Dostupni linkovi

Rusija predstavila novu raketu tvrde da ne krši nuklerni sporazuam


Sa prezentacije

Rusija je održala detaljnu prezenatciju da bi pojačali svoju tvrdnju da nova raketa u centru spora sa Sjednjenim Državama i NATO-om, ne krši ključni sporazum o zabrani upotrebe nuklearnog oružja koji datira iz vremena hladnog rata - INF.

Na prezenatciji u Moskvi su pozvani svi strani vojni atašei u Rusiji.

Ruska vojska insistira da je nova krstareća raketa Novator 9M729 u skladu sa odredbama sporazima iz 1987. o zabrani upotrebe neklernih raketa srednjeg dometa, čvrsto odbacijući tvrdnje SAD da Moskva krši INF sporazum.

Predsjednik SAD Donald Trump objavio je u okobru da će se Amerika povući iz ovog ugovora, zbog ruskog kršenja sporazuma, kao i strahovanja Vašingtona da su organičeni sa ovim bilateralnim sporazumom, dok druge države sa nuklernim oružjem, poput Kine, nijesu.

Početkom decembra američki državni sekretar Mike Pompeo upozorio je Moskvu da će SAD početi povlačenje iz pakta, ukoliko se Rusija ne vrati pridržavanju odredbi sporazuma u roku od 60 dana.

Prema sporazumu INF zabaranjuje se posjedovanje, proizvodnja ili raspoređeanje krstrećih balističkih raketa, čiji domet leta dostiže između 500 i 5.500 kilometara.

General potpukovnik Mihail Matvejevski, šef vojnih raketnih i artiljerijskih snaga je izjavio da je krstareća raketa 9M729 poznata i kao SSC-8 ima maksimalni domet od 480 kilometra.

XS
SM
MD
LG