Dostupni linkovi

SAD sankcionisale sina i kćerku Milorada Dodika


Milorad Dodik (desno) sa sinom Igorom, Laktaši kod Banjaluke, BiH, septembar 2016.
Milorad Dodik (desno) sa sinom Igorom, Laktaši kod Banjaluke, BiH, septembar 2016.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država uvelo je sankcije sinu i kćerki predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Igoru i Gorici.

Njihova imena su na spisku sankcionisanih osoba Ministarstva.

Pored Dodikove djece, na spisku su i njihove kompanije čiji su vlasnici ili suvlasnici.

Tako se na spisku nalaze restoran "Agape" u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, Igorove supruge, te kompanija "Agrovoće" u vlasništvu Gorice Dodik.

Na listi sankcionisanih firmi je i "Fruit Eco", čiji su osnivači Igor Dodik i Mirko Dobrić, te kompanija "Global Liberty", čiji su vlasnici Igor i Gorica Dodik.

"Danas je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a na listu uvrstio dvije osobe i četiri kompanije koje čine jezgru mreže podrške posebno označenog državljanina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika", navelo je Ministarstvo, prenijela je Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo je saopštilo da "pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoljetna djeca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS, što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji".

Reakcija Dodika na sankcije

Milorad Dodik, u izjavi za agenciju Srna, rekao je da nije začuđen ovom odlukom, "znajući da američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy bjesni po Sarajevu".

"Samo sam iznenađen da u jeku sukoba na Bliskom istoku i Ukrajini, Sjedinjene Države imaju vremena za moju porodicu. Kad smo kod porodica, i sinova i kćeri, meni i svjetskoj javnosti je poznato da je upravo sin američkog predsjednika u središtu korupcionaške afere", naglasio je Dodik.

'Vodeći glas negiranja genocida i pokretač produbljivanja podjela'

Portparol State Departmenta Matthew Miller ocijenio je da je "Dodik, koji je na crnoj listi SAD-a, vodeći glas negiranja genocida i pokretač produbljivanja podjela i političkog ćorsokaka u zemlji, zloupotrijebio svoju zvaničnu vladinu poziciju da akumulira lično bogatstvo putem mita i drugih oblika korupcije".

Iz State Departmenta kažu da ove sankcije imaju za cilj da "poremete elemente finansijske mreže koja lično obogaćuje Dodika na račun teritorijalnog integriteta i funkcionalnog upravljanja BiH, kao i opšte ekonomske dobrobiti Republike Srpske".

Sankcije zbog opstruiranja Dejtonskog sporazuma

Sjedinjene Države su protiv Milorada Dodika uvele sankcije i 5. januara 2022., ali i 17. jula 2017. godine zbog opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Uz finansijsku i političku podršku pojedinaca i kompanija koje su danas [20. oktobra] uvrštene na listu, Dodik je uključen u koruptivne aktivnosti koje mu omogućavaju ličnu finansijsku i političku stabilnost nauštrb građana Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Srpskoj", rekao je podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i financijske obavještajne poslove, Brian E. Nelson.

"Nastavit ćemo pozivati na odgovornost one čije aktivnosti doprinose degradaciji i podrivanju institucija u BiH i na Zapadnom Balkanu, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma", dodao je.

Američko Ministarstvo finansija je saopštilo da je novi niz sankcija nadogradnja prethodnih sankcija SAD-a i "viznih ograničenja, čiji je cilj isticanje odgovornosti osoba koje doprinose korupciji i podrivaju demokratske procese ili institucije".

"Ove aktivnosti dijelom su širih nastojanja vlasti SAD-a na promociji mira, stabilnosti i funkcionalne, demokratske provedbe vlasti u regiji Zapadnog Balkana", istaklo je Ministarstvo.

Milorad Dodik se nalazi i pod sankcijama Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG