Dostupni linkovi

Skupština Srbije izglasala novu Vladu


Srbija dobila novu Vladu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Srbija dobila novu Vladu

Polaganjem zakletve i intoniranjem državne himne u Skupštini Srbije otpočeo je mandat nove Vlade na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić, koja je vodila i prethodnu Vladu.

Novu Vladu Srbije, koja ima 21 resor i dva ministra bez portfelja, Skupština je izglasala sa 227 glasova 'za' i pet glasova 'protiv'.

Vlada Srbije biće proevropska, zdravlje građana biće njen prvi cilj, a Kosovo najveći politički izazov, rekla je Ana Brnabić u Skupštini tokom izlaganja ekspozea, odnosno prioriteta i programa Vlade.

Uz Srpsku naprednu stranku (SNS), čiji je lider predsednik Srbije Aleksandar Vučić, novu Vladu čini i njihov dosadašnji partner Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića i Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića, koji je do sada bio u opoziciji.

Premijerka Brnabić sa ministrima nakon izbora Vlade u parlamentu, novi kabinet imaće ograničen mandat
Premijerka Brnabić sa ministrima nakon izbora Vlade u parlamentu, novi kabinet imaće ograničen mandat

Vlada će, kako je ranije najavio Vučić, imati ograničen mandat i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, zajedno sa redovnim predsedničkim izborima.

Iako je na izborima 21. juna SNS osvojila dvotrećinsku većinu u parlamentu, na formiranje Vlade čekalo se više od četiri meseca. Od 2000. godine do danas, to je najduži period koji je protekao od održavanja izbora do formiranja Vlade.

Prve čestitke iz EU

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) čestitao je na izboru nove Vlade Srbije.

U objavi na Tviteru Varhelji je napisao da očekuje da će sa Skupštinom i Vladom Srbije raditi na reformama u procesu evrointegracija i primeni investicionog plana Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan.

"Pozdravljamo snažnu posvećenost Vlade da ubrza reforme i njihovo sprovođenje", piše u tvitu.

Šest ciljeva nove Vlade

Vlada Srbije imaće šest glavnih ciljeva, od kojih je prvi očuvanje zdravlja građana, rekla je Brnabić predstavljajući plan buduće vlade. Među ciljevima su i interesi Srbije na Kosovu, borba protiv mafije, očuvanje samostalnog odlučivanja Srbije, ubrzanje reformi i ekonomski napredak države, rekla je Brnabić.

Te ciljeve je ranije naveo predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

Što se prvog cilja tiče, Brnabić je rekla da očekuje da će kriza izazvana pandemijom "da potraje", da je pred Srbijom "teška zima" i da će nova Vlada nastaviti sa ulaganjem u zdravstvenu infrastrukturu. Ona je obećala da će se raditi na povećanju plata, opremi, edukaciji i uslovima rada u zdravstvu.

Proevropska vlada i dobri odnosi 'sa svim partnerima'

Vlada koju predlažem je proevropska, rekla je Ana Brnabić. Ona je navela da je njen zadatak da ubraza pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

"Prvi korak ka tome jeste promena Ustava u delu pravosuđa", rekla je Brnabić navodeći da je to neophodan korak u "daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i evropskim standardima".

Ona je navela da Srbija na putu ka članstvu u EU istovremeno čuva svoje prijateljske odnose sa Rusijom, Kinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i svim ostalim partnerima, kao i gradi sve bolje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dejan Bursać, iz Instituta za političke studije beogradskog Fakulteta političkih nauka ocenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ovakva spoljnja politika "dugoročno problematična za zemlju malih kapaciteta kao što je Srbija".

"Ali mislim da to neće sprečiti nikoga da pokuša jer mi to pokušavamo već duži niz godina, ako ne i decenija. Imamo veliki pokušaj okretanja ka Americi sa Vašingtonskim sporazumom, a onda vidimo da je Vučić pričao sa (predsednikom Rusije Vladimirom) Putinom telefonom i da se forsira njegov sastanak sa kineskom ambasadorkom u nedelji posle Vašigtonskog sporazuma", rekao je Bursać.

'Kosovo najveći politički izazov'

Kao najveći politički izazov, Brnabić je navela Kosovo, odosno nastavak dijaloga koji se vodi sa Prištinom. Ona je rekla da će sve svoje poteze Vlada "kooridnirati" sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Ona je navela i da njena vlada "neće odustati od insistiranja na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO)". "Nova vlada će nastaviti da vodi politiku zaštite vitalnih nacionalnih interesa, mira i saradnje, sa ciljem zaštite našeg naroda, kulturne baštine, ali i mira i stabilnosti u regionu", rekla je Brnabić.

Dejan Bursać sa Fakulteta političkih nauka kaže da nije siguran da će nova Vlada po pitanju Kosova donositi bilo kakve odluke, bez odobrenja ili poziva predsednika.

"Ako pogledate izbornu kampanju, Kosovo gotovo da nije ni pominjano. Da li sada dolazi do raspleta u pogledu nekih sporazuma i međunarodnih dogovora ili je ovo jednostavno poruka glasačima da Vlada brine o tom pitanju, to ćemo videti kada dođe do nekih konkretnih pomaka", navodi Bursać.

Nova vlada imaće šest osnovnih ciljeva, a prvi je zdravlje građana, rekla je Brnabić pred poslanicima
Nova vlada imaće šest osnovnih ciljeva, a prvi je zdravlje građana, rekla je Brnabić pred poslanicima

Regionalna saradnja i jačanje vojske

Brnabić je u ekspozeu navela regionalnu stabilnost i odnose sa susedima kao jedan od osnovnih ciljeva vlade. Takođe je rekla da će raditi na zaštiti interesa Srba u drugim zemljama, ali i na poštovanju prava manjinskih naroda koji žive u Srbiji.

Brnabić je rekla i da će Srbija nastaviti da ulaže u jačanje svoje vojske, sa ciljem, kako je navela, očuvanja mira.

Dejan Bursać podseća da su mandat prethodne Vlade obeležili problemi u odnosima sa Crnom Gorom (zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti), tenzije sa delom političke elite u Bosni i Hercegovini, te varnice sa Hrvatskom koje su, kako je naveo, uvek prisutne u nekim momentima. On, međutim, ne misli da je reč o problemima koji će dugoročno ugroziti odnose.

Ukazujući na to da regionalna saradnja nije bila harmonična, Milan Antonijević iz nevladinog Fonda za otvoreno društvo za RSE ocenjuje da ekonomske inicijative poput "mini Šengena" pokazuju veću zrelost i spremnost na saradnju.

"Ali nije sve ni u tom ekonomskom delu. Mnogo značajnije su poruke koje se šalju građanima, a nema mnogo poruka vlasti i političara koje idu ka smanjenju etničke distance", rekao je Antonijević.

'Država je jača od mafije'

Brnabić je rekla i da će vlada pokazati da je država jača od mafije i da je to veliki izazov. Ona je navela i da je predstavnicima službi bezbednosti rekla da se posebna pažnja mora posvetiti bezbednosti predsedika Vučića koji je, kako je rekla, "objavio rat protiv mafije".

Nebojša Stefanović iz ministarstva unutrašnjih poslova prelazi na čelo ministarstva odbrane
Nebojša Stefanović iz ministarstva unutrašnjih poslova prelazi na čelo ministarstva odbrane

Brnabić je rekla da su dve ključne tačke "presecanje izvora finansiranja i razbijanje njihovih veza u državi, institucijama i medijima".

Saradnja sa civilnim društvom

Brnabić je rekla da su mediji i civilno društvo "među najvažnijim partnerima u svim reformskim procesima" i da je zato formirano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog koje će raditi na unapređenju dijaloga i saradnje sa organizacijama civilnog društva.

Na čelu novog ministarstva je Gordana Čomić, dojučerašnja opoziciona političarka
Na čelu novog ministarstva je Gordana Čomić, dojučerašnja opoziciona političarka

Milan Antonijević iz nevladinog Fonda za otvoreno društvo za RSE kaže da je saradnja sa Vladom do sada bila dvojaka.

"Imali smo direktnu saradnju sa brojnim ministartstvima kojima smo davali predloge i koji su ih uvažavali. Međutim, svaka kritika, koliko god konstruktivna bila, posmatrna je kao napad. To je nešto što mora da se prevaziđe u Srbiji koja je ovako podeljena", rekao je Antonijević.

On je dodao da se nepoverenje vlasti prema civilnom društvu vidi u postupku provere koju je u julu ove godine Uprava za sprečavanje pranja novca pokrenula protiv 57 nevladinih i medijskih organizacija i pojedinaca. Zbog toga je reagovala i Evropska unija koja je od nadležnih u Beogradu zatražila pojašnjenja.

Infrastruktura i obrazovanje

Brnabić je najavila i da će vlada koju predlaže nastaviti sa "velikim infrastrukturnim projektima izgradnje puteva, modernizacije železnice", ali i početka radova na izgradnji metroa u Beogradu. Jedan od ključnih prioriteta Vlade ostaće i obrazovanje, rekla je Brnabić.

Ona je rekla i da će zaštita životne sredine biti jedan od prioriteta, kao i da će se nastaviti sa ulaganjima u energestkom sektoru i najavila da će biti završen takozvani Turski tok.

'Vlada političkog i ekonomskog kontinuiteta'

"Postigli smo mnogo u svim oblastima, uspeli smo da započnemo transformaciju zasnovanu na znanju i inovacijama", rekla je Brnabić i dodala da će vlada koju predlaže biti vlada kontinuiteta.

Imena budućih ministara Ana Brnabić saopštila je 25. oktobra nakon sednice predsedništva Srpske napredne stranke (SNS).

Od starih kadrova u svojim resorima su ostali Siniša Mali i Zlatibor Lončar - finansije i zdravstvo. Dosadašnji ministri odbrane i policije Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović su rotirali fukcije, dok će šef diplomatije biti dosadašnji generalni sekretar Predsedništva Nikola Selaković. Zorana Mihajlović će ubuduće voditi resor rudarstva i energetike.

Od novih lica, u Vladu su ušli Tomislav Momirović kao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i članica Kriznog štaba za suzbijanje COVID-19 Darija Kisić Tepavčević koja je ministarka za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

Nove ministarke su i Anđelka Atanacković (privreda), Irena Vujović (životna sredina), Tatjana Matić (trgovina, turizam i telekomunikacije, Maja Popović (pravda) i Marija Obradović (državna uprava i lokalna samouprava).

U Vladu je ušla i dosadašnja predsednica parlamenta Maja Gojković kao ministarka kulture i informisanja.

Socijalističkoj partiji Srbije pripalo je Ministarstvo prosvete koje će voditi Branko Ružić, dok je Novica Tončev iz te stranke ministar bez portfelja. Drugi ministar bez portfelja ponovo je Nenad Popović iz Srpske narodne partije, koalicionog partnera SNS-a.

Ratko Dmitrović iz Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića je ministar za brigu o porodici i demografiji.

U Vladuje ušla i Gordana Čomić, nekadašnja funkcionerka opozicione Demokratske stranke, kao ministarka za ljudska prava i društveni dijalog.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG