Dostupni linkovi

Sirija: Dolaskom posmatrača UN sukobi nisu prestali


Sirija: Dolaskom UN-ovih posmatrača sukobi ne prestaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Sirija: Dolaskom UN-ovih posmatrača sukobi ne prestaju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun saopštio je da Sirija nije u potpunosti ispunila obaveze i povukla vojnike i teško naoružanje iz gradova. Uoči sastanka ministara vanjskih poslova u Parizu, francuski predsjednik Nikola Sarkozi rekao je danas da je rješenje za krizu u Siriji ustanovljavanje humanitarnih koridora koji će omogućiti opstanak opoziciji.

Generalni sekretar UN poručio je da Sirija tek treba da pošlje "jasan signal" o posvećenosti miru.U pismu, koje je Ki Mun uputio Savjetu bezbjednosti, navodi se da će u proširenoj posmatračkoj misiji UN u prvom kontingentu biti do 300 nenaoružanih posmatrača, koji će nadgledati krhki sedmodnevni prekid vatre između snaga lojalnih predsjedniku Bašaru al Asadu i opozicionih boraca. Pretodno je bilo dogovoreno 250 posmatrača.

U međuvremenu je šef diplomatije Sirije Valid Mualem odbio Ki Munov novi prijedlog uz tvrdnju da je dogovorenih 250 posmatrača “razuman Ii logičan” broj za nadgledanje prekida vatre, a povećanje nepotrebno.

"Sirijska vlada tek treba da u potpunosti ispuni svoje prvobitne obaveze u vezi sa postupcima i rasporedivanjem snaga ili njihovog povratka u kasarne. Nasilni incidenti i izvještaji o žrtvama u proteklih nekoliko dana eskalirali su uz izvještaje o granatiranju civilnih oblasti i raznim kršenjima vladinih snaga", naveo je prvi čovjek UN, dodajući da se stoga radi o nepotpunom prekidu oružanog nasilja.

Podsjetio je da su obje strane saopštile da su posvećene okončanju "nasilja u svim oblicima".

Diplomate iz Savjeta bezbjednosti UN danas će dobiti izvještaj generalnog sekretara i Žan-Marije Guehenja, zamjenika specijalnog predstavnika UN i Arapske lige Kofija Anana, koji će biti ključni za utvrđivanje da li su ispunjeni uslovi za slanje posmatračke misije UN u Siriju.

Iako se djelimično poštuje primirje postignuto posredstvom specijalnog izaslanika u oblastima poput Homsa, Hamam Idliba i Dare vojska i dalje napada pobunjenike.
Grupa od šest medunarodnih posmatrača poslata je u Siriju da nadgleda primirje između vlade i snaga opozicije, dok se dvije strane međusobno optužuju za kršenje primirja.

Šef tima pukovnik Ahmad Himiši, priznaje da se njegov tim suočava sa brojnim izazovima ali da je potrebno strpljenje.

“Naša misija je da uspostvimo vezu sa sirijskim snagama bezbjednosti I ostalim stranama.Da uspostvimo tu vezu, potrebno nam je vrijeme I povjerenje, moramo izgraditi povjerenje među svim stranama u cilju ispunjavanja našeg zadatka”

Turska agencija Anadolija je javila da su snage sirijskog režima ranile najmanje osam osoba dok su pucale na okupljene Sirijce koji su protestovali pored automobila mirovnih posmatrača UN. Stotine Sirijaca su se okupili oko automobila UN-ovih posmatrača i protestovali protiv vlasti predsjednika Asada.

Posmatrači Un u Siriji
Posmatrači Un u Siriji
SB UN poslao je i devet oklopnih vozila za posmatrače mirovne misije u Siriji koji će danas stići u Damask.

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi uoči današnjeg sastanka ministra vanjskih poslova rekao je da je rješenje za krizu u Siriji, ustanovljavanje humanitarnih koridora koji će omogućiti opstanak opoziciji.Sarkozi je, takođe izrazio uvjerenje da će, ukoliko međunarodna zajednica iskaže jedinstvo, Kina i Rusija odustati od podrške Damasku.On je uvjeren da je Asadov režim osuđen na propast. Njegov šef diplamatije Alan Žipe čak je na samom sastanku u Parizu rekao da bi broj posmtrača trebalo povećati i do 400.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton koja učetvuje na sastanku u Parizu, upozorila je da će se Asad suočiti sa teškom kazanom ako propusti posljednju šansu da uspostvi mir prema dogovorenom mirovnom planu

“Mi smo na ključnoj tački preokreta. Ili ćemo uspjeti da primijenimo plan Kofija Anana u skladu za odredbama SB, uz pomoć posmatrača i stalno proširivanje i produbljivanje zone u kojoj nema sukoba, ili ćemo vidjeti kako Asad propušta posljednju šansu prije nego što se dodatne mjere uzmu u obzir", kaže Klinton.

Prema podacima UN, više od 9.000 ljudi ubijeno je u Siriji nakon izbijanja ustanka protiv Asada u februaru prošle godine. Sirijske NVO čak tvrde više od 11.000.
XS
SM
MD
LG