Dostupni linkovi

Izostanak dogovora u Briselu ugrožava put ka EU


Ilustracija
Ilustracija
Spor put Srbije ka Evropi, mogao bi dodatno da bude usporen neuspehom da se nakon osam održanih rundi dijaloga Beograda i Prištine, napravi konkretan, vidljiv napredak u odnosima Srbije i Kosova. Izostanak dogovora tokom briselskih susreta, čiji je cilj bilo ostvarivanje ključnog uslova - normalizovanja odnosa sa Prištinom – uoči izveštaja Evropske komisije najavljenog već za ovaj mesec, za posledicu će, po svemu sudeći, imati to da Srbija 28. juna neće dobiti datum otpočinjanja pristupnih pregovora o članstvu u EU.

Građani ovu mogućnost različito doživljavaju.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00
Direktan link

I sam premijer Ivica Dačić je već u prvom obraćanju medijima nakon nesupele runde pregovora, ocenio da „ukoliko ne bude pozitivnog ishoda dijaloga, veoma teško doći do datuma“.

Zamenik predsednika skupštinskog Odbora za evrointegracije Laslo Varga, još je manje optimističan. Prema njegovom mišljenju, malo je toga što bi sada moglo da se uradi kako bi se situacija popravila i utisak je da je dobijanje datuma postalo „nedostižan cilj“.

„Ne vidim šanse da 28. juna Evropski savet donese takvu odluku. To ujedno znači i da su minimalne, zaista minimalne šanse da pregovori ove godine budu započeti, a male su šanse i da to toga dođe u prvoj polovini naredne godine zbog nekih okolnosti koje ne zavise od nas, pre svega izbora za Evropski parlament. Ono što je teoretska mogućnost jeste da dođe do dogovora do kraja septembra, pa da onda redovni, godišnji izveštaj Evropske komisije, koji se obično objavljuje u oktobru taj napredak konstatuje, pa da onda na Evropskom savetu u decembru bude doneta odluka o datumu. Ali, to je sve sada više teorija. Sada je jako teško bilo šta prognozirati“, rekao je Varga

Da bi dalji napredak Srbije ka EU mogao da pretrpi štetu, saglasni su i strani i domaći analitičari. Svetske agencije ocenjuju da je neuspehom u prevazilaženju ključne prepreke na evropskom putu Srbije „zadat udarac“ njenim nadama da će ove godine započeti pregovore o članstvu.

I Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji, ocenjuje da su, ako se u obzir uzmu rokovi, šanse Srbije da ostvari taj cilj u „značajnoj meri smanjene“.

„Jer se izveštaj već priprema, odnosno on je sigurno već i draftiran i negde bi polovinom aprila već trebalo i da ugleda svetlost dana. To ne znači da nije moguće da se napravi neki veliki napredak u narednih nekoliko dana i da eventualno dođe do nekog dogovora koji bi se pozitivno odrazio na ovaj izveštaj i samim tim na mogućnost za dobijanje datuma za početak pregovora, ali mi se čini da je to prilično nerealno imajući u vidu rokove i pozicije dve strane“, ocenila je Maja Bobić

Srpski zvaničnici su, naročito prethodnih nedelja, građanima neretko poručivali da, ako se ne dobije datum to „neće biti tragedija“, da „neće biti smaka sveta“ ili da „neće pasti nebo na Srbiju“.

Laslo Varga iz skupštinskog Odbora za evrointegracije upozorava da takav ishod ipak donosi konkretne posledice. Pre svega, opašće podrška javnosti evrointegracijama, koja je već, prema poslednjim istraživanjima, na do sada najnižih 41 odsto, a biće izgubljeno i dodatno vreme.

U tom kontekstu, Varga podseća da je u danu u kome Srbija nije uspela da prevaziđe svoju najveću prepreku, Slovenija ratifikovala pristupni ugovor Hrvatske.

„To možda i na neki simboličan način prejudicira i neki naredni period u smislu da će, kao što je do sada bilo, za svaki naš naredni korak biti potrebno najmanje duplo više vremena u odnosu na evropske države koje su uspešnije u ovom procesu“, kaže Varga
XS
SM
MD
LG