Dostupni linkovi

Odbor vladajućeg SNS-a u Čačku predložio smenu Nebojše Stefanovića


Nebojša Stefanović dolazi na sednicu Predsedništva SNS-a u Beogradu 5. maja
Nebojša Stefanović dolazi na sednicu Predsedništva SNS-a u Beogradu 5. maja

Gradski odbor vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Čačku doneo je jednoglasno odluku da se Izvršnom odboru stranke preporuči da se funkcioner Nebojša Stefanović smeni sa mesta ministra odbrane i isključi iz stranke, rečeno je u petak, 14. maja, agenciji Beta u tom odboru.

Kako agencija Beta nezvanično saznaje, na sastanku su iznete primedbe na rad Nebojše Stefanovića u vreme dok je bio ministar policije i kada je posedovao informacije vezane za delatnost kriminalne grupe Veljka Belivuka, koja je ugrožavala i bezbednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Stefanoviću se zamera da ta saznanja nije podelio sa Vučićem, ali ni sa ostalim ljudima zaduženim za Vučićevu bezbednost.

Saslušan ministar u Vladi Srbije Nebojša Stefanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Bivši ministar policije i aktuelni ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović negirao je 29. aprila na saslušanju u tužilaštvu da je povezan sa slučajem koji se odnosi na moguću trgovinom uticajem.

Stefanović je saslušan kao svedok u okviru istrage protiv nekadašnjeg rukovodioca u policiji Gorana Papića, koji se sumnjiči za nezakonito vraćanje blindiranog vozila. Automobil je, prema navodima medija, 2020. godine bio vraćen članu kriminalne grupe Veljka Belivuka, koji je uhapšen u februaru ove godine.

Iako policija nije saopštila kome je tada vraćen automobil, mediji su preneli da se radi o Marku Miljkoviću, saradniku Veljka Belivuka.

Belivukova grupa, čiji su članovi nedavno uhapšeni, sumnjiči se za najteža krivična dela – ubistva, otmice, iznude i trgovinu drogom.

Branilac Gorana Papića, Branislav Tapušković je svoj predlog za saslušanje Stefanovića obrazložio time da je Papić pred tužiocem negirao izvršenje krivičnog dela i da je rekao da je postupao po nalozima ministra Stefanovića.

Stefanović je izbegao susret sa novinarima ispred tužilaštva, ali se kasnije oglasio saopštenjem navodeći da "nije imao veze sa postupanjem policije i vraćanjem spornog vozila".

Nekoliko medija je prethodne večeri javilo da su širom Srbije počeli sastanci gradskih i opštinskih odbora SNS, na kojima okružni partijski šefovi upoznaju članove stranke sa dešavanjima o kojima se u javnosti duže vreme spekulisalo, odnosno, o sukobu predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića sa Stefanovićem.

RSE se obratio i informativnoj službi SNS-a u vezi sa predlogom čačanskog odbora SNS za smenu Stefanovića, ali do objavljivanja ove informacije, nismo dobili odgovor.

Đukanović zatražio smenu Stefanovića

I član Predsedništva Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović zatražio je u petak, 14. maja, smenjivanje ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića sa mesta predsednika beogradskog odbora stranke.

„Pošto nisam član Opštinskog odbora SNS Voždovac, kao što nisam ni član Gradskog odbora SNS Beograd, ali sam član Predsedništva i Glavnog odbora stranke, i ujedno sam narodni poslanik u Skupštini Srbije, imam potrebu kao neko ko voli svoju stranku i koji je u prvih 50 njenih osnivača, javno da se izjasnim da sam apsolutno za smenu kompletnog Gradskog odbora SNS Beograd, sa posebnim akcentom da sam za smenu predsednika Gradskog odbora SNS Beograd“, napisao je Đukanović na Fejsbuku.

Nebojša Stefanović je visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ministar policije bio je u dva mandata, a od oktobra 2020. vodi Ministarstvo odbrane.

XS
SM
MD
LG