Dostupni linkovi

SAD zabrinute zbog ulaska stranaka nekadašnjeg Demokratskog fronta u Vladu Crne Gore


Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kazao je da je zabrinut činjenicom da bi stranke bivše koalicije Demokratskog fronta (DF) mogle biti dio Vlade u Crnoj Gori.

Premijer Milojko Spajić je najavio rekonstrukciju Vlade u kojoj će stranke proruskog, nedavno rasformiranog DF-a, dobiti četiri ministarske pozicije.

Eskobar je rekao da o tome, ko će ući u Vladu, ne odlučuju SAD, već Vlada Crne Gore.

"Ali javno smo rekli da smo zabrinuti i da ove partije nisu partner Sjedinjenih Država", rekao je Eskobar na brifingu za novinare 12. marta, a uoči posjete Crnoj Gori početkom naredne sedmice.

On je podsjetio na ranije izjave čelnika DF-a:

"Predstavnici ovih partija su govorili da će preispitati članstvo u NATO, da imaju namjeru da otpriznaju Kosovo što bi izazvalo dodatne tenzije u regionu. Tako da, oni se nisu promijenili."

U međuvremenu je lider DF Andrija Mandić postao predsjednik Skupštine Crne Gore.

"A kroz mnoge stvari koje radi Andrija Mandić nismo vidjeli posvećenost evroatlantskim integracijama. Tako da jesmo zabrinuti zbog mogućnosti da oni koji ne dijele vrijednosti ostatka (vladajuće) koalicije, mogu ući u Vladu", rekao je Eskobar.

On je ponovio da je Crna Gora čvrsto na EU putu i da je pouzdan NATO saveznik.

Mandić: Izjava Eskobara u funkciji destabilizacije

Vrednujemo to što saopštava Eskobar, ali Crna Gora ne želi da postane jedna od saveznih država SAD-a, nego članica EU", rekao je Mandić u Skupštini, komentarišući izjavu Eskobara:

"Vraćanje nekih tema unazad, kao što sam danas primijetio u izjavi Eskobara, više su u funkciji destabilizovanja prilika u Crnoj Gori, nego očuvanja mira, stabilnosti, evropskog puta."

Mandić je izjednačio izjave Eskobara i ruskog ambasadora u Crnoj Gori Vladimira Maslenikova koji je kazao da širenje Evropske unije na Balkan znači uvlačenje tih država u konfrontaciju sa Rusijom:

"Imam isti pristup prema onome što saopšti Eskobar i onome što saopšti neki drugi ambasador uključujući i ambasadora Rusije. Nemamo nikakve preuzete obaveze prema bilo kome sa strane."

Crna Gora je članica NATO od 2017. godine.

Vladu premijera Milojka Spajića koja je formirana krajem oktobra prošle godine, uz ministre iz njegovog Pokreta Evropa sad, čine još Demokrate, prosrpska Socijalistička narodna partija i albanske nacionalne stranke.

Vladi, parlamentarnu podršku obezbjeđuju i stranke proruskog DF-a, Nova srpska demokratija Andrije Mandića i Demokratska narodna partija Milana Kneževića.

Ove dvije partije, osim četiri ministarstva, od Spajićeve Vlade očekuju i četiri ambasadorske pozicije u Moskvi, Beogradu, Pekingu i Atini.

Mandić i Knežević imaju jake političke veze sa strankom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i zalažu se za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, ukidanje sankcija Rusiji, izlazak Crne Gore iz NATO.

Mandić je u Skupštini Crne Gore nedavno u poluzvaničnu posjetu primio predsjednika BiH entiteta Republike Srpske Milorada Dodika, koji je u Crnu Goru došao nakon sastanaka sa predsjednicima Rusije i Bjelorusije Vladimirom Putinom i Aleksandrom Lukašenkom.

Ta posjeta je, između ostalog, bila u osnovi opozicionog zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja Mandiću. Međutim glasovima vladajuće većine, Madić je ostao na čelu Skupštine.

Sjedinjene Države su i tokom prošle godine u više navrata saopštavale da stranke bivšeg Demokratskog fronta nisu partner.

Prije formiranja Spajićeve Vlade, američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke je poručila da ta Vlada treba da podržava evroatlantske vrijednosti ukljućujući osudu ruske agresije na Ukrajinu i podršku sankcija EU protiv Rusije.

I Eskobar je u septembru prošle godine rekao "da bi Crna Gora trebalo da izbjegne da u novu Vladu uvede anti NATO i anti zapadne političke stranke.

XS
SM
MD
LG