Dostupni linkovi

EU priznaje jedino Tačija za pregovarača


Hašim Tači i Federika Mogerini, Brisel
Hašim Tači i Federika Mogerini, Brisel

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp uputio je pismo kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju, u kojem između ostalog traži od Tačija i ostalih lidera Kosova da „iskoriste jedinstven trenutak i govore jednoglasno tokom mirovnih pregovora, i da se uzdrže od akcija koje bi mogle da otežaju postizanje sporazuma“.

„Kosovo je kritičan partner u našim naporima za garantovanja mira i stabilnosti u celoj Evropi. Pozdravljam vaše trenutne napore za pomirenje sa Srbijom. Neuspeh u pokušaju da se iskoristi ova jedinstvena mogućnost bila bi tragedija, budući da je teško očekivati drugu šansu za sveobuhvatan mir uskoro“, stoji u pismu koje je potpisao Tramp 14. decembra.

Dodaje se da su Sjedinjene Države puno investirale u uspeh Kosova kao nezavisne i suverene države, i da žele da se Kosovo dalje razvija.

„Spremni smo da pomognemo vašim naporima u postizanju sporazuma koji bi balansirao interese i Kosova i Srbije. Takav sporazum je na dohvatu“, dodaje se.

Takođe se ističe kako će Tramp biti domaćin Hašimu Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Beloj kući, kako bi se proslavio „ovaj istorijski sporazum“.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je u utorak svom kabinetu predstavio predlog nacrta konačnog sporazuma sa Srbijom kojeg je izradila Vlada Kosova.

Ovaj predlog sastoji se od 16 poglavlja na 30 stranica, i obuhvata i ranije teme koje se, kako je Haradinaj rekao, terbaju okončati sa Srbijom, kao što su energetika, transport, ratni zločini, trgovina, penzije i dr. i isti je danas predat novoj Državnoj delegaciji za dijalog koja je formirana izglasavanjem rezolucije o dijalogu u subotu.

Avni Arifi iz kabineta Haradinaja a u svojstvu stručnjaka, je u obraćanju vladinom kabinetu kazao da su glavni ciljevi ovog nacrta sporazuma da dve strane priznaju teritorijalni integritet i suverenitet jedne druge, članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, da se reše pitanja koja se povezuju sa sukcesijom Jugoslavije, kao što su penzije i spoljni dugovi. Takođe, sporazum predviđa uspostavljanje pravde za ratne zločine, angažovanja na rasvetljavanju sudbine nestalih lica, priznanje statusa silovanih i reparacija, rešavanje problema energetike, transporta, telekoma slobode kretanja i dr. Dalje, da postoje garancije i zaštitni mehanizmi za srpsku zajednicu na Kosovu, kako bi se osiguralo njihovo političko predstavljanje i poštovanje verskih i kulturnih sloboda za njih i ostale zajednice.

On je dodao da je nacrt sporazuma prosleđen svim političkim liderima, predstavljen je državama KVINT-e, rukovodiocima kosovskih institucija i od danas, 18. decembra, je otvoren za javnost.

Haradinaj je rekao da je dokument otvoren za doprinose.

Visoki zvaničnici Evropske komisije rekli su da je usvajanje Rezolucije o dijalogu u Skupštini Kosova važan korak koji će doprineti ojačavanju kosovske strane i olakšati da se brzo i konstruktivno nastavi ovaj proces, pod aktuelnim formatom dijaloga na visokom nivou.

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federika Mogerini, komesar sa proširenje Johanes Han i komesarka za trgovinska pitanja Cecilia Malmstrom, su u prepisci sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, u kojem je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, pozdravili i predlog nacrta konačnog sporazuma Vlade Kosova, smatrajući ga kao doprinosom kosovskoj strani, "koju će predstaviti predsednik tokom tekućeg dijaloga, što je za EU jedini realani okvir za rešavanje normalizacije odnosa Prištine i Beograda".

"Sa jedinstvenom ekipom i sa širokom podrškom partija u vladi i opoziciji, kao i sa vašim predlogom koji će doprineti radu ekipe koja će podržati predsednika Tačija, sada je vreme da se vratimo dijalogu u kojem posreduje EU. Od suštinskog značaja je da stavite svu svoju težinu u napore predsednika u dijalogu", dodaje se u pismu kojeg su potpisali Mogerini, Han i Malmstrom.

Naime, prepiska između njih i Haradinaja počela je 12. decembra, kada su evropski zvaničnici ponudili Haradinaju da pomognu u prevazilaženju krize izazvane nakon odluke o carini, trgovinskim problemima sa Srbijom, te naveli da bi moglo doći do toga da se u CEFTA-i naziv UNMIK, pod kojem se predstavlja Kosovo, zamenio sa imenom Kosova ali sa zvezdicom.

Haradinaj je u odgovoru naveo da je "prošlo vreme" za ovakvo rešavanje problema, te dodao da je napredak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije svih ovih godina minimalan, kao i da "sada zapravo i u zastoju".

On ih je takođe obavestio da je jedan nacrt konačnog sporazuma kojeg je izradila njegova vlada sada već predstavljen specijalnoj predstavnici EU u Prištini, Nataliji Apostolovoj.

U pismu od 17. decembra, a pre sastanka o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u Briselu, Mogerini, Han i Malstrom nisu se složili sa ocenom da je dijalog u zastoju, već navode da je dijalog dva predsednika označio napredak.

Oni su izrazili i žaljenje što Haradinaj nije izrazio spremnost sa suspenduje odluku o carini od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, te i što se nije uzela u obzir ponuda Hana da posreduje u pronalaženju rešenja trgovinskih problema između Kosova i Srbije.

"Smatramo da jednostrane akcije ili neblagovremene izjave sa bilo čije strane, mogu jedino da budu štetne i mogu da uspore napredak koji je postignut u okviru dijaloga. Sada je vreme da se ubrza zaključan pravno obavezujućeg sporazuma koji bi se odnosio na sva pitanja radi održive normalizacije odnosa sa Srbijom", dodaje se u pismu.

Skupština Kosova u subotu je usvojila rezoluciju o dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, čime je ovlastila novu Državnu delegaciju da okonča taj proces.

Iz ove delegacije smatraju da predsednik Kosova Hašim Tači više ne može da pregovara o sporazumu sa Srbijom ali dodaju da će delegacija koordinirati svoje aktivnosti sa svim institucijama Republike Kosova, kao što su Predsedništvo.

Stručnjaci na Kosovu smatraju da ostaje da se vidi kako će se koordinisati rad nove Delegacije i predsednika Kosova, koji aktuelno predstavlja Kosovo u briselskom dijalogu.

Inače, u Briselu je u ponedeljak otkazana konferencija za štampu kosovskog premijera sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogerini, nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje sa Kosovom.

Izvori sa sastanka su naglasili da je atmosfera bila veoma napeta. Jedan evropski izvor je čak opisao kao "isuviše iskrenu" debatu između Mogerini i Haradinaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG