Dostupni linkovi

NATO podržava povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma


NATO je podržao danas najavu SAD da se povlači iz sporazuma INF o nuklearnom oružju sa Rusijom, i pozvao Moskvu da u narednih šest meseci počne na potpun i proverljiv način da poštuje svoje obaveze po pitanju razoružanja.

"Saveznici u potpunosti podržavaju taj potez", naveo je NATO u saopštenju izdatom posle objave SAD da se povlači iz ključnog Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) potpisanog sa Sovjetskim Savezom 1987. godine.

SAD su najavile da će sutra suspendovati svoje obaveze iz sporazuma i pokrenuti proceduru povlačenja iz sporazuma koja, prema propisima, traje šest meseci.

Ukoliko Rusija za to vreme ne počne da poštuje taj dogovor on će biti ukinut.

NATO je pozvao Rusiju da "iskoristi ostalih šest meseci da se vrati punom i proverljivom pridržavanju sporazuma i očuva sporazum INF".

Kako se navodi u saopštenju, ukoliko Moskva ne uništi raketne sisteme kojima, kako Vašington smatra, krši sporazum, Rusija će snositi isključivu odgovornost za okončanje tog ugovora.

Prema sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine između SAD i Sovjetskog Saveza, zabranjena je proizvodnja, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Pentagon smatra da novi ruski raketni sistem 9M729 potpada pod taj sporazum, a Moskva tvrdi da ta raketa ima domet manji od 500 kilometara.

Pompeo najavio obustavu Sporazuma o projektilima sa Rusijom

XS
SM
MD
LG