Dostupni linkovi

Abazović: Vakcine iz Srbije stižu u Crnu Goru u sredu


Dritan Abrazović, potpredsednik Vlade Crne Gore
Dritan Abrazović, potpredsednik Vlade Crne Gore

Prvi kontingent donacije vakcina Srbije stiže u Crnu Goru sutra, u sredu, izjavio je večeras potpredsednik Vlade, Dritan Abazović. On je kazao da se s premijerkom Srbije Anom Brnabić dogovorio o detaljima donacije.

"Mogu da potvrdim da će sutra oko 18.30 sati vakcine stići u Crnu Goru. Premijerka Srbije Ana Brnabić predaće donaciju premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću", naveo je on.

Abazović je za "Vijesti" kazao i da "Vlada Crne Gore izražava veliku zahvalnost za ovaj nesebični i humani gest, koji je odličan uvod u bolju bilateralnu saradnju dve države".

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić-Bojović je potvrdila da će u sredu iz Srbije stići 2.000 doza ruske vakcine Sputnjik V.

"Želim da zahvalim bratskoj i prijateljskoj Srbiji koja je u ovom važnom trenutku prepoznala našu potrebu i pružila ruku našim građanima i našoj državi“ rekla je Borovinić-Bojović.

Ministarka je najavila dolazak i drugog kontigenta vakcina iz Srbije :

"Prva u našu zemlju stiže Sputnjih V vakcina, 2.000 doza, a još 2.000 u narednim danima i obezbijeđena je u dogovoru sa Srbijom. Vlada posljednja dva mjeseca vodi više bilateralnih pregovora kako bi obezbijedila vakcinu i prvi razgovori koji su donijeli rezultat su sa nama prijateljskom i susjednom Srbijom. Nakon više razgovora mojih sa srpskim ministrom Lončarom, kao i pregovora Dritana Abazovića sa premijerkom Anom Brnabić prve vakcine stižu sjutra u Crnu Goru",.

Kako je navela Crna Gora svakog dana očekuje rusku vakcinu koja je obezbijeđena u u direktnim pregovorima sa Rusijom, kao i Sinofarmovu i Fajzerovu vakcina.

Podsjetila je još jjednom da je Vlada vakcinu obezbijedila za nešto više od dva mjeseca.

Ranije večeras lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić je objavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio od premijerke Brnabić da u roku od 24 sata pošalje Crnoj Gori prvi kontingent vakcina.

Mandić je na Tviteru napisao da je o tome "upravo obavio razgovor" s Vučićem koji je premijerki Brnabić uputio pismo sa zahtevom za slanje vakcina Crnoj Gori.

"Hvala Srbiji što misli na Crnu Goru u ovim teškim momentima! Živela bratska Srbija, živela Crna Gora!", dodao je Mandić.

U Crnoj Gori mjesec traje polemika između opozicije i vlasti zbog donacija vakcina

U januaru su donacije vakcina, ukupno oko 150 hiljada, ponudili grčki biznismen Petros Statis i ruski Oleg Deripaska. Statis je ranije donirao veliku količinu zaštitne opreme za medicinske radnike u Crnoj Gori, dok je Deripaska donirao dvije PCR laboratorije.

U reagovanju Ministarstva zdravlja se navodi se da im zvanične ponude o donaciji Deripaske i Statisa nikad nisu stigle.

Kažu da je u Ministarstvu zdravlja održan sastanak sa predstavnicima Deripaskine fondacije i da je neformalno rečeno da bi možda bilo moguće da dođe do donacije vakcina, ali da se nista više od toga nije desilo.

Dodaju da su potom kontaktirali predstavnike ruskih institucija, koji su predočili da bi takva donacija “ugrozila zvanične diplomatske pregovore o isporuci ruske vakcine”.

Crna Gora koja je na prvom mjestu u regionu sa 1.376 inficiranih na 100.000 stanovnika, poslednja u regionu počinje imunizaciju

Crna Gora: Čekajući vakcinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

XS
SM
MD
LG