Dostupni linkovi

Vučić obavestio ambasadorku Kine o razgovorima u Vašingtonu i Briselu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadorku Kine Čen Bo i obavestio je o razgovorima koje je delegacija Beograda vodila sa delegacijom Prištine u Vašingtonu i Briselu vođenim protekle sedmice, saopšteno je na zvaničnoj internet stranici predsednika Republike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti potpisali su 4. septembra u Beloj kući u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Nakon trilaterale sa zvaničnicima EU 7. septembra u Briselu Vučić i Hoti su potvrdili da su otvorili teme oko Zajednice opština sa srpskom većinom, finansijskih potraživanja i imovine. Tada naveli da su usaglasili stavove oko nestalih, raseljenih i ekonomske saradnje.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju, predsedniku Siju (Đinping, Xi Jinping) izrazio zahvalnost na političkoj podršci Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. On je u isto vreme potvrdio podršku Srbije politici “jedne Kine”.

Ambasadorka Čen je istakla da je stav Kine prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova čvrst i nepromenjiv i da će Kina nastaviti međunarodnu podršku Srbiji po tom pitanju, stoji u saopštenju.

Vučić je rekao da će Srbija čuvati iskreno prijateljstvo i nastaviti da razvija bilateralnu saradnju sa Kinom, kao pouzdanim partnerom, u svim oblastima, uključujući i oblast telekomunikacija.

Vučić i ambasadorka Čen su se saglasili da projekti na kojima Srbija i Kina zajedno rade, zahvaljujući međusobnom razumevanju i sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, kao i ličnom kontaktu predsednika Vučića i predsednika Sija, dobro napreduju.

U isto vreme su razgovarali o budućim projektima u oblasti infrastrukture i saglasili se da se sve pripreme za realizaciju projekta Fruškogorski koridor dobro odvijaju.

Vučić je, i tokom sastanka sa ambasadorkom Čen, ponovio odlučnost Srbije da zadrži vojnu neutralnost.

XS
SM
MD
LG