najekskluzivnije hotele Sveti Stefan i Miločer u dugoročan zakup firmi Adriatic properties, prvo na 30, a potom aneksima ugovora na 42 godine. Firmu Adriatic properties registrovanu u Budvi, predstavlja grčki biznismen Petros Statis.

Sedam godina kasnije (2015) Skupština Crne Gore, u kojoj je tada većinu imala Demokratska partija socijalista (DPS), Mila Đukanovića, dala je saglasnost Statisu da se u dijelu Miločerskog parka, u blizini Svetog Stefana, na mjestu starog hotela Kraljičina plaža izgradi novi sa 126 apartmana, od čega je polovina za prodaju.

Ta gradnja izaziva protivljenje dijela mještana, koji od nove Vlade koja je formirana nakon poraza Đukanovićevog DPS-a na avgustovskim izborima, očekuju da hitno zaustavi gradnju, poništi građevinsku dozvolu i revidira ugovor o zakupu hotelskog kompleksa.

Ministar ekologije, urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović je sredinom decembra prošle godine najavio da će formirati Komisiju koja će ispitati svu dokumentaciju o ovoj investiciji.

Statis je vlasnik dva portala i jedne dnevne novine, bivše državne Pobjede, u Crnoj Gori. Do nedavno je bio vlasnik još jednog dnevnog lista.

Sve je spremno, samo još da stigne vakcina

Nezavisno od sudbine ove donacije situacija sa početkom imunizacije u Crnoj Gori je neizvjesna.

Ministarka zdravlja, koja je na toj funkciji skoro dva mjeseca, već duže poručuje da će uskoro stići Fajzerova, ruska i kineska vakcina, ne precizirajući datum početka imunizacije. Na konferenciji za novinare (26.januara) ponovila je do danas više puta izrečenu tvrdnju da će to biti krajem januara ili početkom februara.

Ministarka Borovinić Bojović je saopštila i da je potpisan ugovor o isporuci 50 hiljada ruskih vakcina Sputnjik V kao i ugovor kojim je zatraženo 150 hiljada doza kineske vakcine, od čega će kako je kazala „ dosta veliki procenat, biti donacija".

Kazala je i da je ugovor sa Fajzerom u završnoj fazi.

Crna Gora: Čekajući vakcinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Iz Demokratske partije socijalista, koja je do smjene vlasti, nakon izbora krajem avgusta, kontrolisala sve epidemiološke službe u borbi protiv korona virusa, sumnjaju u zvanične podatke Ministarstva zdravlja.

Poručili su Borovinić Bojović da "ne zaobilazi istinu", navodeći da ministarka saopštava „poželjne informacije", i pozvali je da saopšti tačne i relevantne podatke o epidemiološkoj situaciji i vakcinaciji. U DPS- u smatraju da je „ potpuno nepoznato da li je sa bilo kojim proizvođačem uopšte potpisan ugovor“ i da li će vakcine u dogledno vrijeme stići u Crnu Goru.

Crna Gora je sa 1.235 oboljelih na 100.000 stanovnika i dalje prva u regionu, a prema posljednjim podacima ima najveću četrnaestodnevnu incidenciju infekcije korona virusom.

XS
SM
MD
LG