Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šef NATO-a pozvao Rusiju da poštuje sporazum o raketama


Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da poštuje sporazum o raketama srednjeg dometa iz vremena hladnog rata, navodeći da su ruske rakete nuklearno sposobne i da mogu da stignu do evropskih gradova.

Jens Stoltenberg rekao je u Bukureštu, gde prisustvuje neformalnom sastanku ministara odbrane EU zemalja, da Rusija krši taj sporazum i da je "razvila i rasporedila nove rakete srednjeg dometa", koje se "teško detektuju i mobilne su".

Prema sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine između SAD-a i Sovjetskog Saveza, zabranjena je proizvodnja, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Pentagon smatra da novi ruski raketni sistem 9M729 potpada pod taj sporazum, a Moskva tvrdi da ta raketa ima domet manji od 500 kilometara.

SAD je naveo da će početi šestomesečni proces napuštanja sporazuma INF od 2. februara, zbog, po njihovoj oceni, ruskog kršenja tog sporazuma.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini rekla je da je Evropa imala ogromnu korist od INF sporazuma iako nijedna EU država nije u njemu.

"Mi nastavljamo da se nadamo da postoji način da se održi taj sporazum i u potpunosti primeni. I te dve stvari treba da idu zajedno", rekla je Mogerini pre početka neformalnog sastanaka ministara odbrane EU u Bukureštu, prenela je njena pres služba.

Ona je rekla da će EU nastaviti o tome da razgovara s generalnim sekretarom Stoltenbergom.

XS
SM
MD
LG