Dostupni linkovi

Tri 'šta' o dešavanjima u Srpskoj naprednoj stranci


Aleksandar Vučić i Nebojša Srefanović u Srpskoj naprednoj stranci, mart 2018.
Aleksandar Vučić i Nebojša Srefanović u Srpskoj naprednoj stranci, mart 2018.

Glasine o smenama funkcionera u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) podgrejao je i njen lider i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da će zakon biti isti za sve.

Pojedini lokalni odbori i visoko pozicionirani članovi SNS javno su se već oglasili i tražili smenu ministra odbrane Nebojše Stefanovića, bliskog saradnika Vučića.

U medijima se ti zahtevi povezuju sa nedavnim hapšenjima članova navodne kriminalne grupe, koja je bila aktivna u vreme kada je Stefanović bio ministar policije u Srbiji, ali i aferom prisluškivanja predsednika države.

Šta se dešava?

Prvi zahtev za smenu Nebojše Stefanovića, koji je ujedno i na čelu najvažnijeg lokalnog odbora Srpske napredne stranke - beogradskog, došao je od poslanika SNS Vladimira Đukanovića.

On je na svojim mrežama 13. maja napisao da je za smenu kompletnog gradskog odbora SNS u glavnom gradu Srbije "sa posebnim akcentom da sam za smenu predsednika gradskog odbora SNS Beograd (Nebojše Stefanovića)".

Mediji su narednog dana preneli da je još par lokalnih odbora SNS tražilo smenu Stefanovića.

Agencija Beta je javila da je lokalni odbor u Čačku doneo odluku da se Izvršnom odboru stranke preporuči da se Nebojša Stefanović smeni sa mesta ministra odbrane i isključi iz stranke.

Regionalni portal Južne vesti su prenele da je slično tražio i odbor u Nišu u južnoj Srbiji.

RSE je o tome 14. maja pitao PR službu SNS, ali ta stranka nije odgovorila na upit.

U međuvremenu, 14. maja uveče lokalni odbor SNS u beogradskoj opštini Stari grad je saopštio da traži smenu Nebojše Stefanovića sa svih stranačkih i državnih funkcija.

"Članstvo je iskazalo ogromno nezadovoljstvo radom Nebojše Stefanovića, pre svega, zbog afere prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ugrožavanja njegove porodice i lične bezbednosti", navedeno je u objavi na Fejsbuku.

Predsednik Srbije je gostujući na televiziji Prva 14. maja uveče rekao da od ministra odbrane Nebojše Stefanovića najviše zavisi da li će ostati na funkcijama o čemu će se, kako je naveo, razgovarati narednih dana.

"Ne pada mi na pamet da vodim hajku i harangu protiv nekoga iz sopstvene stranke", rekao je Vučić.

Zbog čega se traži smena Stefanovića?

Za sada su u pitanju samo nagađanja, jer se sam ministar Stefanović nije javno oglašavao. Za njegov mandat u poslednje vreme u javnosti se vezuju tri afere.

Krajem aprila Stefanović je saslušan u tužilaštvu na predlog bivšeg funkcionera u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji se sumnjičio da je pomogao nedavno uhapšenom članu kriminalnog klana, tako što mu je usred istrage vratio zaplenjeno vozilo.


Stefanović je u tom trenutku bio na čelu tog ministarstva, a tokom saslušanja je negirao odgovornost.

Uhapšeni članovi grupe Veljka Belivuka, koji su u pritvoru od februara 2021. godine, predstavljeni su u saopštenjima policije kao jedna od najvećih kriminalnih grupa u Srbiji, a sumnjiče se za teška krivična dela, koja uključuju i ubistva, otmice i šverc droge.

Njihovo hapšenje usledilo je nakon što je na čelo ministarstva koje je do tada vodio Stefanović došao Aleksandar Vulin, koji je na čelu stranke koalicionog partnera SNS.

U to vreme Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal otvorilo je još jedan slučaj - predistražni postupak zbog neovlašćenog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.


Kako je sam Vučić izjavio sumnja se da su ga prisluškivale domaće službe. Ingerenciju nad tim službama ima upravo Ministarstvo unutrašnjih poslova, na čijem je čelu je bio Nebojša Stefanović.

Stefanović je na čelu tog ministarstva, kao kadar SNS, bio je u periodu od 2014. do 2020. godine, kada je imenovan za ministra odbrane. Na toj funkciji nalazi se i danas.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je u Skupštini Srbije 11. maja da "ni u jednom od 1.882 prisluškivana razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice sa 26 lica koja su bila pod operativnim obradama nije bilo ni jednog elementa prekršajnog ili krivičnog dela".

Stefanović je u jednom intervjuu rekao da je očigledno da je postojao deo ljudi koji su zloupotrebili svoja ovlašćenja i svoje funkcije i da je važno da oni budu otkriveni.

U jesen 2019. godine uzbunjivač iz fabrike namenske industrije "Krušik" u Valjevu Aleksandar Obradović je novinarima dostavio podatke koji pokazuju kako su pojedine privatne firme po povlašćenim cenama kupovale oružje iz državne fabrike "Krušik".

Među tim firmama je i kompanija GIM koja se vezuje za oca Nebojše Stefanovića, Branka Stefanovića, koji je u međuvremenu preminuo.
Nebojša Stefanović je tvrdio da se njegov otac nikada nije bavio trgovinom oružja.

Šta se očekuje?

Aleksandar Vučić najavio je da će se o sudbini Stefanovića pričati na sastanku vrha SNS, zakazanog za 29. maj.

On je poručio i da će zakon biti isti za sve, nevezano za stranačku budućnost.

"Zakon će važiti jednako za sve. On (Nebojša Stefanović) ima i svoje mišljenje, a ja sam uvek spreman sa njim da razgovaram jer je uradio u prošlosti dosta dobrih stvari u našoj stranci", rekao je Vučić za Prvu.

Predsednik države je i ranije najavljivao u nekoliko navrata "čistke u stranci", nagoveštavajući da ima saznanja o nezakonitim radnjama pojedinih neimenovanih stranačkih funkcionera.

XS
SM
MD
LG