Dostupni linkovi

Slobodan Petrović: Verujem da će do dogovora Beograda i Prištine ipak doći


Slobodan Petrović
Slobodan Petrović
Slobodan Petrović, predsednik Samostalne liberalne stranke i zamenik premijera Kosova Hašima Tačija, u osmoj rundi dijaloga Beograd-Priština u Briselu bio je član pregovaračkog tima Prištine. Komentarišući izjave najviših srpskih funkcionera da Priština ne pravi nikakve ustupke, Petrović kaže da se i premijer Kosova suočava sa optužbama dela svoje javnosti za previše popustljivosti, čak i za izdaju nacionalnih ciljeva. Dodaje, međutim, da je odgovornost dva premijera da donesu najbolje, a ne najpopularnije odluke.

Iskoristiću, ja lično, sav svoj uticaj da pomognem i premijeru Ivici Dačiću i premijeru Tačiju kako bi dogovor bio postignut. Previše je važan trenutak da bi bio propušten. Ni Srbija, ni Kosovo, a ni Srbi sa Kosova, ovakvu priliku neće više imati, kaže Petrović.

Uprkos nepostizanju dogovora u osmoj rundi briselskog dijaloga, on za Radio Slobodna Evropa kaže da je optimista da će za nekoliko dana, ipak, doći do sporazuma između Beograda i Prištine.

RSE: Posle neuspešnog završetka dijaloga u poslednjoj, osmoj, rundi, postavlja se pitanje, jer je ostalo nejasno, u vezi sa kojim predlogom se nisu usaglasili Priština i Beograd? Da li je postojao nekakav predlog EU koji je obema stranama ponuđen, pa se Beograd sa tim predlogom nije saglasio?

Petrović: Molim vas i vaše čitaoce za razumevanje što vam ne mogu dati neki ekskluzivitet jer ne želim nijednim jedinim komentarom da otežavam donošenje odluka pregovaračima. Ipak, mogu da vam kažem da je jako blizu pronalaženje konačnog rešenja. Ono što su bile teme gde je trebalo još malo vremena za usaglašavanje vezane su za policiju, odnosno za sudstvo.

RSE: Rekoste da očekujete da će biti postignut sporazum? Mislite u sledećih par dana, do utorka 9. aprila?

Petrović: Svakako. Ja sam optimista da će, ipak, do konačnog dogovora doći. Kao učesnik procesa upoznat sam, pre svega, sa energijom koju su obe strane uložile da do dogovora dođe. Zato mislim da će uloženi rad i želja svih, sa jedne, i potreba da se evropski procesi ne zaustave, sa druge strane, rezultirati sporazumom, odnosno postizanjem dogovora.

RSE: Mediji su u Beogradu spekulisali da je Eštonova predložila Beogradu i Prištini neku vrstu Erdutskog sporazuma na severu, sa prelaznom upravom EU na određeno vreme. Da li to možete da nam potvrdite ili demantujete?

Petrović: Nisam upoznat sa tim.

RSE: Vi kao učesnik dijaloga kažete da to nije bilo na dnevnom redu?

Petrović: Da.

RSE: Svakako pratite reakcije srpskog državnog vrha. Čuli ste premijera Dačića, koji je rekao da je Srbiji praktično ponuđena kapitulacija i da je još samo nedostajao vagon da se ona potpiše. Vučić je, takođe, izjavio da je Beogradu ponuđeno ništa, ali i dodao da to nije kraj dijaloga, da Srbiju čekaju teške odluke i da je ona sada u situaciji između čekića i nakovnja. On kaže da je plan za Srbe na Kosovu loš, ali da je loše i da Srbija ne postigne sporazum sa zapadnim silama. Kako vi reagujete na njegovu ocenu da je plan za Srbe na Kosovu loš?

Petrović: Svakako je ogromno breme odgovornosti na pregovaračima i to je prirodni razlog što se do dogovora ne dolazi brzo i lako. Pregovarači znaju poziciju, argumente i zahteve druge strane. Ovde se radi, pre svega, o donošenju političke odluke i u toku je merenje njene težine i posledica. Sada je najvažniji faktor vreme, ponude su na stolu, ostaje da se prihvate ili odbiju. S druge strane, svima je i pre početka dijaloga bilo jasno da će razgovori biti teški i da će izazvati velike emocije. Međutim, naš zadatak je da u ovom teškom trenutku učinimo sve da dođe do najboljeg rešenja. Stoga potpuno shvatam gospodina Vučića, ali isto tako smatram da je on političar koji će doneti odgovornu odluku koja će biti početak boljih vremena na Balkanu. Na kraju krajeva, lideri zato i postoje.

RSE: Šta je bila sadržina plana koji je premijer Tači nudio? Vučić je govorio da nije bilo sporazuma čak ni o tome šta je sever Kosova, pa je u tom kontekstu pominjao da je Tači, kako je formulisao, pokušao nekakvim trikovima da južnu Mitrovicu priključi severu Kosova.

Petrović: To je bio trenutak kada se pričalo se o mitrovačkom regionu, koji obuhvata još tri opštine, pored četiri koje su na severu. To je bila jedna od tema i iz tog razloga su uz ove četiri pomenute te tri opštine - južni deo Mitrovice, Vučitrn i Srbica. Međutim, na kraju je došlo do usaglašavanja stavova da se ipak radi o četiri opštine o kojima se priča.

Želim da dodam, da ne bih bio pogrešno protumačen, da nisam bio za stolom kada su delegacije Beograda i Prištine o tome pričale jer sam bio u drugoj protoriji na sastanku sa gospodinom Rikerom i gospođom Ešton, tako da o tome mogu da vam dam samo posrednu informaciju.

RSE: Šta premijer Tači prihvata kao nadležnosti Zajednice srpskih opština kad su u ptanju policija i sudstvo, a na šta ne prihvata?

Petrović: Još jednom bih zamolio, pre svega zbog poštovanja briselskog procesa, da se ne očekuje da iznosim detalje. Svakako da su teme koje ste pomenuli dosta usaglašene i, kao što je evidentno, potrebno je malo više vremena kako bi se konačne odluke donele. Još jednom naglašavam da sam optimista da će se ipak naći zajedničko rešenje, koje će uslediti, ja se iskreno nadam, u toku iduće nedelje.

RSE: Kako vi ocenjujete zahteve Beograda kad su u pitanju nadležnosti za policiju i sudstvo? Da li su realni, nedovoljno realni ili nerealni?

Petrović: U svakom slučaju, to je proces dijaloga gde je normalno za očekivati da svaka strana ima svoje maksimalne zahteve. Suština ovoga procesa je da se dođe do kompromisnog rešenja. Tu nema mesta emocijama ili nekim drugim aktivnostima. Još jednom naglašavam da su i jedna i druga stana jako privržene kompromisnom rešenju, koje će zasigurno imati za rezultat bolji i sigurniji život svih naših građana.

RSE: Ovde srpski državni vrh govori da se samo na Srbiju vrši pritisak, a da premijer Tači ponavlja da neće odstupati od svojih crvenih linija, od Ustava i zakona Kosova. Pitaju se kako se može voditi dijalog ako je jedna strana ukopana u svojoj početnoj poziciji?

Petrović: Pre svega, mislim da je stvar u tumačenju zakona i prava. Obe strane prave ustupke i u to budite sigurni. Ja znam da obe strane naglašavaju crvene linije, ali crvene linije su zapravo nepostojeće. Obe strane insistiraju na poštovanju svojih uređenja i naravno da se traga za najbezbolnijim rešenjima. Još jednom, poštujući briselski proces, ne mogu pričati o pojedinostima. Međutim, svedoci smo da, kao što premijeru Dačiću u Srbiji, tako i premijeru Tačiju na Kosovu, deo javnosti zamera za previše popustljivosti, uz optužbe za izdaju nacionalnih ciljeva. Međutim, odgovornost dva premijera je da donesu najbolje, a ne najpopularnije odluke.

RSE: Vi kažete da ste optimista i da verujete da će doći do sporazuma između Beograda i Prištine. Na čemu zasnivate taj optimizam?

Petrović: Svakako da sam optimista da će do konačnog dogovora doći. Pre svega, kao učesnik ovoga procesa sam upoznat sa energijom obe strane da do dogovora dođe. Zato i mislim da će, još jednom kažem, uz uloženi rad i želju svih, sa jedne, i, sa druge strane, uz želje obeju strana da se evropski procesi ne zaustave, što je od suštinske važnosti i za Srbiju i za Kosovo – zato, dakle, mislim da će dogovor biti postignut.

RSE: Slovenački list „Delo“ je donelo komentar da bez odlučnijeg uticaja SAD na kosovsku stranu, ne može doći do sporazuma. Kako vi na to reagujete?

Petrović: SAD su, naravno, važan politički, ekonomski, bezbednosni faktor. Njihova uloga je velika, i na Kosovu i oko Kosova. Samim tim se i pomoć SAD-a oko postizanja rešenja u dijalogu mora poštovati. Podrška SAD-a dijalogu je bitna za postizanje dogovora, ali i za realizaciju postignutih rešenja. Upravo je prisutnost pomoćnika zamenika državnog sekretara SAD-a gospodina Rikera u Briselu, koji se u više navrata susreo sa obe delegacije, pokazatelj da SAD žele da vide kompromisno rešenje koje će predstavljati ključni istorijski sporazum.

RSE: Zna se kakve će biti po Beograd, a kakve posledice očekujete po Prištinu, ukoliko se sada ne postigne sporazum sa Beogradom? Da li mislite da će onda dobiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i Šengenski vizni režim?

Petrović: U svakom slučaju, odgovorio bih i na ovo pitanje u duhu optimizma - da ne slutimo loš ishod jer bi njegove posledice sigrurno bile teške i bolne. Prvo, mi smo već u ogromnom zaostatku, a u slučaju lošeg ishoda evropski procesi nastavili da prolaze pored nas. Izgubili bismo dodatno vreme da bismo onda, opet, u Briselu ili nekom drugom mestu, seli da ponovo razgovaramo. Mislim da bi to bilo neodgovorno prema budućnosti, ne samo prema ovoj generaciji nego i prema generacijama koje tek dolaze. Dakle, sasvim sigurno bi se nastavila agonija i Srbije i Kosova. Srbija ne bi dobila dugo očekivani datum i pala bi u još dublju političku i ekonomsku krizu. Ništa se bolje ne bi se dogoditlo ni sa Kosovom, koje takođe želi evropski put, napredak i razvoj. Ovakav kurs događaja, uveren sam, niko ni na jednoj ni na drugoj strani ne želi i to mi uliva optimizam da će se ipak naći mogućnost za pronalaženje dogovora.

RSE: Da li sada imamo na delu diplomatiju, koju možda ne vidimo, ali koja radi punom parom, kako bi se postigao sporazum? Još je vrlo malo vremena ostalo.

Petrović: Ta vrsta aktivnosti sasvim sigurno je postojala od samog početka pregovora i to je nešto što je potpuno logično.

RSE: Da li je sad pojačana?

Petrović: Verovatno da se ulaže više energije za pronalaženje rešenja. Kao što je poznato, Priština je bila spremna za postizanje dogovora, ostaje na čekanju odgovor od strane Beograda. To je nešto što je opštepoznato. Verovatno su strane u ovih nekoliko dana imale intenzivne aktivnosti na međunarodnom planu, ali, uz sve uvažavanje međunarodnih partnera koji zaista žele da se konačno dođe do kompromisnog rešenja - odluka će pre svega zavisiti od pregovarača.

RSE: Kako komentarišete to što su lideri Srba sa severa Kosova pozdravili neuspešni završetak poslednje runde dijaloga, a u slučaju da dođe do sporazuma, najavili nekakvu Skupštinu severa Kosova?

Petrović: Jako je važno da se kaže da se traži rešenje za sve Srbe koji žive na prostoru Kosova i polazeći upravo od te činjenice, odgovornost je još veća. Konkretno, danas nam je jako potreban razum kako bi donosili hrabre odluke u interesu svih naših građana. Inicijativa o kojoj me pitate, a koja se pominje samo kao najava, pre svega je emotivni a ne promišljeni politički odgovor i nadam se do toga neće doći.

RSE: Ovde se veoma unisono interpretirala izjava premijera Tačija da, ako ne dođe do sporazuma, može doći do pogoršanja situacije na terenu. To se ovde tumačilo gotovo kao Tačijeva najava nekakve „severne oluje“.

Petrović: Takvih najava nije bilo, niti izjava u tom obliku. Ono, međutim, što je potpuno jasno jeste da se nepostizanjem dogovora sasvim sigurno ne doprinosi smirivanju tenzija i rešavanju problema. S druge strane, ne bih da doprinosim komentarima na komentare koje ste pomenuli jer oni uopšte nisu nebremeniti opasnošću. Želim da podvučem da je potpuno jasno da je Priština posvećena rešavanju ovog pitanja u saradnji sa Beogradom, i to ne samo na postizanju nego i na zajedničkim aktivnostima u realizaciji ovog dogovora za koji očekujem da će biti postignut u toku sledeće nedelje. Iskoristiću, ja lično, sav svoj uticaj da pomognem i premijeru Dačiću i premijeru Tačiju kako bi dogovor bio postignut. Previše je važan trenutak da bi bio propušten. Ni Srbija, ni Kosovo, a ni Srbi sa Kosova, ovakvu priliku neće skoro imati i zato sam posvećen ovom procesu. Razume se, ne samo ja, nego svi oni koji žele da žive na ovom prostoru i da imaju bolju i sigurniju budućnost. Naravno, zajedničku.

RSE: Da li imate komunikaciju sa rukovodstvom Srbije? Kažete da ćete pokušati da pomognete koliko možete Dačiću i Tačiju. Imate li sa Dačićem i Vučićem komunikaciju?

Petrović: Ta komunikacija se pre svega svodi na neformalne susrete. Međutim, potpuno samsiguran da će vreme pred nama promeniti tu situaciju jer je bez komunikacije i bez saradnje svaka vrsta dogovora neuspešna. Očekujem, dakle, da će u narednom periodu ta komunikacija biti mnogo vidljivija i mnogo konkretnija.
S druge strane, važno je naglasiti da predlozi koji se upućuju ne smeju voditi ka nekoj vrsti vrste samoizolacije jer ukoliko se ograničavamo samo na jednu asocijaciju, odnosno, sami sebe izolujemo, mislim da tu apsolutno ništa ne dobijamo, naprotiv - samo gubimo. Jako je važno da Srbija zajednicu jača ekonomski i politički, kako bismo kao jak ekonomski i politički faktor mogli u kosovskim institucijama na kvalitetan i valjan način radimo u interesu zajednice.

RSE: Da li vi lično mislite da su dve strane bile dovoljno motivisane, ili bolje da kažem, maksimalno motivisane da postignu sporazum?

Petrović: Motivacija je bila na najvišem mogućem nivou, ali ja bih pregovarače ovih dana lišio daljih pritiska, kako bi doneli najracionalniju odluku. Stavove i argumentaciju su izneli za briselskim stolom i sada je na njima da sagledaju šta bi odbijanje ili prihvatanje moglo da donese. Insistiramo da se od dijaloga ne odustane i da dođe do dogovora jer smo imali trinaest godina vremena da nađemo rešenje. Ovako je mnogo teže i uz mnogo više tenzije. Ima puno stvari koji i jednu i drugu stranu motivišu da se konačno dođe do dogovora. I evropski put je uslovljen upravo tom saradnjom i želim da verujem da ćemo svi zajedno imati mnogo više političke hrabrosti i mudrosti i doneti konačno rešenje koje će ubrzati evropski put i Srbiji i Kosovu i građanima čitavog regiona u jednu porodicu koja se zove EU.

RSE: Mislite li da je Beograd bio maksimalno motivisan da se postigne sporazum. Kako je to vama izgledalo?

Petrović: I Beograd i Priština. Dugi niz godina, da ne kažem decenija, stvaran je problem na Kosovu i nije logično očekivati da će se u jednom danu ili u jednoj rundi razgovora rešiti svi problemi. Ali, ovo je šansa i prilika da se počne rešavanje nagomilanih problema, pre svega onih svakodnevnih problema koje imaju naši građani.

RSE: Kako vi ocenjujete reagovanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je pozdravio neuspeh osme runde i rekao da on, da odlučuje u ime Srbije, ne bi potpisao to što nude Priština i EU?

Petrović: Mislim da bi ta izjava bila potpuno drugačija da je gospodin Dodik učesnik ovog procesa. Znam sigurno da su i jedan i drugi premijer, učesnici u ovom procesu, napravili ogroman pomak koji niti domaća niti međunarodna javnost nije očekivala. Treba im odati priznanje na političkoj hrabrosti i preuzimanju odgovornosti za ovaj jako kompleksan proces. Prvi put u istoriji se na ovaj način i na ovom nivou razgovora. Svaka aktivnost, koja bi nas udaljila od postizanja dogovora, imala bi neprocenjivu štetu za naše građane.

Upravo zato i kažem da je to još jedan razlog više da se dođe do rešenja. A svakako da je neprimerena svaka vrsta komentara od strane onih koje neće direktno pogoditi odluka u ovom dijalogu.
XS
SM
MD
LG