Dostupni linkovi

Suđenje za 'državni udar': Mogu li Rusi biti adekvatno ispitani u Rusiji?


Saša Sinđelić svjedoči u Podgorici, 26. oktobar 2017.

Iskazi prvooptuženih u sudskom procesu „državni udar“, ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, koji su dati u Moskvi, analizirani su tokom glavnog pretresa u Višem sudu u Podgorici. Šišmakov i Popov su u svojim iskazima u potpunosti negirali navode optužnice u kojoj su oni označeni kao ključni organizatori i finansijeri pokušaja nasilnog rušenja crnogorske vlasti u vrijeme parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine.

Presjednica sudskog vijeća Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša pročitala je zapisnike sa saslušanja optuženih za pokušaj „državnog udara“ u Crnoj Gori, u kojima ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov negiraju bilo kakvu ulogu i izvršenje krivičnog djela terorizma u pokušaju koji im se stavlja na teret.

Slika Eduarda Širokov na Interpolovoj potjernici, oktobar 2016.
Slika Eduarda Širokov na Interpolovoj potjernici, oktobar 2016.

U svoju odbanu Šišmakov je saopštio da ne poznaje nikog od optuženih, da se sa sadašnjim svjedokom saradnikom Sašom Sinđelićem sreo svega dva puta povodom potpuno drugih tema niti da je ikad boravio u Crnoj Gori. Sudija Mugoša je prezentovala zapisnik.

„Takođe nikada, ni tog niti bilo kog drugog dana, nisam davao Sinđelić Saši nikakve direktive da organizuje ulazak iz Srbije u Podgoricu što je moguće većeg broja ljudi kako bi učestvovali u demonstracijama Demokratskog fronta kako bi isprovocirali sukobe sa saradnicima Uprave policije Crne Gore ili izvršili druge nezakonite radnje“, navodi sudija Mugoša djelove zapisnika saslušanja Šišmakova u Moskvi.

Slično i optuženi Vladimir Popov negira bilo kakvo učešće u kriminalnim radnjama na teritoriji Crne Gore u vrijeme parlamentarnih izbora. Sudija Mugoša čita iskaz Popova:

„Bilo kakve optužbe prema meni smatram izmišljenim i neosnovanim. Nisam učestvovao ni u kakvim krivičnim djelima“.

Eduard Šišmakov i Vladimir Popov su obuhvaćeni optužnicom koja ih tereti da su organizovali i finansirali sprovođenje terorističkih akcija sa ciljem: nasilnog rušenja crnogorske vlasti, likvidacijom ili zarobljavanjem tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, čime bi se između ostalog spriječilo priključenje Crne Gore NATO savezu.

Koordinacija aktivnosti u Podgorici je vođena preko sadašnjeg svjedoka saradnika Saše Sinđelića sa kojim je komunicirao Eduard Šišmakov, navodi se u optužnici. Komentarišući iskaze Šišmakova i Popova u kojima negiraju izvršenje krivičnog djela, Specijalni tužilac Saša Čađenović je saopštio da te dokumente ne treba koristiti u krivičnom postupku zbog velikog broja nedostataka, a između ostalog što Šišmakova i Popova nije saslušalo tužilaštvo u Moskvi, već Uprava za istrage za grad Moskvu i zbog toga što tokom saslušanja nisu imali tretman osumnjičenih.

„Kada kaže(Popov) da nije planirao nikakvu 'likvidaciju prvog ešalona' to su striktno vojni termini. Pa samim tim primjećujem da se radi o vojnom licu sa dugim stažom u vojsci, odnosno državnim organima. U konačnom, ovi dokumenti se ne mogu koristiti u krivičnom postupku imajući u vidu sve mane, odnosno nedostatke na koje sam ukazao“, ocjenio je tužilac Čađenović.

Na drugoj strani advokati odbrane su ocjenili da su iskazi ruskih državljana autentični i da pokazuju da nije bilo nikakve pripreme „državnog udara“ i nasilja u Crnoj Gori, te da Šišmakov i Popov nemaju nikakve veze sa optuženim crnogorskim političarima Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem.

Crnogorska policija privodi osumnjičene za pokušaj državnog udara, 16. oktobar 2016.
Crnogorska policija privodi osumnjičene za pokušaj državnog udara, 16. oktobar 2016.

Advokat Radonja Drakulović, branilac Šišmakova: „Ovim dokazom kao i svim prethodnim je potvrđena odbrana svih optuženih, a to je da im je sve namješteno od strane Specijalnog državnog tužilaštva. Izjava mog branjenika je ubjedljiva, logična, realna i u skladu sa drugim provedenim dokazima.“

Advokat Dušan Jovović: „Primjetio bih da su Širokov i Popov jasno ukazali da ne poznaju mog branjenika, ni bilo koga od ovdje okrivljenih, niti da su planirali bilo kakve kriminalne aktivnosti, već da su za dešavanja od 16. oktobra 2016. godine saznali iz medija.“

Advokat Dušan Radosavljević: „Ne pominje se moj branjenik Milan Knežević, kao ni optuženi Andrija Mandić i Mihajlo Čađenović“.

Advokati odbrane su takođe naveli da postoji problem sa identifikacijom ruskih državljana, čije iskaze su ruski državni odgani poslali crnogorskom sudu, posebno identitet Eduarda Šišmakova koji se pominje i pod imenom Širokov. Kako smo ranije pisali, Šišmakov je bio ruski vojni ataše u Poljskoj odakle mu je otkazano gostoprimstvo zbog optužbi za špijunažu. Suđenje za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori traje od septembra prošle godine, a optuženi su ruski, srpski i crnogorski državljani, od kojih je dio nedostupan, a dio se brani sa slobode.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG