Dostupni linkovi

UN odobrile slanje tima za nadgledanje primirja


Demonstracije u Siriji, 13. april 2012.
Demonstracije u Siriji, 13. april 2012.
Vijeće sigurnosti UN jednoglasno je u subotu uveče odobrilo raspoređivanje 30 nenaoružanih posmatrača u Siriju gdje će nadgledati prekid vatre.

Rusija i Kina pridružile su se drugih 13 članica Vijeća i glasale za nacrt rezolucije koju su predložile arapske i zemlje Zapada.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je da postoje granice do kojih će Moskva podržavati akstivnosti UN u Siriji.

Dodatne dozvole potrebne su da bi se broj posmatrača u Siriji povećao na 250, što je cilj Kofi Annana, koji zahtijeva da se posmatrački tim što prije pošalje u Siriju.

Unatoč primirju koje je stupilo na snagu u petak, istog dana je poginulo nekoliko osoba kada je širom zemlje hiljade osoba izašlo na ulice u znak protesta protiv predsjednika Bashara al-Assada.

Agencija France Presse javlja da su predstavnici Sirijskog nacionalnog vijeća pozvali građane na demonstracije protiv Assadova režima.

„Mira u ovoj zemlji neće biti dok Bashar al Assad ne ode s vlasti“, naglašavaju predstavnici opozicije.

Assadu se ne može vjerovati

Nasilje većih razmjera je prestalo, no sirijska vojska nije povukla tenkove iz gradova što se prema mirovnom planu trebalo dogoditi još prije tri dana.

Izbjeglice i predstavnici opozicije upozoravaju da se Assadovom režimu ne može vjerovati.

Službeni Damask je u srijedu saopćio da će prekinuti borbe, ali da zadržava pravo da se obrani, kako tvrdi, d terorističkih grupa koje stoje iza pobune protiv režima Bashara al Assada.

Prema mirovnom planu Kofija Annana, koji je dobio zeleno svijetlo u Vijeću sigurnosti UN, primirje će nadgledati promatrači, a nakon toga bi trebao početi dijalog između režima i predstavnika opozicije o načinu rješenja krize.

Prema tom planu, 250 nenaoružanih promatrača UN-a trebalo bi nadgledati primirje.

Promatrači Arapske lige sličnu misiju su okončali u januaru nakon samo desetak dana boravka u Siriji i to bez značajnijeg učinka.
XS
SM
MD
LG