Dostupni linkovi

Sirija: Sukobi sve jači, žrtava sve više


Homs
Homs
Da se prekid vatre u Siriji ne poštuje najbolje govori podatak da je, prema navodima BBC, u masivnoj eksploziji u Hami u sredu poginulo 70 ljudi. Državni mediji u Siriji, pak, naveli su da je riječ o 16 žrtva. Šef francuske diplomatije u četvrtak je predložio da bi Savjet bezbjednosti UN trebalo da razmotri i upotrebu sile, ukoliko se u Siriji ne zaustavi nasilje.

“Ako aktuleni mirovni plan propadne, mi onda treba da pređemo na novu fazu, koju smo već razmatrali sa našim partnerima, u skladu sa poglavljem 7 Ujedinjenih nacija, da preduzmemo novi korak da se zaustavi ova tragedija“, rekao je Alan Žipe, ministar vanjskih poslova Francuske povodom najnovijih događaja u Siriji dodajući da “se ne može dozvoliti sirijskom režimu da prkosi “

Poglavlje 7 UN koje pominje Žipe podrazumijeva akciju koja bi bila podržana silom. No, malo je izvjesna saglasnost oko ovoga budući da su na slične prijedloge u UN-u veto već stavljale Rusija i Kina, bliske sa režimom sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Nasilje u Siriji je nastavljeno uprkos tome što je na snazi sporazum o prekidu vatre koji je prije dvije sedmice dogovorio specijalni izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan.Taj sporazum predviđa povlačenje vojnika i teškog naoružanja iz gradova, te raspoređevanje 300 posmatrača UN. Svi posmatrači treba da budu raspoređeni u Siriji u roku od dvije sedmice, a na terenu je trenutno prethodnica.

Dva posmatrača UN vratila su se iz Hame. Prema navodima BBC koji se poziva na tvrdnje sirijskih aktivista, u masivnoj eksploziji u Hami, jednom od uporišta opozicije i pobunjenika, juče je poginulo 70 ljudi. O istom događaju državni sirijski mediji izvijestili su kao eksploziji u jednoj kući koja je korišćena kao "fabrika za naoružavanje terorističkih grupa", kako režim naziva naoružane pripadnike opozicionih grupa, a, prema njihovim podacima, poginulo je 16 ljudi.

U opozicionim grupama, međutim, tvrde da su eksploziju izazvale snage režima koje su granatirale taj grad i da je broj žrtava do 70. BBC navodi, i da je možda u pitanju napad raketama tipa "skad".

U obraćanju SB UN, Kofi Anan je u utorak ponovio da se sirijska vojska još nije povukla iz gradova. Osudio je i rekao da je potpuno neprihvatljivo to što su sirijske trupe ušle u Hamu odmah po odlasku UN posmatrača, i nastavile sa ubistvima i kažnjavanjem onih koji su razgovarali sa međunarodnim predstavnicima.

U javnosti se danas pojavio snimak na kojem je prikazano kako sirijske bezbjednosne snage zakopavaju živog čovjeka, koji je navodno slao materijal televizijskim stanicama.

Neimenovani muškarac, za kojeg se navodi da je medijski aktivist, na snimku moli za život dok mu preko glave prebacuju zemlju. Na snimku se čuju pripadnici bezbjednosnih snage kako mu govore pogrdne riječi, jer je dobijao novac za slanje materijala arapskim satelitskim televizijskim stanicama.

Kontradiktorni podaci o stradanju građana Sirije uobičajeni su i sve zavisi ko je izvor informisanja. Prema Ujedinjenim nacijama u sukobima koji su počeli marta prošle godine dosad je stradalo više od 9.000 ljudi. Prema vladi u Damasku u poslednjih 13 meseci poginulo je 3.838 osoba.
XS
SM
MD
LG