Dostupni linkovi

Beograd bez stava o dijalogu, Dačić tvrdi: Srbija u živom blatu


Zastave u srpskom delu Mitrovice na dan pregovora u Briselu, 2. april 2013.
Zastave u srpskom delu Mitrovice na dan pregovora u Briselu, 2. april 2013.
Do utorka Srbija treba da donese odluku o tome hoće li prihvatiti dogovor sa Prištinom ili ne. Pregovarači su poručili da su obe solucije katastrofalne za Srbiju. Šta će prevagnuti, teško se može u ovom trenutku reći. Zvaničnici se ne izjašnjavaju, a stavovi koji cirkulišu u javnosti su dijametralno suprotni.

Beogradski pregovarači su dramatično saopštili pred kakvim se solucijama Srbija nalazi. Jedna solucija znači loš položaj Srba na Kosovu, a druga je loša po sve građane Srbije, jer zaustavlja njen evropski put.

Premijer Ivica Dačić u Parizu, gde se nalazi u zvaničnoj poseti, rekao je svom francuskom domaćinu da se Srbija nalazi "u živom pesku - u živom blatu u koji svake godine tone sve dublje zato što ono zašta se zalaže ne dopire do svesti onih koji danas odlučuju o EU i najvažnijim političkim procesima u Evropi.

"Govorilo se da će oni nama ponuditi široku autonomiju za Srbe unutar Kosova - od toga nema ništa i mi sada imamo rok do utorka da se izjasnimo o tom predlogu. Dijalog nema više o čemu da se vodi jer prištinska strana neće da pomeri svoje stavove", rekao je premijer Srbije.

Očekuje se da se vladajuće koalicione stranke izjasne o tome kakvu odluku treba doneti. Nada pregovarača je da će državni vrh biti jedinstven. Za sada, oni koji su se oglasili, dali su samo uopštenu podršku svojim predstavnicima u Vladi.

Srpska napredna stranka podržava svog predsednika Aleksandra Vučića, što u ovom trenutku ništa ne znači jer Vučić nije saopštio svoj stav.

"SNS podržava sve predstavnike državnog vrha koji donose rešenja, posebno
Vučića, i stojimo kao poslanička grupa i stranka iza odluka koje se budu donosile. Verujemo da će Vučić umeti da donese odluku koja će biti najbolja za naše građane"
, kaže Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine i visoki funkcioner Srpske napredne stranke.

Slično je izjavila i potpredsednica SPS-a Dijana Vukomanović, ali i njen odgovor je bio bez stava na pitanje prihvatiti dogovor ili odbiti:

"Rukovodstvo i članstvo SPS-a podržava državno rukovostvo u pregovorima s Prištinom i nada se dobrom ishodu pregovaračkog procesa.“

Pred novinarima su dva funkcionera dve vladajuće stranke Milutin Mrkonjić iz SPS-a i Nebojša Stefanović izbegli bilo kakav odgovor na postavljeno ili nameravano pitanje: šta valja činiti.

“Pusti, neću o Kosovu da govorim ništa. Pustite sada Kosovo!“, rekao je Mrkonjić

“Izvinjavam se što nakon ove konferencije za štampu neću odgovarati na vaša pitanja“, unapred je rekao Stefanović.

Odluka koja određuje budućnost zemlje

U javnosti su različite reakcije, od onih koji slave neuspeo dogovor, do onih koji strahuju za budućnost Srbije van evropskih integracija. Vuk Drašković lider SPO-a i istoričar Čedomir Antić ukrštaju argumente za i protiv:

"Verujem da ni jedna demokratska, slobodna evropska država ne bi prhvatila ovo što je ponuđeno u Briselu. I mislim da Srbija, ako prihvati takav sporazum, treba da se odrekne svoje nezavisnosti", naveo je Antić.

"Istinska katastrofa bi bila da se vrata Srbiji zatvore u budućnosti, a njoj će se to desiti ako se prekine strateško, ekonomsko i kulturno kretanje ka Evropi i Zapadu", naveo je Drašković u razgovoru za RSE.

"Nije toliko problem status srpskog naroda u Pokrajini, već je problem odnosa. Ko nama garantuje da iduće godine nećemo imati uslov ukidanje Republike Srpske. O tome se već radi. Ko nama garantuje da za četiri godine nećemo imati zahtev da stvorimo državnu zajednicu sa Vojvodinom. Ko nama garantuje da ućutali separatizam u Novom Pazaru, koji se podigne baš kada to treba SAD i Nemačkoj, neće da se podigne za 7-8 godina", postavio je pitanje Antić.

"Lekovito će biti i dobro i za srpski narod na Kosovu i za srpski narod ovde, da se pod hitno potpiše taj sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, o najboljim odnosima, svestranoj saradnji između dve države", ocenio je Drašković.

Na pitanje šta očekuje da će odlučiti vrh Srbije Čedomir Antić odgovara da to sve zavisi od javnog mnjenja.

“Ako budu mogli, oni će prihvatiti uslove Vašingtona i Betlina. To će biti još jedna od mnogih gorkih pilula koje će progutati. Ako slučajno javnost nije toliko naklonjena i ako postoje problemi unutar koalicije, ako procene da će neko od toga imati koristi a neko štete, onda će se ići na izbore pa će imati veću demokratsku težinu jedna od stranaka sadašnje vlasti i onda će ona moći da prihvati ove uslove", kaže Antić.

"Pa, videli ste juče reakcije, koliko je njih proslavilo rekavši da je velika sreća što se okrećemo od Evrope, što neće biti datuma, što se okrećemo majci Rusiji...“, kaže Drašković.

Na primedbu našeg kolege Miloša Teodorovića da su tako reagovale samo neke opozicione partije, Drašković je pitao: A kome je Crkva opozicija?

„Mislim da treba učiniti sve da se za dan dva donese odluka o potpisivanje, jer bi sve drugo bila katastrofa. Ja ne znam šta stoji na putu tom postizanju dogovora. NI Vučić, ni ja, niti iko odgovoran za činjenicu da je Rezolucijom 1244 Srbiji, Kumanovskim sporazumom, oduzet i suverenitet i svaka državna vlast nad Kosovom. Dakle Kosovo je izgubljeno. Kosovo je država“, kaže Vuk Drašković.

Državni vrh Srbije je pred odlukom koja dugoročno određuje budućnost zemlje. U senci činjenice da Beograd očigledno ne može da obezbedi Srbima na Kosovu, pogotovo onima na severu, uslove koji neutrališu realnost da žive sa druge strane granice, ostaje ono sa čime se mogu suočiti svi gradjani Srbije, ako se zaustave njene evropske integracije. A to je, u najmanju ruku, dugogodišnje usporavanje oporavka urušene ekonomije.
XS
SM
MD
LG