Dostupni linkovi

Izaslanik DSK posle susreta s Grenelom: Takse treba odmah ukinuti


DSK nikada neće dozvoliti da se partnerstvo Kosova i SAD dovede u pitanje: Skender Hiseni
DSK nikada neće dozvoliti da se partnerstvo Kosova i SAD dovede u pitanje: Skender Hiseni

Izaslanik lidera Demokratskog saveza Kosova (DSK) i član predsedništva te stranke, Skender Hiseni (Hyseni), je posle susreta sa specijalnim izaslanikom SAD za dijalog Kosova i Srbije, Ričardom Grenelom izjavio da je preneo stav stranke prema kome taksu za robu koja se uvozi iz Srbije i BiH treba odmah ukinuti.

"Čvrsto opredeljeni da vode Kosovo i region ka dinamičkom ekonomskom razvoju, Bela kuća i ambasador Grenel snažno pozivaju na trenutno i bezuslovno ukidanje takse na robu iz Srbije da bi se otvorio put dijalogu koji bi trebalo, i biće, zaključen uzajamnim priznanjem", napisao je Hiseni na Fejsbuku.

Amerika je nepokolebljiv saveznik Kosova i kosovskog naroda i ostaje snažno posvećen svojim vitalnim interesima, piše Hiseni i dodaje da je poruka ambasadora Grenela bila da Amerika ne može da zaštiti Kosovo od samog sebe, naime od neodgovornog ponašanja Vlade i njenih lidera.

Od strane amabasadora Grenela, rekao je dalje, preneta mu je poruka da SAD ne mogu da nastave da troše stotine miliona dolara na vojnu i drugu pomoć i projekte u zemlji "gde vlada deluje protiv interesa svojih građana".

Uveravao sam ambasadora Grenela da je za DSK i narod Kosova strateško partnerstvo i posebno prijateljstvo sa SAD sveto i nezamenljivo. DSK nikada neće dozvoliti da se ovo partnerstvo dovede u pitanje. DSK ostaje posvećen i odlučan u koordinaciji i usklađivanju sa SAD-om u svakoj oblasti. DSK se slaže i brani stav da se tarifa ukine odmah i bezuslovno, kao što zahteva predsednik Tramp. Partnerstvo sa Amerikom nema alternativu", napisao je Hiseni.

Lider DSK Isa Mustafa je prethodno na Fejsbuku napisao da je poslao svog specijalnog izaslanika da se kod Grenela informiše iz prve ruke o sastanku koji je održan u Beloj kući između predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da prenese stavove DSK u vezi sa taksom.

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) zatražio je od Vlade Kosova da se hitno sastane i deluje u skladu sa zvaničnim zahtevima Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa ukidanjem takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Podsetimo, premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je da njegova vlada neće doneti odluku o ukidanju takse od 100 odsto Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH) sve dok se sa koalicionim partnerom, Demokratskim savezom Kosova (DSK), ne postigne konsenzus po tom pitanju.

DSK se protivio Kurtijevom planu o postepenom ukidanju takse i zahtevalo da se taksa potpuno ukine a kako bi se omogućio nastavak dijaloga Kosova i Srbije.

XS
SM
MD
LG