Dostupni linkovi

RSE saznaje: Evropski komesari pisali Haradinaju zbog tarifa


Pismo su potpisali komesari Federica Mogherini, Joahnnes Hahn i Cecilia Mallmstrom.
Pismo su potpisali komesari Federica Mogherini, Joahnnes Hahn i Cecilia Mallmstrom.

Evropska komisija se ponudila Prištini i Beogradu da pomogne u prevazilaženju krize izazvane nakon što je kosovska vlada uvela tarifu na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Naime, prošle nedelje, odnosno 12. decembra, kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, pismo su poslali potpredsednica Evropske komisije Federica Mogherini, komesar nadležan za pitanja proširenja Johannes Hahn, kao i komesarka nadležna za trgovinska pitanja Cecilia Malmstrom.

U pismu u koje je RSE imao uvid "izražava se spremnost Evropske komisije, da se stvori jedan format 'skrojen po meri' za Kosovo i Srbiju", u cilju "što hitnijeg pronalaska konkretnog i praktičnog rešenja za sva trgovinska pitanja na relaciji Priština - Beograd".

Prema navodima u pismu, jedno od elemenata u rešenju bi obuhvatilo i dugogodišnje pitanje gde bi se UNMIK zamenio imenom Kosova, ali sa zvezdicom, kao i šire pitanje modernizacije i revitalizacije sporazuma CEFTA.

Međutim, pre toga, u pismu koje su potpisali Mogherini, Hahn i Malmstrom, traži se od prištinske strane da unapred dokaže konkretnu spremnost da se pronađe rešenje.

"Kao gest dobre volje, kako bi se olakšao početak ovih razgovora, pozivamo vašu vladu da suspenduje primenu povećanja tarifa, pre predstojećeg sastanka Saveta za Stabilizaciju i Pridruživanje, kao privremenu meru dok se ne pronađe rešenje za identifikovane probleme", stoji u pismu koje su potpisali Mogherini, Hahn i Malmstrom.

Haradinaj odbio pounudu

Kako saznajemo, Ramuš Haradinaj je ovu ponudu odbio, nazvavši je "zakasnelom". Komesare je o svom stavu obavestio u subotu, 15. decembra, takođe pismom.

U Briselu se inače u ponedeljak, održava redovni godišnji sastanak o Stabilizaciji i Pridruživanju sa Kosovom, a dan kasnije je zakazan isti format sastanka sa Srbijom. Zato predstavnici Evropske komisije smatraju da bi ova nedelja bila idealna za poček rešavanja krize oko tarifa.

Haradinaj će, kako saznajemo predvoditi delegaciju Kosova i trebalo bi da se sastane sa Mogherini i Hahnom.

Prema pismu u koje je RSE imao u uvid, tri evropska komesara tvrde da su spremni da otpočnu sa ovim procesom već 17. decembra na marginama sastanka SSP-a sa Kosovom, stoga traže od kosovkog premijera da imenuje jednog člana koji bi učestvovao u pripremnim sastancima u njegovo ime.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG