Dostupni linkovi

Upitni mandat novoimenovanog koordinatora Kosova za dijalog


Skender Hiseni, novoimenovani koordinator Kosova za dijalog sa Srbijom, i Avdulah Hoti, premijer Kosova. 21. jul 2020.
Skender Hiseni, novoimenovani koordinator Kosova za dijalog sa Srbijom, i Avdulah Hoti, premijer Kosova. 21. jul 2020.

Uoči nastavka razgovora delegacije Kosova i Srbije u četvrtak u Briselu (23. jula), premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti imenovao je u utorak (21. jula) Skendera Hisenija (Hyseni) za državnog koordinatora za dijalog sa Srbijom, nakon što je taj proces obnovljen na političkom nivou.

Predviđeno je da Hiseni bude na čelu Saveta stručnjaka za dijalog, koji je Vlada Kosova formirala 1. jula, kako bi na osnovu analiza davali savete premijeru u procesu dijaloga.

Da li je potreban koordinator?

Poznavaoci političkih prilika smatraju da Kosovu u ovom trenutku nije bio potreban koordinator za dijalog uz ocenu da on nema legitimitet da vodi pregovore sa Srbijom i zaključuje sporazume.

Politikolog Ramuš Tahiri smatra da Kosovo dijalog sa Srbijom treba da nastavi na visokom, političkom nivou i ukazuje da Ustav Kosova jasno predviđa da taj proces treba da vodi Vlada, odnosno premijer Kosova.

“Jedino Vlada ima mandat da pregovara u ime države i da potpisuje sporazume. Ne mogu se ovlašćenja prebaciti na neku drugu osobu ali verovatno je Avdulah Hoti napravio neki kompromis sa strukturama DSK. Ja mislim da je time ugrozio pozicju Vlade jer ona ima smao 61 glas, ako nema podršku Demokratske partije Kosova oko dijaloga i budućih sporazuma, onda će teško opstati”, ocenjuje Tahiri za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On ne vidi razlog imenovanja koordinatora za dijalog Kosova sa Srbijom i ponavlja da on ne može biti iznad Vlade.

“Zbog toga on (koordinator) ne može da se obrati poslanicima u Parlamentu što je ustavna i zakonska norma”, kaže Tahiri.

A poznavalac politikih prilika Artan Muhadžiri (Muhaxhiri) ocenjuje u izjavi za RSE da je dosadašnji proces dijaloga bio netransparentan i neefikasan, pa ne veruje da će novoimenovani koordinator Hiseni uspeti da nadoknadi sve nedostatke u tom procesu koji su “rezultat nesaradnje celog političkog spektra”.

"Imenovanje koordinatora je više formalni nego konkretni potez, mala su očekivanja da će koordinator, ko god da je, biti toliko efikasan da zaključi sporazum i sublimira sve ono što je urađeno do sada”, kaže Muhadžiri.

On podvlači da sada nije bio trenutak da se imenuje državni koordinator za dijalog imajući u vidu da je politički spektar na Kosovu podeljen.

“Ne postoji ni minimalna aproksimacija koja bi dala politički legitimitet svim stranama u timu kao što je to bio slučaj u Bečkom procesu ili ranije u Rambujeu", zaključuje Muhadžiri.

On je dodao da koordinacija po pitanju dijaloga ne može da bude odgovornost jednog pojedinca, bez obzira što se radi o Skenderu Hiseniju, koji “ima veliko iskustvo u međunarodnoj politici Kosova”.

Ko je Skender Hiseni

Skender Hiseni je svoje politiko angažovanje započeo u Demokratskom savezu Kosova 1989. godine, da bi kasnije bio jedan od glavnih savetnika osnivača DSK Ibrahima Rugove uoči konferencije u Ramujeu i Beču.

Takođe, ostao je na poziciji savetnika Ibrahima Rugove, inače prvog kosovskog predsednika, sve do njegove smrti, a potom je bio i glavni politički savetnik predsednika Fatmira Sejdiua.

Hiseni je bio je član svih kosovskih pregovaračkih delegacija o statusu Kosova.

U periodu od 2008. do 2010. godine bio ministar spoljnih poslova Kosova, dok je od 2014. do 2017. godine obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova.

Sada će Hiseni, prema odluci premijera Hotija, kao državni koordinator biti na čelu Saveta stručnjaka za dijalog formiranog početkom jula a koji funkcioniše pri kancelariji predsednika Vlade.

Premijer Hoti je 20. jula najavio da će koordinator za dijalog predstavljati Kosovo na sastanku sa Srbijom u četvrtak (23. jula) u Briselu a gde će, očekuje se, teme razgovora biti nestala i raseljena lica, te ekonomska saradnja.

Hoti tvrdi da to neće biti sastanak na tehničkom nivou, kako je ranije najavila EU, već će se raditi na izradi konačnog sporazuma za međusobno priznavanje između Kosova i Srbije.

Na najave nastavka tehnikog dijaloga reagovale su opozicione partije, Pokret Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova, ali i kabinet Predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaci), jer smatraju da Kosovo sada treba da vodi samo politički dijalog koji vodi ka konačnom priznanju.

Politički dijalog Kosova i Srbije je nakon pauze od 20 meseci nastavljen u Briselu 16. jula, na čelu delgacije Kosova je bio premijer Kosova Avdulah Hoti dok je srpsku stranu predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

Hoti i Vučić u Briselu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG