Dostupni linkovi

Vučić: Opet izbori 2022, Vlada ograničenog trajanja, Dačić na čelu Skupštine


Aleksandar Vučić u sedištu svoje Srpske napredne stranke, 20. oktobar 2020. godine.
Aleksandar Vučić u sedištu svoje Srpske napredne stranke, 20. oktobar 2020. godine.

Nova vlada Srbije će imati ograničen mandat i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, zajedno sa redovnim predsedničkim izborima, najavio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS).

Ova partija osvojila je ubedljivu većinu na izborima održanim 21. juna.

Uz SNS, novu vladu će činiti i njihov dosadašnji partner Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, ali i Srpski patriotski savez – SPAS Aleksandra Šapića, koji je do sada bio u opoziciji.

U novoj vladi biće i stranke manjina. Cenzus su prešle četiri manjinske partije, ali za sada nije saopšteno koje će biti deo vlasti.

Jedino kadrovsko rešenje koje je Vučić obelodanio je da će Ivica Dačić, dosadašnji potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, biti predsednik Skupštine Srbije.

Vučić je rekao i da su mogli da formiraju vladu i bez koalicionih partnera, s obzirom da su osvojili preko 60 odsto mandata u parlamentu Srbije i da su se unutar stranke čula različita mišljenja o tome kako i sa kim formirati buduću vladu, kao i da se postavljalo i pitanje da li da samostalno "uzmu sve u svoje ruke".

On je ipak istakao da su tokom prethodnih osam godina saradnje sa SPS-om učinili mnogo toga dobrog i da to poštuju.

Vučić je rekao i da Aleksandar Šapić, dosadašnji čelnik Novog Beograda, najmnogoljudnije opštine u Srbiji, u pregovorima nije tražio ništa, a da su razgovarali o budućnosti zemlje i spoljnoj politici. Vučić je rekao i da je Šapiću ponudio jedno ministarsko mesto.

"Naprednjaci su u koaliciju primili i Dačićeve socijaliste i Šapićev SPAS u pokušaju da se neutrališu kritike o jednopartijskom sistemu i u tom kontekstu treba posmatrati i rok da se za dve godine ide na izbore kako bi se skratio period koji je po Vučića nezgodan i neprijatan naspram Evropske unije", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) politički analitičar Boško Jakšić.


U poslednjem izveštaju o napretku Srbije, Evropska komisija je ocenila da političku situaciju u državi karakteriše odsustvo održive opozicije u parlamentu što ne pogoduje političkom pluralizmu.

Boško Jakšić je dodao da je uključivanje Dačićevih socijalista u Vladu bilo očekivano.

"U suprotnom bi Vučić rizikovao ozbiljno zaoštravanje i zameranje Rusiji koja je neka vrsta ideološkog patrona SPS-u, a što se SPAS-a tiče, on je tu kao jedini koji je mogao da popuni političku prazninu", navodi Boško Jakšić.

Jakšić je podsetio da je uoči formiranja prethodne koalicije, posle izbora 2016. godine, predsednik Rusije Vladimir Putin javno poručio Aleksandru Vučiću da očekuje da će u toj vladi biti ljudi koji vode računa o dobrim odnosima s Moskvom.

Iako je više puta poručio da nije ni ruski, ni američki čovek, Dačić ne krije da je u odličnim odnosima sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim i portparolkom tog ministarstva Marijom Zaharovom, koju je ugostio u Srbiji 2018. godine.

Sa mesta prvog potpredsednika Vlade i šefa diplomatije, Ivica Dačić, kako je saopštio Aleksandar Vučić, odlazi na funkciju predsednika Skupštine.

Dačić: Čast je biti na čelu najvišeg predstavničkog tela

"Za svakog državotvornog političara najveća je čast biti na čelu najvišeg predstavničkog tela i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Republici Srbiji", izjavio je za agenciju Tanjug Ivica Dačić.

On je zahvalio Vučiću navodeći da će "zajedno sa predsednikom i Vladom, Narodna skupština dati ključan doprinos razvoju i budućnosti Srbije, uz puno jedinstvo koje obezbeđuje stabilnost i prosperitet zemlje".

"Nominalno, on odlazi na važnije mesto jer je predsednik Skupštine uvek važnije mesto nego što je potpredsednik Vlade ili bilo koji ministar. Po toj zvaničnoj nomenklaturi, on je napredovao, a mislim da će na tom mestu moći da ispolji i više lične kreativnosti nego na dosadašnjim gde je njegov manevarski prostor bio sužen", rekao je Boško Jakšić.

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić nije saopštio imena budućih ministara, rekavši da će to učiniti nakon dodatnih razgovora unutar stranke i da će končan spisak ministara biti saopšten u nedelju, 25. oktobra. "Oko dva, tri ili četiri imena su još uvek nedoumice", rekao je Vučić.

On je najavio da će biti nekoliko novih ministarstava, među kojima i ministarstvo za ljudska prava i dijalog.

Govoreći o kraćem mandatu buduće vlade, Vučić je rekao kako "želi da se snage koncentrišu, ne da imaju četiri godine mandata da uživaju, već da kao štih-proba rade godinu i po dana i svu snagu usmere na reforme".

Vlada Ane Brnabić imaće šest važnih ciljeva, najavio je Aleksandar Vučić
Vlada Ane Brnabić imaće šest važnih ciljeva, najavio je Aleksandar Vučić

Brnabić: SNS je želela da podeli odgovornost

Mandatarka i premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić rekla je da će se videti koje će stranke nacionalnih manjina ući u vladu, istakavši da im je svima upućen poziv.

Mesta u parlamentu osvojile su manjinske stranke Savez vojvođanskih Mađara, Stranka pravde i pomirenja, SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa. Da li će i ko od njih ući u vladu, znaće se do nedelje, rekla je Brnabić za Radio televiziju Srbije.

Ukoliko sve četiri partije nacionalnih manjina prihvate učešće, u vlasti će biti i sve stranke koje su prešle cenzus i osvojile mesta u parlamentu. „Videćemo do nedelje, kada budem predložila vladu, da li će biti koncentraciona ili ne", rekla je Brnabić dodavši da je "SNS želela da podeli odgovornost".

Ona je izjavila i da su ceo svet, pa i Srbija u vanrednoj situaciji i krizi, koju je izazvala zarazna bolest COVID-19. "Potrebna nam je sabornost, to je osnovna poruka koju želimo da pošaljemo građanima", rekla je mandatarka za sastav vlade, dodavši da se ulazi u period još težih kriza.

Brnabić je navela i da će buduća vlada, mada oročenog trajanja, imati "pun autoritet i sav kapacitet i moć da uradi sve što smatra da je neophodno".

Brnabić je rekla i da je Ivica Dačić, lider SPS-a koji će u narednom periodu biti predsednik parlamenta, "jedan od najiskusnijih političara u Srbiji", koji, kako je navela, "zna dobro da balansira između različitih strana".

"Imati takvog političara na čelu Parlamenta je poruka da želimo da damo sve od sebe da imamo dijalog", izjavila je Brnabić za RTS.

Ona je rekla i da će u vladi biti "značajan broj novih lica", ali nije htela da kaže ništa preciznije, ponovivši da će se sve znati u nedelju. Navela je i kako veruje da će "vladu činiti blizu 50 odsto žena".

Brnabić je svoj predlog sastava vlade Srbije iznela na zasedanju Predsedništva SNS-a u utorak ranije tokom dana.

Ekspoze će, kako su najavili i Brnabić i Vučić, izneti u parlamentu, u sredu 28. oktobra. Tada bi trebalo i da nova vlada položi zakletvu i da time i zvanično otpočne svoj mandat.

Šest ciljeva nove vlade

Osnovni zadatak nove vlade Srbije, kako je rekao Aleksandar Vučić, biće očuvanje zdravlja građana Srbije i jačanje njenog zdravstvenog sistema. Drugi zadatak su, kako je rekao, interesi Srbije na Kosovu.

Treća tačka je, kako je saopštio Vučić, borba države protiv mafije, istakavši da se rat kriminalnih klanova iz drugih republika prelio i na teritoriju Srbije. "Borba protiv mafije biće odlučna i beskomprimsna", istakao je Vučić dodavši da će se "svi državni organi i sva ministatstva sile tome posvetiti". "Niko nije jači od države", rekao je Vučić.

Upitan da li najava obračuna sa mafijom znači da je nezadovoljan radom dosadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića, Vučić je rekao da to nije tačno i da će Stefanović "raditi važan posao u sektoru bezbednosti".

Tačka četiri buduće vlade je očuvanje samostalnog odlučivanja Srbije, odnosno "samostalno vođenje politike i očuvanje neutralnosti". Kao petu tačku, istakao je ubrzanje reformi, posebno u oblasti vladavine prava. Šesti cilj je ekonomski napredak države.

Politički analitičar Boško Jakšić ocenjuje da se radi o Vladi kontinuiteta i da ne očekuje zaokrete ni u unutrašnjoj ni u spoljnoj politici.

"Opšti utisak je da na listi prioriteta nema reformi koje bi vodile pravnoj državi, nezavisnim institucijama i slobodnim medijima. Što se spoljne politike tiče, plašim se da zaokreta neće biti. Plašim se takođe da nemamo plan B za slučaj da pobedi (kandidat demokrata) Džo Bajden na izborima u Americi, a to je sve dokaz jedne brzoplete diplomatije koja se bespotrebno zaleće", ocenio je Jakšić.

Vučić je ciljeve nove Vlade ocenio veoma visoko postavljenim. On je naveo da će se nastaviti i sa svim najavljenim velikim infrastrukturnim projektima, dodavši i da će se raditi na daljem jačanju privrede, kao da će se nastaviti i sa osnaživanjem vojske i policije.

Vučić je, tokom obraćanja, rekao da ga zabrinjava jačanje desnice u Srbiji, a posebno anti-migrantske i retorike protiv vakcinacije. Više puta je ponovio "da se u Srbiji neće dozvoliti bilo kakvo nasilje prema migrantima", istakvaši i da su "migranti u Srbiji u prethodnim godinama, počinili daleko manje krivičnih dela nego domaće stanovništvo".

Najduže formiranje vlade u poslednje dve decenije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je Anu Brnabić, dosadašnju premijerku, za mandatara imenovao 5. oktobra.

Parlamentarni izbori održani su u Srbiji 21. juna i nova vlada do danas nije bila formirana mada je lista Srpske napredne stranke osvojila 188 od 250 poslaničkih mesta. Koalicija Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija osvojila je 32 mandata, a Srpski patriotski savez - SPAS 11 mandata.

Mesta u parlamentu imaju i stranke nacionalnih manjina - Savez vojvođanskih Mađara, Stranka pravde i pomirenja, SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa.

Skupština Srbije konstituisana je 3. avgusta i tada je počeo da teče zakonski rok od 90 dana za formiranje nove Vlade Srbije, koji ističe 3. novembra.

Od izbora je prošao ukupno 121 dan, što formiranje aktuelne vlade čini najdužim u poslednjih 20 godina.

XS
SM
MD
LG