Dostupni linkovi

Vulin: Porodica Vučić razgovarala sa 26 prisluškivanih osoba


Aleksandar Vulin (desno) i Aleksandar Vučić (levo), Beograd (april 2018.)
Aleksandar Vulin (desno) i Aleksandar Vučić (levo), Beograd (april 2018.)

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je u Skupštini Srbije 11. maja da "ni u jednom od 1.882 prisluškivana razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice sa 26 lica koja su bila pod operativnim obradama nije bilo ni jednog elementa prekršajnog ili krivičnog dela".

"Ako ne verujete MUP-u [Ministarstvu unutrašnjih poslova], morate verovati Tužilaštvu jer su te dve institucije nezavisno imale uvid u te razgovore. Da je samo jedan od tih 26 bio optužen pa osuđen, pa da kažete. Ali, ni jedan", rekao je Vulin na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Odgovarajući na pitanja poslanika, rekao je da opasnost po bezbednost predsednika Vučića još traje, da i dalje postoje pretnje i da nisu u pravu oni koji ih relativizuju.

Vulin smatra da obezbeđenje predsednika treba da bude mnogobrojnije i organizovanije i da bi se oni koji mu poručuju "da dođe među narod bez obezbeđenja", sutra, ako se nešto desilo, prvi pitali šta je radio MUP.

"Delovi MUP su zloupotrebljavali svoja ovlašćenja tako što su od nadležnog sudije tražili prisluškivanje nekog lica za koga su unapred napravili neku legendu i tražili mere da bi pratili njegove kriminalne aktivnosti. U suštini su ih tražili ne zato što su ti ljudi bili kriminalci, već jer su znali da će se čuti sa Aleksandrom Vučićem ili nekim od članova njegove porodice", rekao je Vulin za TV Pink 19. marta.

Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal pokrenulo je predistražni postupak zbog neovlašćenog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopšteno je 21. januara iz te institucije.

Kako je navelo Tužilaštvo, u predistražnom postupku će se proveriti sve informacije i obaveštenja da bi se saznale sve činjenice i okolnosti u vezi s tim slučajem.

Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal najavilo je da će obavestiti javnost kada sazna rezultat predistražnog postupka.

Prethodno je MUP 20. januara saopštio da je, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, Radna grupa MUP Srbije saslušala veliki broj lica i prikupila dokaze koji ukazuju da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi njegove porodice nelegalno prisluškivani.

Vučić je 31. decembra na TV Pink izjavio da su ga prisluškivale domaće službe, a da će nadležni organi utvrditi da li su bile povezane sa strancima.

"Mislim da znam ko stoji iza toga, ali ne bih da izlazim s tim u javnost", rekao je on, poručujući da se time bave nadležni organi.

Aleksandar Vučić tada je zaključio da je prisluškivanje predsednika države direktan pokušaj državnog udara.

XS
SM
MD
LG