Dostupni linkovi

Skupština traži pojašnjenje zakonskih izmena zbog sporazuma


Skupština Kosova
Skupština Kosova
Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije ne može se ratifikovati u Skupštini dok se ne razjasni koji će zakoni biti izmenjeni na Kosovu, i šta predviđa Zakon o amnestiji, koji je inače jedan od zahteva iz plana primene sporazuma.

Vlada Kosova podnela je Skupštini briselski sporazum u vidu nacrta zakona, a na osnovu plana njegove primene do sredine juna moraju se sprovesti sve potrebne pravne izmene na Kosovu.

Skupština Kosova zatražiće od Vlade objašnjenje oko zakona za koje je predviđeno da budu izmenjeni kao posledica plana sprovođenja briselskog sporazuma Kosova i Srbije, a pre njegove ratifikacije u Skupštini. Kod poslanika Skupštine sad se već nalazi i sporazum i plan njegove primene.

Predsednik Skupštine, Jakup Krasniqi, potvrdio je da je vlada procesuirala sporazum u obliku nacrta zakona za ratifikaciju, ali još uvek se ne zna kada će ga Skupština razmatrati.

Jakup Krasniqi
Jakup Krasniqi
„Nacrt zakona će sada razmotriti komisija a potom će podneti izveštaj sa preporukama. Trenutno nije na agendi“, kazao je Krasniqi.

Na osnovu plana o implementaciji sporazuma, do sredine juna obe strane treba da sporovedu sve potrebne pravne izmene za implementaciju sporazuma, uključujući i Zakon o amnestiji. Do sredine juna Srbija takođe treba da započne proces gašenja svojih sigurnosnih struktura na Kosovu.

Ove nedelje se očekuje i održavanje diskusije za održavanje opštinskih izbora, predviđenih za oktobar.

Problematično pitanje amnestije

Sporazum uz aneks njegove primene sada je pred Komisijom za zakonodavstvo Skupštine Kosova. Predsednik ove komisije, Arben Gashi kazao je da će se od ministra pravde, Hajredina Kuçija, zatražiti da objasni koji zakoni treba da se promene radi primene sporazuma, s obzirom da se u nacrtu zakona Vlade pominje samo da će se nekoliko zakona usvojiti.

„Tačka koja navodi da će doći do usvajanja zakona je problematična i zabrinjavajuća. Tražićemo da znamo koliko zakona se treba promeniti i koji su to zakoni. Predložiću da se ministar pravde pozove i da upozna Komisiju o tome koji zakoni treba da se menjaju“, kazao je Gashi.

On je takođe dodao da je problematično i pitanje amnestije. Kazao je da će se od ministra pravde zatražiti objašnjenje da li se radi o amnestiji samo za srpske paralelne strukture na severu, što bi inače bilo u suprotnosti sa ustavnim amandmanima.

„Potrebno je znati šta Zakon o amnestiji predviđa i koja je oblast njegovog delovanja. Upozorićemo da Zakon o amnestiji ne može da se odnosi na određenu teritoriju ili ličnosti, već treba da se odnosi na kategorije prekršaja“, kazao je on.

Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije postignut je 19. aprila u Briselu, a potom je postignut i dogovor o njegovoj primeni. Ovim sporazumom obe strane su preuzele odgovornost za njegovu implementaciju. Od Prištine se međutim očekuje ratifikacija sporazuma u Skupštini i usvajanje zakonskog okvira, a od Beograda ukidanje paralelnih struktura na Kosovu. Ratifikacija međunarodnog sporazuma u Skupštini Kosova postiže se dvotrećinskom većinom glasova poslanika.
XS
SM
MD
LG