Dostupni linkovi

SAD se povlači iz nuklearnog sporazuma s Rusijom


Krstareći projektil 9M729 u blizini Moskve
Krstareći projektil 9M729 u blizini Moskve

Sjedinjene Države objavile su danas povlačenje iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljenog s Rusijom, koju optužuju da je prekršila taj dogovor zaključen za vrijeme Hladnog rata.

"Sjedinjene Države sutra će ukinuti svoje obveze iz sporazuma INF i početi proces povlačenja iz sporazuma koji će biti dovršen za šest mjeseci, osim ako Rusija ne ispoštuje svoje obveze i uništi sve rakete, lansere i opremu koja krši sporazum", rekao je predsjednik Donald Trump u saopštenju.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je, objavljujući odluku danas u State Departmentu, rekao da je "Rusija godinama kršila uslove Sporazuma o srednjim nuklearnim snagama bez kajanja".

On je kazao da "ruski prekršaji stavljaju milione Evropljana i Amerikanaca na veći rizik".

"Naša je dužnost da adekvatno odgovorimo", rekao je Pompeo, dodajući da su Sjedinjene Države dale "dovoljno vremena" Rusiji da se vrati na usaglašavanje.

NATO je podržao danas najavu SAD da se povlači iz sporazuma INF o nuklearnom oružju sa Rusijom i pozvao Moskvu da u narednih šest meseci počne na potpun i proverljiv način da poštuje svoje obaveze po pitanju razoružanja.

Sjedinjene Države su Rusiji dale rok do 2. februara da ispuni zahtjeve Vašingtona koji su dio Sporazuma iz 1987. godine.

Sergei Ryabkov, Andrea Thompson i Robert Wood
Sergei Ryabkov, Andrea Thompson i Robert Wood

Ovaj potez SAD-a očekivao se mjesecima i praktično je bio siguran nakon prošlogodišnjih razgovora u Pekingu 31. januara između zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Ryabkova i zamjenice američkog državnog sekretara Andree Thompson, koji su završeni bez dogovora.

"Nažalost, nije ostvaren napredak", citirale su ruske novinske agencije Ryabkova nakon razgovora sa Thompsonom.

"Što se tiče Rusije, ne možemo biti krivi za sve. Uvijek smo spremni za dijalog o svima temama, uključujući i one najteže i spremni smo da budemo potpuno transparenti. Prirodno, i od naših partnera očekujemo isti pristup", dodao je Ryabkov.

U intervjuu za Reuters Thompsonova je ranije izjavila: "Rusi još nisu priznali da krše ugovor".

"Sjedinjene Države su smanjile nuklearne zalihe za skoro 88 posto od vremena Hladnog rata, dok su drugi samo širili njihove nuklearne snage", navela je.

Sudbina Sporazuma, koji se često smatra ključnim za stabilnost kontrole naoružanja u Evropi i šire, bila je izvor tenzija između Moskve i Vašingtona.

Naime, Vašington i NATO su optužili Rusiju za kršenje Sporazuma tako što su razvili 9M729 krstareći projektil, takođe poznatu kao SSC-8.

Moskva negira da projektil krši Sporazum i optužuje SAD da žele izaći iz Sporazuma kako bi počeli novu trku u naoružanju.

Wall Street Journal je 31. januara citirao zapadne zvaničnike koji govore kako je Rusija rasporedila četiri bataljona ovih projektila iz tri bataljona za koje je Rusija rekla da ih ima prije nekoliko mjeseci.

Vašington je poručio da će, ako se Rusija ne počne pridržavati Sporazuma, početi šestomjesečni proces napuštanja Sporazuma 2. februara. Američki zvaničnici kažu da bi Vašington mogao obnoviti svoje obaveze iz Sporazuma ako bi Rusija ispunila njihove zahtjeve.

Sporazum iz 1987. brani dvjema državama da posjeduju, proizvode ili koriste balističke i krstareće projektile dometa između 500 i 5,500 kilometara. Sporazum je bio prvi takve vrste koji eliminira cijelu klasu raketa.

Prezentacija ruskog projektila
Prezentacija ruskog projektila

Sjedinjene Države su prvi put javno optužile Moskvu za kršenje odredaba 2014. godine. Nakon nekoliko godina bezuspješnih razgovora, Vašington je počeo sa oštrijom retorikom krajem 2017. godine, javno identifikujući sporni projektil, tvrdeći da je Rusija otišla dalje od testiranja i da je počela raspoređivati ove sisteme.

Prošle godine Vašington je počeo opskrbljivati članice NATO-a i druge saveznike sa detaljnijim, povjerljivim satelitskim telemetrijskim podacima, kao dio njihovih napora da dobiju podršku za svoje tvrdnje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG