Dostupni linkovi

Statis za RSE: Vakcine koje nudim Crnoj Gori su kupljene od proizvođača u Dubajiu


Doza Sinopharma, ilustratvna fotografija
Doza Sinopharma, ilustratvna fotografija

Moje donacije nemaju i nikad neće imati politički motiv, što se odnosi i na ponudu za donaciju 10.000 Sinopharm vakcina, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) grčki biznismen Petros Statis, dodajući da je „stupio u kontakt sa predstavnicima Sinofarma u Dubaiju, gdje se ova vakcina već koristi, i rezervisao 50.000 jedinica za Crnu Goru“.

Statis je dodao da bi volio da je vakcina već isporučena Crnoj Gori.

Ovo je odgovor na pitanja RSE upućena Statisu da li je vakcina, koja je ponuđena kao donacija Crnoj Gori kupljena ili nabavljena u regularnoj proceduri, i da li je bezbjedna.

Na naše pitanje da li je crnogorska Vlada odgovorila na ponuđenu donaciju, Statis navodi da vakcine dolaze direktno od proizvođača “i na Vladi Crne Gore je da odluče da li žele da ih prihvate i koriste ili ne”.

Iz Vlade danima stižu kontradiktorne izjave o Statisovoj ponudi, što je izazvalo reakcije dijela javnosti koja u ovome vidi i političke motive, jer je Statis godinama bio strateški partner prethodne vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednika Mila Đukanovića.

Upravo iz kabineta crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića je 21. januara saopšteno da je vlasnik Adriatic propertisa i Universal Capital Banke Petros Statis ponudio Crnoj Gori donaciju od deset hiljada doza vakcine kineske kompanije Sinopharm, koja se već koristi u više država svijeta.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je 26. janura kazala da je Vlada već imala „i drugih ponuda za ovakve vrste nabavke vakcina“, ali da su se u interesu javnog zdravlja „opredijelili da vakcine isključivo dolaze u Crnu Goru direktnim konekcijama i međunarodnim bilateralnim ugovorima“. Ipak, nije isključila mogućnost da Statisova donacija bude prihvaćena uz obaveznu provjeru.

Početkom aprila, u vrjeme vladavine DPS-a koji je na izborima u avgustu nakon tri decenije izgubio vlast, Statis je donirao Crnoj Gori značajnu pomoć namijenjenu zdravstvenim radnicima.

„Ovo nije donacija nijednoj Vladi, niti političkoj partiji, već građanima kao što je prethodna bila zdravstvenim radnicima”, kaže Statis, navodeći da mu djeca imaju crnogorsko državljanstvo, preko supruge koja je Crnogorka, kao i da sebe „smatra Crnogorcem“.

Statis je odbacio da je njegova donacija povezana sa biznisom koji preko deceniju ima u Crnoj Gori:

“Nisam iznenađen što neki pristrasni ljudi povezuju ovaj potez sa mojim projektom Kraljičine plaže na Miločeru jer su njihove namjere očigledno političke. Međutim, nisam niti ću ikad tražiti bilo šta zauzvrat jer je i ova kao i prethodne donacije jednostavan gest crnogorske porodice crnogorskim porodicama.”

Poslovi u Crnoj Gori

Gradnju hotela u Miločerskom parku, nadomak Svetog Stefana, godinama osporavaju mještani.

Statisova firma je prije pet godina od Skupštine Crne Gore, u kojoj je tada većinu imao Đukanovicev DPS, dobila saglasnost da u dijelu Miločerskog parka, na mjestu starog hotela Kraljičina plaža izgradi novi sa 126 apartmana, od čega je polovina za prodaju.

Mještani su od nove Vlade, koja je formirana početkom decembra, a koju podržavaju partije bivše opozicije, tražili da hitno zaustavi gradnju, poništi građevinsku dozvolu i revidira Ugovor o zakupu hotelskog kompleksa.

Statisov Adriatic properties je i zakupac najekskluzivnijeg turističkog objekta hotela Sveti Stefan na 42 godine.

Kakva je procedura u vezi vakcina?

Što se tiče konkretne ponude za donaciju 10.000 vakcina, prema zakonskoj regulativi nju mora da odobri Agencija za lijekove i medicinska sredstva, mora biti iz pouzdanih izvora i imati sertifikat o usklađenosti sa crnogorskim propisima.

Opozicione partije oštro su osudile mogućnost da donacija od 10 hiljada vakcina bude odbijena, s obzirom na to da Crna Gora do sada nije nabavila nijednu vakcinu zbog čega je situacija sa početkom imunizacije neizvjesna.

Ministarka zdravlja, koja je na toj funkciji skoro dva mjeseca, već duže poručuje da će uskoro stići Fajzerova, ruska i kineska vakcina, ne precizirajući datum početka imunizacije.

Crna Gora: Čekajući vakcinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Na konferenciji za novinare (26. januara) ponovila je do danas više puta izrečenu tvrdnju da će to biti krajem januara ili početkom februara, navodeći da su potpisani ugovori za 50 hiljada vakcina Sputnjik V kao i za 150 hiljada doza kineske vakcine, ne precizirajući o kojoj vakcini iz te zemlje se radi. Kazala je i da je ugovor sa Fajzerom u završnoj fazi.

Crna Gora je sa 1.235 oboljelih na 100 hiljada stanovnika i dalje prva u regionu, a prema poslednjim podacima ima i najveću četrnaestodnevnu incidenciju infekcije korona virusom.

XS
SM
MD
LG