Dostupni linkovi

Otkazana pres konferencija Mogherini i Hahna sa Haradinajem


U Briselu je u ponedeljak otkazana konferencija za štampu kosovskog premijera sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini, nakon sastanka Saveta za Stabilizaciju i pridruživanje sa Kosovom.

Bio je ovo treći sastanak u okviru SP-a i drugi za premijera Ramuša Haradinaja koji je predvodio delegaciju i koji ne nastupa na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predstavnicima Evropske Unije.

Haradinaj: Živimo u getu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federice Mogherini je naglasila da je bila zajednička odluka Mogherini i Haradinaja da se otkaže konferencija za štampu. Međutim, kosovski premijer nije potvrdio ove navode i novinare uputio na adresu Mogherini za objašnjenje zašto nema obraćanje medijima.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je novinarima izjavio da je izneo “veoma iskrena” stajališta pred evropskim sagovornicima. Zvaničnu Prištinu zanima sveobuhvatan sporazum, rekao je Haradinaj.

“Nema vremena više da se nađu delimična rešenja. Isto važi i za tarife. One se ne mogu rešiti delimično. Tažimo rešenje što podrazumeva međusobno priznanje i stoliculic u UN-u”.

U saopštenju Evropske Unije nakon održanog sastanka, izražava se “duboko žaljenje” zbog jednostranog povećanja tarifa na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Svaka prepreka za trgovinu treba da se rešiti u odgovarajućim forumima i mehanizmima, uz konstruktivno učešće svih zainteresovanih strana u duhu regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa”, ističe se u saopštenju.

Izvori sa sastanka su naglasili da je atmosfera bila veoma napeta.

Jedna evropski izvor je čak opisao kao “isuviše iskrenu” debatu između Mogehrini i Haradinaja.

“Oni (kosovska delegacija) su od samog početka napali Mogehrini i nepravednost EU zbog viza”, rekao je ovaj izvor. I kosovski premijer je potvrdio da je prvo pokrenuo pitanje vizne liberalizacije.

“Ispunili smo sve uslove i nastavljamo da živimo u getou. To je nepravedno”, izjavio je novinarima Haradinaj. On je takođe podvukao da je pred evropskim sagovornicima potvrdio spremnost kosovske strane da se vrati za pregovarački sto, ali je zatražio “veću ulogu SAD u dijalogu sa Srbijom”.

XS
SM
MD
LG